Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Automation24
    liba
    Level 14  
    Witam,
    Proszę o poradę jak zaplanować monitoring domu jednorodzinnego. Załączam plan sytuacyjny. Na obecnym etapie potrzebuję jedynie zaplanować położenie i ilość kamer, aby rozmieścić kable, ale jeśli ktoś poradzi jakiś konkretny sprzęt to też będę wdzieczny. Monitoring ma być raczej w wersji ekonomicznej.
    Nie wiem jak rozmieścić optymalnie kamery aby było ich względnie mało:
    - zaznaczyłem na czerwono przeszklenia - te dwie elewacje na pewno wymagają dozoru
    - zapewne powinna być kamera skierowana na garaż,wejście i dodatkowy samochód stojący obok garażu... ale jedyny sposób aby to ogarnąć jedną kamerą to postawić ją np. koło skrzynki gazowej... ale to chyba dość niekonwencjonalny (głupi?) pomysł aby kamera była na płocie? dostępna od tyłu?
    - Jedną trzeba by może skierować na pustą część działki, chyba tu warto dać taką o wyższej rozdzielczości
    - dodatkowo planuję 2 kamery w środku... jedna w garażu i jedna w salonie

Chciałbym aby do tego monitoringu dało się kiedyś podłączyć kamerę wifi (taką przenośną pokojową, albo dodatkową gdzieś na zewnątrz jeśli kiedys znam że to potrzebne), zatem monitoring musi być typu IP, ale ze względu na niższe ceny kamer może warto rozpatrywać jakiś rejestrator hybrydowy a kable rozprowadzać koncentryczne? Dobrze myślę?

Proszę o wszelkie porady.

Plan rozmieszczenia kamer
    Plan rozmieszczenia kamer Plan rozmieszczenia kamer Plan rozmieszczenia kamer Plan rozmieszczenia kamer
  • Automation24
    sosarek

Level 43  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3607204.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3527930.html
    Nie da się budżetowo z małą ilością - albo zrobić raz porządnie z możliwością rozbudowy albo odpuścić sobie temat.
    Na co Ci kamera w salonie?
  • Automation24
    liba
    Level 14  
    Kamera w salonie do inwigilacji dzieci, sprzataczki, opiekunki, kota itp.
    Co do ceny i ilości kamer... nie zamierzam być rozrzutny i zaakceptuje jakieś martwe pola.
    Gdzie najlepiej umieścić kamery?
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:

Ta, a żona Ciebie jak wyjedzie z dzieciakami do mamusi na parę dni a Ty będziesz musiał zostać w pracy by nadgonić zaległości...z koleżanką na kanapie...
    liba wrote:
    Co do ceny i ilości kamer... nie zamierzam być rozrzutny i zaakceptuje jakieś martwe pola.

Czyli co, 30zł i jedna na zewnątrz wystarczy?
    KONKRETY.
    liba wrote:
    Gdzie najlepiej umieścić kamery?

Na zewnątrz, nieregularna btyła budynku wymusza zastosowanie większej ilości, 8 sztuk powinno wystarczyć.
    Kamera w garażu z ciekawości co ma obserwować, ogrodnika?
    Tynki wewnątrz położone czy będziesz kuł ściany w celu położenia okablowania?
    bezpiecznykrakow

Level 19  
    liba wrote:

To rodzi konflikty, odradzam.

liba wrote:
    Chciałbym aby do tego monitoringu dało się kiedyś podłączyć kamerę wifi (taką przenośną pokojową, albo dodatkową gdzieś na zewnątrz jeśli kiedys znam że to potrzebne), zatem monitoring musi być typu IP, ale ze względu na niższe ceny kamer może warto rozpatrywać jakiś rejestrator hybrydowy a kable rozprowadzać koncentryczne? Dobrze myślę?

Praktycznie wszystkie obecnie sprzedawane rejestratory analogowe to hybrydy z obsługą IP. Ale uwaga: to IP może czasem "kosztować" Cię utratę części funkcjonalności rejestratora, np. analityki.
    liba
    Level 14  
    sosarek wrote:
    KONKRETY.

sosarek wrote:
    Na zewnątrz, nieregularna btyła budynku wymusza zastosowanie większej ilości, 8 sztuk powinno wystarczyć.
    Kamera w garażu z ciekawości co ma obserwować, ogrodnika?
    Tynki wewnątrz położone czy będziesz kuł ściany w celu położenia okablowania?

