bajekt000 wrote: Co do tych tego termistora rozumiem, że działał by on tak, że im lampa cieplejsza, tym jego rezystancja by się podnosiła? Niewiem tylko czy to ma sens, bo zbudowałem ten układzik z początku tematu i radzi sobie, nic się nie grzeje lampa się świeci tak jak przy osobnym zasilaczu z odpowiednim napięciem, jedyne co to na wyjściu podwajacza jest 16V trochę więcej niż być powinno. Powinienem jakiś rezystor umieścić?
Zmierzyć prąd i wtedy wnioskować o wartości rezystora.
OTLamp wrote:
One nic nie mają gwarantowane. Po prostu żarnik ma parametry 13 V 0,3 A. Powtarzasz mity, jakoby lampy do serii szeregowych były jakoś specjalnie projektowane do takiego żarzenia. Katodzie potrzebna jest moc do żarzenia, a nie sam prąd czy samo napięcie. Z punktu widzenia zachowania się żarnika (element nieliniowy) korzystniejsze jest zasilanie równoległe znamionowym napięciem, bo przy jego odchyłkach mamy mniejszą odchyłkę mocy żarzenia niż przy takiej samej odchyłce przy wymuszeniu stałym pradem. Przykładowo, dla ECC83 przy żarzeniu równoległym i wzroście napięcia żarzenia o 10% mamy wzrost mocy katody o niecałe 12%, natomiast przy żarzeniu szeregowym i wzroście prądu żarzenia o 10% mamy wzrost mocy żarzenia aż o 41%!
Ja zawsze starałem się ustawiać w lampach typu P prąd a nie napięcie.
Bo wtedy się nie martwię czy akurat dany producent nie pozmieniał nieco specyfikacji.
Philips podaje zależnie od katalogu 13V lub 13.3V.
Telefunken podaje 14.5V.
A jeżeli zajrzymy do danych lamp POLAMP to tam również mamy 14.5V a nie 13V.
http://bc.pollub.pl/Content/7615/PDF/BN_75_3371_54.pdf
Dlatego ja zawszę wolę patrzeć na prąd aniżeli na napięcie.
Zwłaszcza jak nie mam do danej lampy katalogu tego konkretnego producenta.
W tym konkretnym wypadku lampa POLAMP ma napięcie żarzenia określone przez producenta o 11.5% wyższe niż ta sama lampa produkcji Philips.
Ustalając według napięcia z katalogu Philips(bo przecież można też zaniżyć względem tych 13V) można doprowadzić do znacznego niedożarzenia lampy.
Z takimi kwiatkami spotykam się czasami.
Zwykła śmieciowa PCF82 w jednym katalogu RFT ma moc admisyjną triody 1.5W a w drugim już 2.7W czyli prawie dwa razy tyle.
Tesla również podaje 2.7W ale żeby nie było za kolorowo to znowu Telefunken 1.5W.