Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VirtualBox i Win XP - brak Internetu

17 Sie 2019 09:06 336 14
  • Poziom 18  
    Własnie zainstalowałem na Win10 Home maszyne wirtualna VB, a na niej WIndows XP Home. Niestety ten goszczony system nie ma połaczenia z netem. Próbowałem w panelu sterowania VB wybierać mostkowana karte sieciową (bridged), ale to nie pomogło. W Google doczytałem, że sporo osób ma podobne problemy, ale rozwiązania swojego nie znalazłem. I co dalej?
  • Poziom 14  
    Możesz dodać coś więcej o objawach?
    Czy ten XP widzi w ogóle kartę sieciową?
    Jeśli tak to czy pokazuje że kabel sieciowy jest podłączony czy nie?
    Jaki otrzymujesz adres ip?
  • Poziom 20  
    Witam.
    A zainstalowałeś VirtualBox Extension Pack oraz VirtualBox Guest Additions ?
  • Poziom 18  
    Kris52 napisał:
    Witam.
    A zainstalowałeś VirtualBox Extension Pack oraz VirtualBox Guest Additions ?

    Tak. Znalazłem też ter sposób https://www.hecticgeek.com/2016/02/enable-internet-windows-xp-virtualbox/
    Ciekawostką jest to, że internet w Firefox działa, natomiast nie można aktywować WIn XP przez Internet, bo "brak połaczenia" (????)

    Dodano po 17 [minuty]:

    crashbit napisał:
    Możesz dodać coś więcej o objawach?
    Czy ten XP widzi w ogóle kartę sieciową?
    Jeśli tak to czy pokazuje że kabel sieciowy jest podłączony czy nie?
    Jaki otrzymujesz adres ip?

    Widzi. Intel PRO 1000/T Server Adapter.
    W opcjach internetowych mam: połaczenie lokalne, adres IP 10.0.2.15
    Przy konfiguracji ustawiłem połączenie szerokopasmowe (a może tu tkwi problem?)

    W cytowanym linku jest na końcu dopisane, że może być problem z netem i zainstalowanie FF go rozwiązuje, przynajmniej jeśli chodzi o przeglądarkę. Jak widać u mnie też jest taka sytuacja
  • Poziom 20  
    Z ciekawości u mnie podłączyłem WinXP w virtualbox-ie do internetu i tak:
    Wg tego https://www.hecticgeek.com/2016/02/enable-internet-windows-xp-virtualbox/ pod nr5 ustawiłem PCnet-Fast III (sterowniki dostepne w systemie)
    1) W ustawieniach virtualboxa - Pliki->globalne ustawienia->sieci dodałem NatNetwork
    Uruchomiłem WinXP i dalej Panel sterowań ->połączenia sieciowe
    mam połączenie lokalne -> właściwości ->protokół sieciowy tcp/ip -> właściwości - wybrałem "użyj następujących adresów DNS" i tu wpisałem 194.204.159.1 oraz 9.9.9.9. Oczywiście możesz wpisać takie jakie tobie najlepiej działają. Później zamykamy system i po starcie u mnie wszystko śmiga (xp pobrał aktualizacje i ie otwiera strony)
  • Poziom 18  
    Kris52 napisał:
    Z ciekawości u mnie podłączyłem WinXP w virtualbox-ie do internetu i tak:
    Wg tego https://www.hecticgeek.com/2016/02/enable-internet-windows-xp-virtualbox/ pod nr5 ustawiłem PCnet-Fast III (sterowniki dostepne w systemie)
    1) W ustawieniach virtualboxa - Pliki->globalne ustawienia->sieci dodałem NatNetwork
    Uruchomiłem WinXP i dalej Panel sterowań ->połączenia sieciowe
    mam połączenie lokalne -> właściwości ->protokół sieciowy tcp/ip -> właściwości - wybrałem "użyj następujących adresów DNS" i tu wpisałem 194.204.159.1 oraz 9.9.9.9. Oczywiście możesz wpisać takie jakie tobie najlepiej działają. Później zamykamy system i po starcie u mnie wszystko śmiga (xp pobrał aktualizacje i ie otwiera strony)

    Zrobiłem tak u siebie, ale dalej brak netu
  • Poziom 20  
    A ping np www.elektroda.pl z virtualnego xp przechodzi ?