- przyjmijmy, że raczej w okolicach 4 kamer na zewnątrz
    - czy kamera na płocie to zły pomysł? Ogranicza ilość kamer, bo dobrze ogarnia tą nieregularną bryłę
    - do kamery w garazu mam już podprowadzony peszyl, ale może faktycznie jest zbędna - chociaż mam przekonanie że garaż jest często celem włamania bo jest w nim dużo do zabrania a brama segmentowa jest dość kiepska zaporą.
    - styropian jest zaciągnięty 1x klejem, więc przed putzem można jeszcze jakies kable położyć. W salonie na większości powierzchni będzie sufit podwieszany więc często wystarczy się przebić na elewację.

bezpiecznykrakow wrote:
    liba napisał:

To rodzi konflikty, odradzam.

Wyobrażam sobie, że to będzie przenośna kamera wifi używana tylko w razie potrzeby, kiedy będzie mi to na rekę, heh.

bezpiecznykrakow wrote:
    IP może czasem "kosztować" Cię utratę części funkcjonalności rejestratora, np. analityki.

Możesz rozwinąć? Spodziewałem się, że właśnie rejestratory IP mają bardziej rozbudowane funkcje typu wykrywanie ruchu.

- Przyjmijmy limit ceny rzędu 2500zł, choć zastanawiam się nad tanimi chińczykami za ułamek tej ceny - nawet jak się zepsuje to wystarczy kasy na nowy zestaw. To jednak dom a nie bank. Aaaaale w tej chwili tylko kładę kable i najbardziej mnie interesują czy kłaść koncentryk czy skrętkę i sugestie gdzie umieścić kamery.

- Przydałoby się, aby jedna z kamer była skierowana na bramę/furtkę i pełniła role wideodomofonu, najlepiej z audio. Oczywiście mogę zainstalować osobno wideodomofon, ale możnaby to zintegrować, żeby się obraz sprzed bramy nagrywał. Czy przeciętny rejestrator obsługuje dwukierunkowe audio przez kamerę? Bo takie zabawki z ali* mają takie bajery. Da się?

Rysunek jest warty więcej niż 1000słów... więc naskrobałem coś takiego:
    Proszę o sugestie.
    bezpiecznykrakow

Level 19  
    liba wrote:
    bezpiecznykrakow napisał:
    IP może czasem "kosztować" Cię utratę części funkcjonalności rejestratora, np. analityki.

Możesz rozwinąć? Spodziewałem się, że właśnie rejestratory IP mają bardziej rozbudowane funkcje typu wykrywanie ruchu

Usunął kolega z mojej wypowiedzi bardzo ważne słówko "to". Chodzi o dodawanie kamer ip do rejestratora analogowego
    Iphonowy-T-REX
    Level 7  
    Odpowiedź trochę nie na temat ale jak założysz kamery ustaw hasło inne niż '1234' lub 'admin123'.
    Później takie "jutubery" mają zabawę jak na przykład misterius.
    Pozdrawiam.
    liba
    Level 14  
    Koledze suworow, melduje, że link przeczytałem już dawno, a jednak wątpliwości pozostały bo link nie nakazuje jednego rozwiązania tylko wskazuje wady i zalety obu rozwiązań... Tak że tego...
    Na tą chwilę skłaniam się ku skrętce coby systemów nie mieszać i uniknąć wszelkich problemów z hybrydami, o których wspomina bezpieczny kraków. Cenę kamer nieco wyższą przeboleje.

Tylko gdzie te kamery dać...
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:
    przyjmijmy, że raczej w okolicach 4 kamer na zewnątrz

Skoro wiesz lepiej ile to po co wątek?
    liba wrote:
    czy kamera na płocie to zły pomysł? Ogranicza ilość kamer, bo dobrze ogarnia tą nieregularną bryłę

NIC nie "ogarnia" - to tylko Twoja fantazja.
    liba wrote:
    do kamery w garazu mam już podprowadzony peszyl, ale może faktycznie jest zbędna - chociaż mam przekonanie że garaż jest często celem włamania bo jest w nim dużo do zabrania a brama segmentowa jest dość kiepska zaporą.

No a kamera nie jest ŻADNYM ZABEZPIECZENIEM - do tego służy odpowiednio dobrany i skonfigurowany system alarmowy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559868.html
    liba wrote:
    Spodziewałem się, że właśnie rejestratory IP mają bardziej rozbudowane funkcje typu wykrywanie ruchu.

Mają, ale i one oraz kamery do tego nie kosztują 2 złote.
    liba wrote:
    Przyjmijmy limit ceny rzędu 2500zł, choć zastanawiam się nad tanimi chińczykami za ułamek tej ceny - nawet jak się zepsuje to wystarczy kasy na nowy zestaw.

To powinno wystarczyć na same kamery ze średniej półki a gdzie reszta?
    Co do chińszczyzny - powodzenia, nie licz jednak na pomoc jak coś zacznie się sypać.
    liba wrote:
    gdzie umieścić kamery.

