Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fotowoltaika - wpływ zacienienia na wydajność instalacji - test

sebol2934 18 Aug 2019 14:37 2748 20
Suntrack
    sebol2934
    Level 11  
    Przyznam, że jak śliwka w kompot wpadłem w sidła energii odnawialnej.

Jakiś czas temu wykonałem samodzielnie instalację pv składającą się z 12 paneli po 280wp każdy. Cała instalacja ma więc 3,36 kwp, w godzinach wieczornych na panelach pojawia się zacienienie. Wiele mówi się o ogromnym jego wpływie na produkcję energii, postanowiłem wiec przeprowadzić test.

Założenia testu:
    - zakrywam kartonem jeden panel i sprawdzam aktualną moc instalacji

Wyniki:
    W momencie przeprowadzania testu aktualna generowana moc wynosiła około 2900w.
    Po całkowitym zasłonięciu jednego panela, moc wynosiła około 2000 w.

Moje oczekiwania był jednak zgoła inne. Biorąc pod uwagę zasadę, że cała instalacja pracuje jak najsłabsze w niej ogniwo, moc po przesłonięciu jednego z nich powinna wynosić około 0w.

Pomożecie to wyjaśnić? Jak naprawdę zacienie wpływa na instalację PV?

BTW. Połączenie szeregowo na jednym mppt bez optymalizatorów mocy.
  • Suntrack
    Zygaqra
    Level 35  
    Według jakiego standardu są te jednostki,którymi się posługujesz? Co oznacza np. kwp czy może kilo worków piasku? Może i złośliwość ale nie trawię dowolności zapisu jednostek i nic na to nie poradzę, że zamiast skupić się na temacie skupiam się na dziwnych oznaczeniach które nic mi nie mówią.
    sebol2934
    Level 11  
    Jednostki podaje w układzie SI.
    Slawek K.
    Level 35  
    W przypadku paneli fotowoltaicznych stosuje sie takie jednostki. Oczywiście błąd kolegi polega na tym, że nie użył dużych liter w przypadku mocy - "W", "Wp", "kWp".

Pozdr
    FankyKoval
    Level 14  
    sebol2934 wrote:
    Przyznam, że jak śliwka w kompot wpadłem w sidła energii odnawialnej.

Jakiś czas temu wykonałem samodzielnie instalację pv składającą się z 12 paneli po 280wp każdy. Cała instalacja ma więc 3,36 kwp, w godzinach wieczornych na panelach pojawia się zacienienie. Wiele mówi się o ogromnym jego wpływie na produkcję energii, postanowiłem wiec przeprowadzić test.

Założenia testu:
    - zakrywam kartonem jeden panel i sprawdzam aktualną moc instalacji

Wyniki:

Moje oczekiwania był jednak zgoła inne. Biorąc pod uwagę zasadę, że cała instalacja pracuje jak najsłabsze w niej ogniwo, moc po przesłonięciu jednego z nich powinna wynosić około 0w.

Pomożecie to wyjaśnić? Jak naprawdę zacienie wpływa na instalację PV?

BTW. Połączenie szeregowo na jednym mppt bez optymalizatorów mocy.
    Sam wykonałeś a nie wiesz że panel zabezpieczony jest diodami? U mnie po zacienieniu 1 panela tracę 450 W z mocy chwilowej a po wykorzystaniu optymalizatora około 300 W.
  • Suntrack
    sebol2934
    Level 11  
    FankyKoval wrote:
    Sam wykonałeś a nie wiesz że panel zabezpieczony jest diodami? U mnie po zacienieniu 1 panela tracę 450 W z mocy chwilowej a po wykorzystaniu optymalizatora około 300 W.

