Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki telewizor 50-55" do 2-3tys

Danielos898 19 Aug 2019 14:31 507 13
    Danielos898
    Level 13  
    Dzień dobry. Nieoczekiwanie zdecydowałem się na zakup telewizora. Muszę wybrać go dziś. Aktualnie kupuje trochę sprzętu AGD i jeden sklep oferuje promocje - im więcej produktów kupimy tym większy rabat na najtańszy. Więc opłaca mi się kupić teraz ten telewizor. Promocja trwa do końca dni. A teraz do sedna.
    Szukam telewizora ok. 50-55" max. Będzie powieszony na ścianie. Nie będzie zbyt często używany, nie oglądam wgl telewizji ani nie gram w gry na konsoli. Będę używał tylko do youtube, netflixa, innych platform internetowego video i przeglądania internetu (przez przeglądarkę). Więc telewizor musi być smart. Zależy mi na długim wsparciu. Słyszałem o sytuacjach, że ludzie po pół roku od kupna jakiegoś telewizora nie dostali update i nie działał im youtube, netflix. Sklep jak i producent doradził tylko wymianę na nowszy model... Chce uniknąć takiej sytuacji. Chce też jakąś technologię która nie wypala się zbyt szybko, bo słyszałem, że są takie, które po 2 latach już mają jakieś martwe kropki czy paski.
    Co do jakości obrazu nie jestem specjalnie czuły. Nie potrzebuje szału i bezwzględnego oddania czerni. Wole gorszej jakości obraz ale dłuższą żywotność ekranu i dłuższe wsparcie.
    Pilot z klawiaturą qwerty mile widziany.
    Wpadły mi w oko telewizory Philipsa z ambilight. Świetnie wyglądają. Co sądzicie?

Nie mam wgl rozeznania w sprawie telewizorów, niewiele czytałem o nich, a czas mnie goni. Bardzo proszę o pomoc.

Ankieta:
    Quote:
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 15m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 4m (możliwa reorganizacja w przyszłości)
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? głównie na wprost, jeśli już bokiem to bardzo mały kąt (przesunięcia oglądających po sofie).
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? średnio, okno od południa, ok. 4m od tv, tv nie jest prosto w okno ustawiony
    7. Jaki masz obecnie telewizor? żaden
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? smartTV (palikacje youtube, netflix, spotify, itp., przeglądarkę)
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? internet, antena to chyba tylko ta naziemna co za darmo jest, nie oglądam tv
    10 .Jakie urządzenia? żadne
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 1-3h
    12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? różne, oglądam youtube głównie
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
    16. Preferencje co do marki? Philips, Samsung, Sony, Sharp, LG
    17. Preferencje co do wielkości? 50-55"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? szybki koniec aktualizacji, szybki uszkodzenie po gwarancji np. wypalanie matrycy
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 50/50
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 3tys, ale miło jak zapłace mniej, np. 2-2,5tys.
    21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? nie mam tv, chce aby ten słuzył długo
    22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? tak
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Danielos898 wrote:
    Chce uniknąć takiej sytuacji.

Niestety nie da się jej w 100% uniknąć.

Jak mało oglądasz to bierz dobry i tani LG 50UK6500
    Sprawdzona konstrukcja oparta na matrycy VA (wysoki kontrast i dobra czerń), sprawny system SmartTv WebOs.
    Danielos898
    Level 13  
    Ludwik XVI wrote:

Niestety nie da się jej w 100% uniknąć.

Wiem, że nie da się uniknąć w 100% ale chciałbym aby wsparcie trwało jak najdłużej, a przynajmniej jak nie wsparcie to żeby działało to co ma działać bez nowych fliczerów.
    Jak wsparcie umrze to można dokupić jakieś urządzenie coś pokroju chromecasta tak, i dalej mieć youtube i netflixa? A normalny sygnał tv będzie działał dalej?

Dzięki za propozycje. A coś 55"?
    Co z Philipsami z ambilight? Warto zwracać na nie uwagę? Podobają mi się strasznie.

@Edit
    LG 50UK6500 jest niedostępny w sklepie w którym chce kupić. Zależy mi na tej promocji bo na czwarty produkt dostanę 70% rabatu a to dużo przy kupnie pralki, lodówki i kuchni.
    Nie wiem czy mogę podać nazwę sklepu. Nie chce reklamy robić. Promocje mam do końca dnia.
    Ludwik XVI
    Danielos898 wrote:
    Jak wsparcie umrze to można dokupić jakieś urządzenie coś pokroju chromecasta tak, i dalej mieć youtube i netflixa? A normalny sygnał tv będzie działał dalej?

Oczywiście.

Danielos898 wrote:
    Dzięki za propozycje. A coś 55"?

Jak 55 cali to raczej Samsung i jego seria RU74xx - jeszcze w miarę tanio.

Danielos898 wrote:
    Co z Philipsami z ambilight? Warto zwracać na nie uwagę? Podobają mi się strasznie.

Jak Philipsy to od serii 8 w górę. Moim zdaniem niższe modele to nic ciekawego i do tego z wieloma problemami natury softwarowej...
    Ambilight - całkiem fajny bajer.

Danielos898 wrote:
    LG 50UK6500 jest niedostępny w sklepie w którym chce kupić

To moze inny 50 calowiec od LG z serii 50UK65xx - powinny być wszystkie na matrycy VA. No ale dla pewności sprawdz w sklepie. Instrukcje jak sprawdzic czy matryca jest VA znajdziesz na Youtube.
    Anonymous
    Level 1  
    Danielos898
    Level 13  
    Ludwik XVI wrote:

Jak Philipsy to od serii 8 w górę. Moim zdaniem niższe modele to nic ciekawego i do tego z wieloma problemami natury softwarowej...
    Ambilight - całkiem fajny bajer.

LOCOLOCO wrote:
    Philipsy możesz śmiało sięgać ba mają wszystko co potrzebujesz. Minimum dla Ciebie to 55"
    Ale powinieneś brać 65"
    Kasy wystarczy również.
    TCL 65P60 za 2499 zł i masz wszystko czego potrzebujesz
    Philips 65PUS6703 za 3099 zł

A model Philips 55PUS6703/12? Co sądzicie? 2200zł
    Ew. Philips 55PUS7303/12? 2670zł
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Tak jak pisałem powyżej - jak Philips to tylko od serii 8 w górę. (włacznie z OLEDami)
    Wszystko poniżej czyli 6 czy 7 nie warte pieniędzy.
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    LOCOLOCO wrote:
    Każdy sprzęt na świecie ma swoją wartość. Każdy.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.
    Dlatego napisałem, że serie 6 i 7 Philipsa są za drogo wycenione w stosunku do tego co oferują te telewizory (jak i konkurencji na rynku)
    Anonymous
    Level 1  
    Danielos898
    Level 13  
    Ludwik XVI wrote:
    Tak jak pisałem powyżej - jak Philips to tylko od serii 8 w górę. (włacznie z OLEDami)
    Wszystko poniżej czyli 6 czy 7 nie warte pieniędzy.

Dobra a z serii 8 co polecasz? 55" OLED niewiele mi mówi.
    Ludwik XVI
    Z serii 8 na 2019 rok masz tylko 55PUS8804.
    Model na IPS. Dla Ciebie sredni wybor , bo nie potrzebujesz szerokich katów widzenia.

Jesli chodzi o OLEDy Philipsa to masz OLED754 na systemie Saphi, oraz lepszy OLED804 na AndroidTV.
    Anonymous
    Level 1