W odpowiednich miejscach, jak zrozumiesz że 4 zabawki nie wystarczą i dostosujesz odpowiednio budżet możemy proponować rozmieszczenie.
    liba wrote:
    Przydałoby się, aby jedna z kamer była skierowana na bramę/furtkę i pełniła role wideodomofonu, najlepiej z audio.

Wideodomofon służy do tego celu, zresztą skoro i tak kamera będzie skierowana na furtkę to wystarczy zwykły domofon.
    liba wrote:
    Czy przeciętny rejestrator obsługuje dwukierunkowe audio przez kamerę? Bo takie zabawki z ali* mają takie bajery. Da się?

Zależy co znaczy "przeciętny", więc pewnie i tak zwyciężą zabawki od majfrendów...
    JanuszKornas
    Level 11  
    sosarek wrote:
    liba wrote:
    liba napisał:
    Przyjmijmy limit ceny rzędu 2500zł, choć zastanawiam się nad tanimi chińczykami za ułamek tej ceny - nawet jak się zepsuje to wystarczy kasy na nowy zestaw.

To powinno wystarczyć na same kamery ze średniej półki a gdzie reszta?

Czy kamera DS-2CD1021 HikVision to w twojej opini zabawka? Pytam szczerze, bo podobne kupiłem i poza tym, że to starszy model, to nikt do tej pory mi nie potrafił wskazać ich wad.
    sosarek

Level 43  
    JanuszKornas wrote:
    Czy kamera DS-2CD1021 HikVision to w twojej opini zabawka? Pytam szczerze, bo podobne kupiłem i poza tym, że to starszy model, to nikt do tej pory mi nie potrafił wskazać ich wad.

No a co to ma wspólnego z tematem???
    Dodatkowo powołujesz się na kamerę IP która kosztuje blisko 500zł. Ot, zwykła kamera 2Mpx ze średniej półki, żadnych wodotrysków, stary kodek...
    https://www.eltrox.pl/kamera-ip-hikvision-ds-2cd1021-i-2-8mm.html?12749
    JanuszKornas
    Level 11  
    sosarek wrote:
    No a co to ma wspólnego z tematem???
    Dodatkowo powołujesz się na kamerę IP która kosztuje blisko 500zł.

Krytykujesz gościa, że nie zrobi monitoringu za 2500, bo starczy tylko na 4 kamery a i tak powinien ich mieć więcej. W sensie ilości pewno masz rację. Teraz może sobie wyciągnąc więcej kabli, a czy kupi tyle kamer, to sobie zdecyduje w przyszłości. Na znanym portalu aukcyjnym 4 takie kamery kupi za połowę tego budżetu.

Moje pytanie ma wspolnego z tematem:
    1. Zrobi w tym budżecie jesli nie cały, to początek monitoringu, jeśli kamery wskazane są OK. Mi się wydawały, że są OK, a ty to potwierdziłeś, co mnie cieszy.
    2. W pierwszym poście autor wątku prosi także o recencje, sugestie, aby dobrać/zaproponować mu sprzęt.

Ja z mojej strony dodam, że mi po głowie chodzi pomysł, który rozwiązuje częściowo problem: "Jak ukryć rejestrator, aby złodzieje nie ukradli razem z giftami także zapis Wideo", a pomysł polega na tym, żeby zamontować w domu w różnych miejscach dwa rejstratory. Potencjalni złodzieje jesli będą szukać rejestratora w pomieszczeniu gospodarczym i go tam znajdą, to nie będą szukać drugiego. Do autora sugestia, że może sobie kupić instalację teraz na 4 kamery, kable przygotować na więcej. I jak dojdziesz, do wniosku/zdobędziesz kasę na rozbudowę, to dodatkowe kamery sobie będziesz rejestrował na drugim rejestratorze.

Co do rozmieszczenia, to prawidłowe jest takie, aby kamery się chroniły nawzajem. To znaczy kamera na płocie, która jest skierowana na dom, może zostać od tyłu zasłonięta (nie zarejestruje, kto ją zasłaniał, bo nie widzi do tyłu), ale jeśli ta kamera będzie obserwowana przez inną kamerę z domu, to ta inna zarejestruje.
    liba
    Level 14  
    Sosarek... całą Twoja wypowiedź bardzo cenię, bo poświęcasz dla mnie swój czas, ale jest ona bardzo... radykalna a nawet kapke pogardliwa. Uważasz, że stosować można tylko profesjonalne podzespoły z wysokiej półki, w takiej ilości i jakość aby jakość całego systemu była bardzo wysoka, i dobrze, profesjonaliści powinni mieć takie podejście ale ja mam niższe wymagania. Uprzejmie proszę, żebyś mi zasugerował jak to zrobic możliwie najlepiej w moim budżecie.