Proszę wytłumacz mi proszę na czym polega działanie diod bocznikujących bo widocznie tego nie załapałem. Podane przez cb wartości nie wnoszą nic do dyskusji, nie napisałeś bowiem jak masz instalację.
    MichałS
    Level 32  
    Każdy szanujący się producent montuje diody bocznikujące w swoich panelach. Zazwyczaj 3 co 20 ogniw, ale są od tego wyjątki. W momencie zacienienia dane ogniwa zamiast "dopychać" swój prąd stawiają opór prądowi "napływającemu" z niezacienionych paneli. (po hydraulicznemu diody bocznikujące to takie zawory obejściowe).

Przysłonięcie jednym dużym liściem potrafi zabrać 200W i dlatego warto wycinać wszelkie krzaczory, a od czasu do czasu przemyć panele.
    sebol2934
    Level 11  
    Dzięki za informację, myślałem że działa to tylko w obrębie panelu. Z tego co umówcie, zacieniony w 100% panel jest niejako omijany przez instalację. Z tego wynikałby, że kominy, czy inne przeszkody rzucające cień nie wpływają na działanie pozostałych paneli.

Przykład:
    Mamy 12 paneli, po 6 w jednym rzędzie, moje panele mają po 5 diod. Dwa z nich został częściowo przesłonięte cieniem, produkują na 70% wydajności. Jak wpływają one na pozostałe 10 paneli?
    Amamoh
    Level 11  
    Mam 2 nitki po 11 paneli i w jednej nitce 2 panele są zacienione przez 1-1,5 godziny rano.
    Wydajność całej nitki z zacienionymi tylko 2 panelami to 25% drugiej niezacienionej.
    sebol2934
    Level 11  
    Amamoh wrote:
    Wydajność całej nitki z zacienionymi tylko 2 panelami to 25% drugiej niezacienionej.

rzuca to całkiem inny pogląd na tę samą kwestię. Dzięki za przykład, świetnie pasuje do tematu. Niestety, bez dokładnej znajomości zasady działania diod bocznikujących ciężko mi zinterpretować wynik.

Kusząc się jednak na poprzednią logikę. Jeden z twoich 2 zacienionych paneli działa na 25% mocny, wszystkie inne przyjmują tę samą wartość.

@Armamoh daj znać jakie masz panele, może nie masz diod?
    Amamoh
    Level 11  
    Panele Canadian Solar CS6K-280 P, w danych technicznych jest informacja że są 3 diody.
    KabelMaster
    Level 1  
    Amamoh wrote:
    Panele Canadian Solar CS6K-280 P, w danych technicznych jest informacja że są 3 diody.

Jeżeli panel ma 3 diody to możliwe że działają 2 z nich i sam panel wytwarza prąd na pozostałej 1/3 co za tym idzie cała nitka działa na mniej więcej tych 25%. Dlatego przy instalacjach gdzie występuje zaciemnienie na ich części zaleca się podpięcie ich do oddzielnego łańcucha lub stosowanie paneli z 1 diodą.
    prose
    Level 35  
    sebol2934 wrote:

Coś źle mierzysz. Spadnie moc tylko minus jednego panela . Chyba że masz niesprawne diody w panelach.
    sebol2934
    Level 11  
    Amamoh wrote:
    Mam 2 nitki po 11 paneli i w jednej nitce 2 panele są zacienione przez 1-1,5 godziny rano.

czy mógłbyś udostępnić dane w formacie *.csv? twoje warunki są idealne do stwierdzenie jak bardzo zacienie wpływa na panele. Jeśli możesz to zrób proszę zdjęcie pokazujące w jaki sposób cień zakrywa panele. Zdjęcie i daje najlepiej z tego samego dnia by można to sprawiedliwie ocenić.

prose wrote:
    sebol2934 wrote:

Coś źle mierzysz. Spadnie moc tylko minus jednego panela . Chyba że masz niesprawne diody w panelach.