    Moja konfiguracja maszyna host z systemem linux, virtualbox 5.26 na seri 6 mam problem z usb.
  • Poziom 14  
    Htomas napisał:
    Zrobiłem tak u siebie, ale dalej brak netu

    Prześlij jakie adresy łapie Ci karta sieciowa na tym XP
  • Poziom 20  
    Adres ip w virtualizowanym xp mam 10.0.2.15. Na samym początku miałem ie7 i w nim internet nie chodził ale pościągały się aktualizacje i ie7 zaktualizowało się do ie8 i net w przeglądarce chodzi. Wklej print screen z menadżera urządzeń z tego virtualizowanego xp-ka.
  • Poziom 18  
    Kris52 napisał:
    Adres ip w virtualizowanym xp mam 10.0.2.15. Na samym początku miałem ie7 i w nim internet nie chodził ale pościągały się aktualizacje i ie7 zaktualizowało się do ie8 i net w przeglądarce chodzi. Wklej print screen z menadżera urządzeń z tego virtualizowanego xp-ka.

    Mnie głownie chodzi o to, że nie można uaktywnić WinXP przez net. Oto screeeny. Przy okazji dziwna rzecz: robiłem zrzuty programem MWSnap, wirtualizowany WinXP ma duża rozdzielczość ekranu, natomiast zrzuty małą i tylko fragment ekranu daje się zapisać. No i jak widać jest problem z USB.
  • Poziom 20  
    Ten win xp to wersja z sp3 ? Jeśli nie to zainstaluj sp3 a co do aktywacji to przeprowadź telefoniczną.
  • Poziom 18  
    Kris52 napisał:
    Ten win xp to wersja z sp3 ? Jeśli nie to zainstaluj sp3 a co do aktywacji to przeprowadź telefoniczną.

    Win XP jest z oryginalnej płyty. Ściągałem 2 rózne SP3, przy póbie instalacji jednego wysyakuje jakiś błąd, przy drugim VBox się restartuje...
    Edit: poszukałem w Google i znalazłem, że trzeba zrobić obraz ISO, wypalić na CD i wtedy spróbować. Poszło. Niestety dalej brak sieci. Ciekawostką jest to że w Firefox cały czas jest net, niezależnie czy w ustawieniach sieciowych VBox będzie siec mostkowana czy NAT
    Edit 2: Zainstalowałem najnowszą wersję VBox i rozszerzeń, w ustawieniach sieciowych: mostkowana karta sieciowa (bridged) oraz Intel 82579LM Gibabit Network Connection. Teraz Windows dał się uaktywnić przez net :D W IE nadal nie ma Internetu, a w Firefox jest :D
  • Poziom 13  
    Jedno pytanie- czy nie masz sieci czy stary Internet Eksplorer w bardzo starej wersji nie łączy z internetem ? Mam taką sytuację, że mogę skonfigurować Outlok Ekspress , wysyłać i odbierać pocztę ale przeglądarka nie łączy z netem i... nie mogę jej zaktualizować do wersji działającej
  • Poziom 18  
    pawel.ccc napisał:
    Jedno pytanie- czy nie masz sieci czy stary Internet Eksplorer w bardzo starej wersji nie łączy z internetem ? Mam taką sytuację, że mogę skonfigurować Outlok Ekspress , wysyłać i odbierać pocztę ale przeglądarka nie łączy z netem i... nie mogę jej zaktualizować do wersji działającej

    Teraz sieć jest, tylko stary IE się nie łączy. OE nie sprawdzałem, bo nie jest mi potrzebny