Nie chce alarmu bo trzeba go uzbrajać. Lenistwo, wygoda, to że mam szkolne dzieci, mam osoby starsze, które nie bedą go uzbrajać za to będzie ich wkurzał. Natomiast monitoring przejmuje częściowo rolę alarmu a nie wymaga obsługi, pozwala mi na odległość weryfikować kto i gdzie jest, pozwala zidentyfikować wandali, nagrać kuriera który rzucił paczką itp itd.
    Integracja z wideodomofonem jest drugorzędna.

Co do rozmieszczenia kamer:
    - ustaliliśmy już, że kamera w garażu i salonie jest zbędna, na zewnątrz sugerujesz dać ich 8 i ani jednej mniej - przyjmuje do wiadomości
    - kamera na płocie to faktycznie moja fantazja - pomysł jest niekonwencjonalny, instalatorzy tak nie robia, więc pytałem dlaczego to zły pomysł. Z pewnością łatwiej ją unieszkodliwić, ale jeśli to jest jedyny argument przeciw to nadal biorę to pod uwagę. Jedna kamera ogarnia garaż,wejście i okno kuchenne przy czym kazdy z tych obiektów jest na osobnej ścianie i filmowanie ich z elewacji sprawia kłopot. Gdzie jest mój fundamentalny błąd? Bo piszesz, że nic nie ogarnia... fantazja... ehh.

Proszę o rzeczową rozmowę.
    JanuszKornas
    Level 11  
    liba wrote:
    Nie chce alarmu bo trzeba go uzbrajać.

To błąd IMHO. Wyjeżdzasz na wakacje - wówczas warto mieć alarm. Nawet jeśli nie będziesz miał grupy interwencyjnej, to sąsiadów chyba masz, poza tym płoszy złodziei, zwłaszcza jeśli nie zrezygnujesz z syreny wewnatrz. Jak kiedyś zmienisz zdanie, to kucie ścian pod kable do czujek bedzie bolało, albo zrobisz błąd i pójdziesz w czujki na baterie itd...

Ja jeszcze dodam, ze swojej strony, że nie wszystkie kamery musisz mieć takie same. Jeśli kamery mają odstraszać, to tak samo odstraszająco wyglądają 1megapikselowe, 2megapikselowe i atrapy kamer.

W ramach bezpieczeństwa i twojej wygody pomyśl jeszcze o doświetlaczach (potocznie zwanych halogenami). Takie na zintegrowaną czujkę ruchu z czujką zmierzchową, aby zapalał się typko nocą. Spacer złodzieja zanim dojdzie do domu i oświetlenie go światłem też część złodzieji spłoszy. Naświetlacz musi być tak zamontowany, aby nie oślepiał kamery, więc to przemyśl przy okaji teraz i wypuść odpowiednie kable teraz.
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:
    Natomiast monitoring przejmuje częściowo rolę alarmu a nie wymaga obsługi, pozwala mi na odległość weryfikować kto i gdzie jest, pozwala zidentyfikować wandali

Tak to NIE DZIAŁA - Co ci po kamerach jak intruz będzie plądrował wnętrze i wyniesie wszystko a jedyne co zobaczysz to jak wchodzi i wychodzi?
    Kamery NIE ZASTĄPIĄ Ci w jakikolwiek sposób systemu alarmowego.
    Z takim podejściem nawet najbardziej rzeczowe argumenty na nic się zdadzą.
    liba
    Level 14  
    Panowie, ja rozumiem że alarm ma inne funkcje. Okablowanie pod 4 czujki ruchu na parterze jest nawet zrobione, ale z powodów które już wymieniłem nie zamierzam narazie montować alarmu. Może kiedyś, a o monitoringu zawsze marzyłem - doradzcie mi proszę jak zrobić monitoring.
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:
    Okablowanie pod 4 czujki ruchu na parterze jest nawet zrobione, ale z powodów które już wymieniłem nie zamierzam narazie montować alarmu.

Błąd, dodatkowo te 4 czujniki to za mało, stan budynku aż się prosi by wykonać okablowanie pod ochronę obwodową, dodatkowo brak zabezpieczeń na piętrze.
    Generalnie zabierasz się od d... strony i nie pozwalasz sobie tego wytłumaczyć.
    Dzieci i osoby starsze szybciej opanują obsługę i nawyk uzbrajania niż Ty, zawsze można ich wyposażyć w breloki do uzbrajania/rozbrajania systemu.

