Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

D-LINK DWA-582 nie lubi kabli antenowych

19 Sie 2019 01:39 198 6
  • Poziom 11  
    Witam
    sprawa wygląda następująco: Z netem łącze się przez router po wifi. Router to archer c9 podpięty do światłowodu 600Mb/s, znajduje się w odległości ok 15 metrów, na przeszkodzie jest jedna ściana i jedno okno. Karta wifi to D-LINK DWA-582. Sygnał na wkręconych w kartę antenach jest bardzo słaby, i niemożliwym jest przestawienie komputera w inne lepsze miejsce. Używam od wielu lat anteny zewnętrznej na 10 metrowym kablu h-155. Kart wifi było już kilka i większych problemów z połączeniem nie było, sygnał był zawsze bardzo dobry. No więc i tę nową kartę podpiąłem do zewnętrznej, oczywiście antenę zmieniłem na tę fabryczną od karty. I tu zaczęły się schody, bo karta ma dwa gniazda, początkowo jedną antenę zostawiłem wkręconą bezpośrednio w kartę. Sygnał sieci na 2.4Ghz jak i sieci 5Ghz mam bardzo dobry, 5 kresek na 5 możliwych czasem spada do 4. Z siłą sygnału nie ma więc problemu, problemem jest trudność w zestawieniu szybkiego łącza na 5Ghz. Karta raz łączy raz nie łączy przez kilka godzin, kiedy już połączy prędkość pokazuje 390Mb/s czasem nawet 520. Próbowałem już chyba wszystkiego oprócz instalu całego systemu od nowa, sterowniki co ciekawe są w wersji beta i na stronie d-linka nie ma innych, znalazłem nawet pasujące od samego producenta chipsetu realteka, nic to nie pomogło, karta nadal zrywa połączenie. Na 2.4 Ghz działa stabilnie. Dodam jeszcze że w bezpośredniej bliskości routera karta zestawia połączenia maksymalne 867Mb/s i raczej nie rozłącza samoczynnie.
    Spróbowałem jeszcze podpiąć drugą antenę na zewnątrz też przez 10 metrowy kabel, przy okazji kupiłem dwa kable profesjonalnie zarobione mrc240, mają mniejsze tłumienie niż h-155. Jaki wynik ostateczny tych fikołków? Ano taki że teraz w ogóle nie zestawia połączenia na 5Ghz, na 2.4Ghz działa ok. Sygnał jest bardzo dobry.
    Próbowałem jeszcze zmienić tryb na 802.11a i tu ciekawostka łącze działa stabilnie na 5Ghz nic nie rozłącza, no ale oczywiście prędkość w tym trybie jest o wiele mniejsza. Nie wiem co dalej z tym robić, czy zawracać głowę serwisowi d-linka czy jeszcze męczyć instalację, a mogłem kurka kupić coś na usb i dać przedłużacz usb, ech uwierzyłem że karty pcie są lepsze...
    Zamierzam w najbliższym czasie popróbować z innym rozstawieniem anten, może jedna bliżej druga dalej od routera, może różne opóźnienia sygnału coś zmienią.

  • Poziom 43  
    Prawda jest taka że sygnał w paśmie 5GHz jest słabszy niż na 2.4GHz stąd problemy.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Wszechelektronik napisał:
    Karta wifi to D-LINK DWA-582

    Ta karta w swojej specyfikacji dla 5 GHz ma prędkość 867 Mb i na tyle się zestawia jak wskazujesz.
    Reszta jak pisze Kolega @sosarek .
    Wszechelektronik napisał:
    mogłem kurka kupić coś na usb i dać przedłużacz usb, ech uwierzyłem że karty pcie są lepsze...

    To byś dopiero z tym USB władował się na minę.
  • Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:

    Ta karta w swojej specyfikacji dla 5 GHz ma prędkość 867 Mb i na tyle się zestawia jak wskazujesz.


