Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nikon Coolpix P900 - aparat się nie włącza

Kontrargument 19 Aug 2019 19:20 1011 2
    Kontrargument
    Level 1  
    Witam, mam problem z aparatem Nikon Coolpix P900. 3 dni temu chcąc podłączyć go do ładowania gniazdo aparatu zostało cofnięte do środka, zwyczajnie się urwało od płytki, po tym zajściu aparat mimo wszytko funkcjonował, był nieco naładowany jeszcze wtedy i można było go włączyć. A wczoraj chcąc go włączyć nie reaguje. Na początku myślałem, że zostawiłem aparat włączony i bateria po prostu się wyładowała ale nie mam tego jak sprawdzić, bo nie mam ani zapasowej baterii ani osobnej ładowarki do baterii aparatu, ponieważ baterie aparatu ładuje się poprzez podłączenia kabla USB do aparatu. No i pytanie jest takie czy możliwe jest by to gniazdo zrobiło zwarcie w środku i aparat padł? Jeśli tak to czy jest możliwość zdiagnozowania usterki na odległość, dlaczego aparat się nie włącza? Możliwe opcje które mogły ulec uszkodzeniu. Z góry dziękuję.
    gajmix
    Level 32  
    Jeśli jak piszesz gniazdo zostało wyrwane z płytki to oczywiście zostały też z niej wyrwane punkty lutownicze i jest możliwość że coś tam powoduje zwarcie. powinien to obejrzeć serwisant. Niestety przy takim uszkodzeniu jeśli gniazdo jest lutowane bezpośrednio do płyty głównej to naprawa w przypadku tego modelu może być bardzo kosztowna,. Dużo tańszą opcją jest zakupienie zewnętrznej ładowarki (nawet nieoryginalnej) i użytkowanie aparatu tylko w ten sposób, zresztą i tak nie masz wyjścia. Natomiast akumulator sprawdź miernikiem jaki ma napięcie.