Masz naniesione gdzie wyciągnąć kable by objąć praktycznie cały teren nie zostawiając martwych stref.

liba
    Level 14  
    Panowie... chyba nawet mnie przekonaliście, zainstaluje alarm i doloże przynajmniej jedna czujkę na korytarzu piętra.
    - Czy z racji ograniczeń finansowych monitoring z detekcja ruchu może dobrze pełnić rolę ochrony obwodowej?
    - posiadanie psa chyba wyklucza czujki zewnętrzne?
    - czy monitoring i alarm można/należy zintegrować? Wspólna jednostka centralna, średnia, podtrzymanie zasilania, no i te kamery w roli o.o.)

Sosarek, dziękuję za szkic.
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:
    doloże przynajmniej jedna czujkę na korytarzu piętra.

W pomieszczeniu z oknem balkonowym już nie?
    Kładź kable pod obwodówkę, 100m YTDY 6x0.5 kosztuje 60zł. więc wydatek żaden.
    Monitoring z detekcją ruchu a nawet bez niej NIE zastąpi ochrony obwodowej.
    Nie musisz stosować czujników zewnętrznych, wystarczą kontaktrony na roletach, w oknach kontaktrony połączone z inercją przykładowo.
    liba wrote:
    czy monitoring i alarm można/należy zintegrować? Wspólna jednostka centralna, średnia, podtrzymanie zasilania, no i te kamery w roli o.o.)

Osobna centrala alarmowa z własnym podtrzymaniem, do rejestratora UPS(przy okazji jakiś router itd. podpiąć).
    liba wrote:
    no i temat przewodni naszych rozważań... gdzie kamery?

Spojrzałeś post wyżej???
    JanuszKornas
    Level 11  
    liba wrote:
    Czy z racji ograniczeń finansowych monitoring z detekcja ruchu może dobrze pełnić rolę ochrony obwodowej?

Wszyscy piszą, że detekcja ruchu w kamerach, to wykrycie zmian w obrazie. (inne oświetlenie na przykład). Detekcja "czujek ruchu", to detekcja ruchu obiektów emitujących podczerwień (czujki PIR wewnętrzne), lub potwierdzana mikrofalami (konieczne w czujkach zewnętrznych). Zupełnie inne obiekty, które będą wyzwalały obraz inna czułość itd... Nie zastapisz jednego drugim. Detekcja w kamerach może reagować częściej, bo w jej wyniku, nie wyją alarmy, nie zapalają się swiatła, nie jest wzywana grupa interwencyjna, nie budzą się sąsiedzi.

liba wrote:
    - posiadanie psa chyba wyklucza czujki zewnętrzne?

Z racji ograniczeń budżetowych, nie zrobisz detekcji czujkami zewnętrznymi, bo te są drogie a mimo, to potrafią być zawodne. Tania i niezawodne są czujki Wewnętrzne, (bo środowisko się tak intensywnie nie zmienia) a najniezawodniejsze są kontaktrony na drzwiach/oknach. Możesz zostawić sobie kabel, lub wolne pary w kablu w pobliżu miejsc w których być może kiedyś sobie zamontujesz czujki zewnątrzne.

liba wrote:
    - czy monitoring i alarm można/należy zintegrować? Wspólna jednostka centralna, średnia, podtrzymanie zasilania, no i te kamery w roli o.o.)

Jeśli będzie sprytny złodziej, albo taki, który bedzie wiedział czego szukać, to wejdzie, uszkodzi syrenę (jeśli będzie dostępna i bez własnego zasilania), później zacznie plądrować dom i jesli będzie miał czas, to znajdzie rejestrator, który ukradnie, albo na miejscu zniszczy, aby się nie zachował materiał. Dlatego:
    1. Rejestrator ukryj pod ziemią (jeśli jesteś w trakcie budowy, to sobie wykop piwnicę 1x1x1m na tarasie w garażu itd... aby było sucho i nikt nie odnalazł i tam ukryj rejestrator. Zanim złodziej wyłaczy prąd rejestrator zdąży dużo nagrać. Najwazniejsze, aby go nie znaleźli.
    2. Alarm dobrze, aby także był dobrze schowany (za szafą, za zmywarką/lodówką, czy w innej piwnicy). Ale alarm ma zabezpieczenia przed zanikiem zasilania (ma własne akumulatory, które raz na kilka lat będziesz musiał wymieniać/sprawdzać, nie kosztują dużo, więc budżetu nie położy). Alarm ma zabezpieczenia przed otwarciem obudowy. Syrena alarmowa (jeśli ma własne zasilanie), to zacznie wyć jeśli zostanie odłączona od alarmu. Ważne jest także, aby alarm zdążył wysłać do ciebie SMSa, że zostal uruchomiony i aby syrena wyła na tyle długo, aby się sąsiedzi zainteresowali. Ochrona Alarmu musi być zatem na parę minut (aby wysłał SMSa) i najlepiej, także ochrona kabla od alarmu do Syreny.