czytałem twoje wcześniejsze wypowiedzi, niestety nie masz wiedzy popartej nauką. Przeczytaj jeszcze raz jak przeprowadziłem test, jeśli znajdziesz w nim błąd metodologiczny zapraszam do dyskusji. Najlepiej sam przeprowadź test i podaj wyniki, choć obawiam się że ich nie udostępnisz kiedy okażą zaprzeczać twojej "fachowej" wiedzy.
    prose
    Level 35  
    Kolego robiłem testy parę lat temu i wiem co jest grane . I jak zrobię zacienienie jednego panela to moc spadnie tylko o ten panel. A jak masz spieprzoną instalację to niestety takie wyniki.
    sebol2934 wrote:
    Kusząc się jednak na poprzednią logikę. Jeden z twoich 2 zacienionych paneli działa na 25% mocny, wszystkie inne przyjmują tę samą wartość.

i Już jest coś nie tak , reszta paneli powinna działać normalnie minus te zacienione, chyba że nie masz diód.
    Wlodek22
    Level 31  
    prose wrote:
    sebol2934 wrote:

Teoretycznie tak, moc panela + strata na 3 diodach, ale w praktyce jego inwerter może mieć kulawy algorytm mppt i może pozostać z poprzednim napięciem pracy, wtedy spadnie prąd na wszystkich panelach i strata 900W jest jak najbardziej możliwa.
    prose
    Level 35  
    Wlodek22 wrote:
    Teoretycznie tak, moc panela + strata na 3 diodach, ale w praktyce jego inwerter może mieć kulawy algorytm mppt i może pozostać z poprzednim napięciem pracy, wtedy spadnie prąd na wszystkich panelach i strata 900W jest jak najbardziej możliwa.

Spadnie około 2 V . A jak ma taki inwerter co tu się dziwić.

Dodano po 2 [minuty]:

Śmierdzi mi Solaredge.
    sebol2934
    Level 11  
    Kolega Amamoh pisał o podobnym działaniu zacienienia w jego instalacji mianowicie
    Ma 2 na 11 paneli zacienionych, co powoduje że wydajność jego instalacji spada od 75%.

Małe obliczenia:
    2/11= 0,(18)%, - panele zacienione (wyłączone-świecące diody) do liczbę paneli w rzędzie
    1-0,6/2,5=0,76% - moc referencyjna - produkcja z pasa z dwoma zacienionymi panelami do produkcji z paneli nie zacienionych

Moc powinna spać o 18%, spadła jednak o 76%.

Amamoh wrote:

napisałem, że można by to wytłumaczyć tym, że jeden z paneli działa na 25% (dokładnie 24%) mocy względem innych w tym samym rzędzie, wszystkie one przyjmują jego wartość i dlatego tak spada produkcja.

prose wrote:
    sebol2934 wrote:
    sebol2934 napisał:

i Już jest coś nie tak , reszta paneli powinna działać normalnie minus te zacienione, chyba że nie masz diód.

Wydaje mi się, że te diody działają inaczej niż myślicie. Czy ktoś jest wstanie przeprowadzić jeszcze jakiś test, a nuż rzeczywiście coś u mnie nie działa tak jak powinno.

Rozumiem, że w waszej logice działania tych diod, moc paneli 2900w składających się z 12 paneli, po zacienienieniu całkowicie jednego z nich powinna wynosić moc jednego panela mniej:

11/12*2900W= 2658,(3)W ?

czy może jeszcze trochę inaczej,
    10/12*2900W=2416,(6)W - liczę, jak panel który nie pobiera nie produkuje prądu pobiera tyle z innego.

W mojej instalacji zainstalowany jest Inwerter Growatt 3000s
    Wlodek22
    Level 31  
    Na wykresie jest wyraźny spadek prądu, co sugerowało by brak diód, lub ich uszkodzenie przez częste działanie i przegrzewanie się. Jeszcze istnieje opcja, że przy wyłączeniu dwóch paneli cały string wypada po za zakres pracy i inwerter po prostu nie może obciążyć tego stringu przez zbyt niskie napięcie.