    Jakiś metr od routera tak było, a wraz z oddalaniem prędkość zestawionego łącza spadała, normalne kiedy sygnał słabnie. Testowałem też kartę na innym komputerze lepiej zlokalizowanym w stosunku do routera, i podobnie prędkość się zmieniała wraz z sygnałem, ale karta łączyła za każdym razem z siecią 5 Ghz, nawet gdy ukryłem antenę za ścianą, zestawiało łącze zaledwie 12Mb/s czasami wskakiwało więcej. U mnie przez kabel antenowy działa tak jakby zerojedynkowo, albo od razu jest kilkaset mega albo 0 nie chce połączyć, brak płynnych skoków prędkości to mnie zaskoczyło, tym bardziej że sygnał mam dobry, chyba że wskaźnik oszukuje...

    "Acrylic Wi-Fi Home" pokazuje jak wygląda u mnie pasmo wifi, raczej tłoczno nie jest, czerwonym kółkiem zaznaczyłem sieci z którymi się łączę.
    D-LINK DWA-582 nie lubi kabli antenowych
    Na 2,4Ghz jest niemal cały czas max karty czyli 300Mb/s i nie zrywa. Nie wnikałem jak to jest dokładnie zrobione, pewnie na niskim paśmie karta korzysta z jednej anteny, i wszystko jest ok, cudować zaczyna kiedy korzysta z dwóch anten na 5 Ghz.


    KOCUREK1970 napisał:

    To byś dopiero z tym USB władował się na minę.

    Być może, istotnie przy dużych prędkościach długi kabel USB to zły pomysł. Podłączałem kiedyś jedynie kamerkę przez 2 przedłużacze aktywne plus 7 metrów pasywnego razem 17 metrów. Działało, no ale wtedy nawet 1 Mb/s chyba nie było.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Wszechelektronik napisał:
    Spróbowałem jeszcze podpiąć drugą antenę na zewnątrz
    Jeśli są dwie anteny, to mają być obok siebie. Poczytaj, co to jest MIMO. Takie rozsunięcie o ileś metrów zamiast poprawić, może mocno pogorszyć. 5 GHz ma większe tłumienie przez przeszkody, więc jest raczej na małe odległości.
    A kabel USB ma limit długości góra 2-3 metry.
  • Poziom 11  
    jprzedworski napisał:
    Jeśli są dwie anteny, to mają być obok siebie. Poczytaj, co to jest MIMO. Takie rozsunięcie o ileś metrów zamiast poprawić, może mocno pogorszyć. 5 GHz ma większe tłumienie przez przeszkody, więc jest raczej na małe odległości.
    A kabel USB ma limit długości góra 2-3 metry.


    W karcie rozstaw gniazd antenowych wynosi około 3cm, anteny na zewnątrz też są obok siebie, choć odległość jest nieco większa ok 10cm, może ma to znaczenie. Swoboda ruchu jest duża, mogę je rozmieszczać niemal dowolnie, jeszcze pokombinuje z antenami. Mam też pomysł, by zamiast jednej anteny wkręcić sztuczne obciążenie, prędkość będzie mniejsza, ale być może uda się uzyskać stabilne połączenie.
  • Poziom 11  
    Odkryłem coś jeszcze bardziej zaskakującego. Kiedy zamieniłem kable, to znaczy pierwszy wkręciłem do drugiego gniazda a drugi do pierwszego, połączenie działa i nie zrywa już cały dzień, prędkość trzyma prawie cały czas 520Mb/s zdarzają się spadki do 390. Po powtórnej zamianie kabli totalne już zaskoczenie, połączyło od razu a wcześniej w ogóle nie chciało, próbowałem mnóstwo razy. Anten na razie nie ruszałem, obie są pionowo 10 cm od siebie, a złączki wkręcałem wielokrotnie, i raczej niemożliwe by nie kontaktowały. O MIMO wifi trochę czytałem, ale jakoś nie trafiłem na info jak długie mogą być kable, może są za długie?