Co do zasilania, to rejestratory bywają z zewnątrznymi zasilaczami 48V. Kamery PoE, także wymagają 48V. Switche PeO są z zasilaczami wbudowanymi lub z zasilaczem zewnętrznym 48V.
    Widziałem, że próbowałeś budować własny zasilacz na TL494, co za problem postawić akumulator 12V przypiąć do niego zasilacz buforowy 13.6V, do tego przetwornice 12V->48V DC i z tej przetwornicy zasilić sobie rejestrator oraz Switcha PoE (switch zasili ci Kamery).

Ale by co to wszystko hulało, i abyś miał do tego dostęp nawet przy braku zasilania, to jeszcze musisz zasilić dostęp do internetu, jakoś. Wiem, że można kupić gotowe UPS'y, ale musisz budować i tak instalacje zasilającą w 230V do switcha, do rejestrator, może do routera od internetu.

Ja bym switcha umieścił w innym miejscu niż rejestrator, bo wyobrażam sobie, że switcha, do którego schodzi się 4-8 lub więcej skrętek, łatwiej odnaleźć, niże rejestrator, który może mieć jedną skrętkę, jedną parę z zasilaniem 48V i ew. jakąś skrętke do wyzwalania nagrań, jeśli się kiedyś dorobisz wyzwalania nagrań z czujek.

Dodano po 6 [minuty]:

Synergia pomiędzy alarmem, a kamerami, może być taka, że jeśli się dorobisz czujek zewnętrznych, to mogą one uruchamiac nagrywanie na rejestratorze. Mam rejestrator przed sobą na 4 kamery IP, który ma 4 wejścia bezpotencjałowe, które wyzwalają nagrywanie. Nie testowałem, ale zakładam, że kiedyś jak się dorobię czujek zewnętrznych, to one oprócz alarmu będą wyzwalały nagrywanie na rejestratorze obraz. Albo dam osobne czujki, które będą się wyzwalały na każdy podmuch liścia i uruchamiały nagrywanie. Problem z rejestracją jest taki, że nagrywanie wszystkiego, to Terabajty danych, których nie przejrzysz, czy ci się ktoś kręcił pod domem, a detekcja z kamer ponoć jest zawodna.

Poczytaj o doświetlaczach w kamerach - są słabe, ściagają pająki. Rozważ, czy sobie oprócz kamer nie doświetlać wszystkiego dookoła na najmniejszy obiekt... Masz tak naprawdę jeszcze do rozważenia system oświetlenia zewnątrznego, który możw współpracować z kamerami, te z czujkami, a czujki z alarmem.
    liba
    Level 14  
    Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Moje wnioski są następujące:
    - w pierwszej kolejności zrobię alarm. Okablowanie jest w wiekszosci przygotowane, centrala bedzie na strychu, dodatkowo jakos ukryta. Wepchne w ktorys peszel dodatkowy kabel do podlaczenia czujek okiennych przynajmniej w drzwiach balkonowych. Ze strychu moge tez latwo przebic sie do pokoi na pietrze aby tam dorobic czujki ruchu. Gites
    - dodatkowo może kiedyś zrobię monitoring, prawdopodobnie na 4-5 kamer i raczej na komponentach kiepskich... bo to bedzie bardziej bajer niz zabezpieczenie. Dodatkowo doprowadzenie skrętki w okolice (na obrazku) górnego prawego rogu budynku i okna w kuchni jest nieco kłopotliwe. Na zielono skreśliłem kamery z których bym zrezygnował.

Czy ktoś moze mi wyjaśnić czemu umieszczanie kamer poza budynkiem jest tak niedorzeczne, że nawet nikt tego nie skomentował?
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:
    do podlaczenia czujek okiennych przynajmniej w drzwiach balkonowych.

Do tego wejściowych, garażowych i oknach. Sygnalizator zewnętrzny i wewnętrzny rzecz jasna także.
    liba wrote:
    może kiedyś zrobię monitoring, prawdopodobnie na 4-5 kamer i raczej na komponentach kiepskich... bo to bedzie bardziej bajer niz zabezpieczenie.

Taka ilość nic Ci nie da, masz wyraźnie zaznaczone gdzie wyprowadzić kable, kamery możesz stopniowo dokładać, podstawa to sensowny rejestrator na początek.
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    liba wrote:
    Koledze suworow, melduje, że link przeczytałem już dawno, a jednak wątpliwości pozostały bo link nie nakazuje jednego rozwiązania tylko wskazuje wady i zalety obu rozwiązań...

Nie wiedziałem że mogę coś koledze nakazać :)

I trzeba było tyle postów. Może wystarczyło na początek zapoznać się z tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559868.html
    A jak już jesteśmy przy kablowaniu budynków. Polecam szczególnie sekcję poświęconą powiązaniu różnych instalacji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3570896.html
    sosarek

Level 43  
    liba wrote:
    Dodatkowo doprowadzenie skrętki w okolice (na obrazku) górnego prawego rogu budynku i okna w kuchni jest nieco kłopotliwe. Na zielono skreśliłem kamery z których bym zrezygnował.

Ja żadnego problemu nie widzę, wyprowadź kable w zaznaczone miejsca bo rezygnując z tych kamer tworzysz martwe strefy.
    liba
    Level 14  
    Czy w prostych alarmach domowych stosuje się czujniki RFID lub na odcisk palca do rozbrajania alarmu? Jak już wspominałem zależy mi, aby nie trzeba było wpisywać kodu. Brelok RFiD średnio mi się podoba, bo po zgubieniu kluczy złodziej ma też pastylkę. Z krótkiego rekonesansu w internetach wywnioskowałem, że elementy na odcisk palca są drogie. Mogą być też piloty. Może guzik (np. pilot) ukryty w okolicy wejścia (analogicznie jak w samochodach dawniej montowano odcięcie zapłonu). Może są lepsze rozwiązania?

Znam tylko firmę Satel. Jakie inne firmy są tańsze, a także dobre?
    Czy koledzy mogliby mi doradzić elementy systemu alarmowego w segmencie ekonomicznym, który:
    - obsłuży 8-9 czujek PIR i pewnie z 10 elementów ochrony obwodowej,
    - będzie miał kilka wyjść, prostą automatykę do odsłoniecia rolet, włączenie pompy cyrkulacji (z tego mogę oczywiście zrezygnować jest to jest drogie),
    - wyzwalania nagrywania przez alarm
    - będzie miał możliwość łatwego rozbrajania (jak wyżej), opcja minimum to 2 piloty.

sosarek wrote:
    Ja żadnego problemu nie widzę, wyprowadź kable w zaznaczone miejsca bo rezygnując z tych kamer tworzysz martwe strefy.

W okolicach gdzie skreśliłem kamery nie będzie sufitu podwieszanego, a tynki wewn. już są więc doprowadzenie kabli jest trudniejsze, ale... przemyślę to jeszcze.
    sosarek

Level 43  
    Do Integry są klawiatury z czytnikiem RFID.
    Zgubi ktoś klucze i co? Kartka z adresem przy nich będzie? Możesz wtedy usunąć brelok z ustawień.
    Integra 64 z ekspanderem wejść.
    Trzeba by poszukać rejestratora z wejściami alarmowymi, choć wiem że wystarczy sama detekcja ruchu.
    Piloty sobie daruj.
    Wyprowadź więc kable przy podłodze na piętrze jeśli jest miejsce na ich schowanie bądź w jakimś miejscu niżej i ułóż je w styropianie.
    JanuszKornas
    Level 11  
    liba wrote:
    W okolicach gdzie skreśliłem kamery nie będzie sufitu podwieszanego, a tynki wewn. już są więc doprowadzenie kabli jest trudniejsze, ale... przemyślę to jeszcze.

Jeśli jeszcze możesz nabrudzić, to zrobienie bruzd w ścianach, aby położyć kable, to pikuś. Zatynkowanie takich bruzd później, to jeszcze mniejszy pikuś. Jedyny problem przy takich pracach, to kurz podczas robienia bruzd i troszkę paćkania tynkiem. Będziesz nam dozgonnie wdzięczny jeśli będziesz kiedyś pragnął mieć te kable i je teraz położysz.

sosarek wrote:
    kamery możesz stopniowo dokładać, podstawa to sensowny rejestrator na początek.

Jeśli pierwsze kamery, które kupisz nie będą cię satysfakcjonować, to przy rozbudowie kupisz lepsze i sobie pozamieniasz. Albo nabierając doświadczenia, kupisz następne totalnie tanie. Lepiej nawet takie za 150zł niż żadne. Intruz z ulicy nie będzie widział, jakiej jakości masz kamery, a będzie wiedział, że z każdej strony może zostać nagrany. O rejestratorze już pisałem, że IMHO montaż drugiego rejestratora w innym miejscu, to wzrost bezpieczeństwa drugiej jednostki (przemyśl teraz kable w takie miejsce). Więc możesz teraz kupić rejestrator "na styk" a później drugi.

liba wrote:
    Czy ktoś moze mi wyjaśnić czemu umieszczanie kamer poza budynkiem jest tak niedorzeczne, że nawet nikt tego nie skomentował?

Nie jest niedorzeczne, ale w domach żadko praktykowane ponieważ:
    1. Trudniej realizowalne, bo kable, albo wiszą i są nie ładne, albo musisz zakopać co jest już pewny wysiłkiem, dla niektórych nie do przeskoczenia.
    2. Kamera na domu ma naturalną osłonę domu "od tyłu". Taka wolnostojąca nie ma takiej osłony. Spotkasz takie czasami na parkingach strzeżonych, albo autosalonach. Słup na środku i kilka kamer we wszystkie strony. Musiał byś taką kamerę oddaloną od domu, mieć na oku przez inną kamerę, aby nie została "od tyłu" zasłonięta szmatą/workiem itp. Pomysł nie jest głupi, ale każdy element chroniący musi być także zabezpieczony (ochraniany).

liba wrote:
    Znam tylko firmę Satel. Jakie inne firmy są tańsze, a także dobre?
    Czy koledzy mogliby mi doradzić elementy systemu alarmowego w segmencie ekonomicznym, który:
    - obsłuży 8-9 czujek PIR i pewnie z 10 elementów ochrony obwodowej,
    - będzie miał kilka wyjść, .........

Ja jestem inwestorem, a nie wykonawcą systemów alarmowych. Czyli tak jak ty. Teraz jestem na etapie montowania kilku kamer i alarmu. Dzielę się z tobą wiedzą, którą nabyłem w ostatnim miesiącu. Także w dziedzinie alarmu.
    Nie znam się na innych alarmach poza Satelem CA-64. Powiem tak:
    1. Do dziś są dostępne moduły rozszerzeń do tej centrali (a wszedłem w posiadanie produktu z 2004? roku) oczywiście używane na OLX.
    2. Jest forum i można się zarejestrować na stronie Satela i masz wsparcie producenta. Na razie ma moje 3 pytania odpowiedzieli bez problemu i bez znieczulenia.
    3. Jest dostępna pełna dokumentacja, do tak starej centrali.

Ja uważam, że nie należy zużywać niepotrzebnie zasobów naszej planety, więc jak coś można kupić używanego w akceptowalnej jakości, to kupiję używane, zamiast nowego. Ta centrala jest zarąbista, z tego co zdążyłem wyczaić, to Integra różni się od tego mojego starszego modelu tym, że:
    - można zdefiniować parametry rezystorów parametrycznych,
    - obsługuje 3EOL (Ca-64 obsługuje tylko 2EOL, ale to i tak świat i ludzie),
    - ma wbudowaną obsługę po ETH (można kupić moduły z Ethernetem),
    - ma dostępne klawiatury dotykowe,
    Pewno ma masę innych nowoczesnych featur. Ponoć moduły rozszerzeń wejść/wyjść/klawiatury są wymienne. Bo z czasów CA-64, to klawiatura CA-64 była tylko do CA-64, z CA-10, była tyklko do CA-10 itd.... CA-64 programuje się przez RS-232, więc, albo masz komputer z unikalnym portem RS-232, albo musisz kupić za 100-150 przejściówkę USB - > RS232. Integrę pewno po USB, ale nie wiem, być może oprócz centrali trzeba sobie kupić kabelek. Ja wydałem całe 150zeta na kabelek USB->RS232, bo jestem majsterklepka i kilka razy mi był taki interfejst ostatnio potrzebny, a nie posiadałem żadnego dobrej klasy. Tanie Chińskie raz działają, a czasami nie działają.

Pozostałe komponenty, to jest czujki PIR, czujki dualne, czujki zewnętrzne, kontaktrony, syreny alarmowe, są zamienne pomiędzy wszystkimi systemami z dokładnością do rezystorów parametryzujących, ale te się da zawsze wyłączyć i możesz za grosze kupić wymagane rezystory w elektroniku za rogiem.

Ostatnio widziałem używaną CA-64 z klawiaturą za 100zł (bez obudowy i bez expandera). Obudowa z trafo, to 100-150zł, ekpander wyjśc x8 do takiej centrali, to 100zł - ceny oczywiscie używanych.

Integra na pewno ma mądrzejsze klawiatury, ale i CA-64 można uzbrajać/rozbrajać "pastylami" - przynajmniej tak mi się mgliście wydaje, bo jakoś tego bardzo nie analizowałem. Moje dzieci w każdym razie na dzień dobry najwżniejsze pytanie: Tata, a jaki jest PIN (10/11 lat), żadne dziecko problemu nie ma z obsługą centrali. Nowe Integry mogą mieć zintegrowany moduł GSM (muszisz sobie sprawdzić modele). Ale do każdej centrali możesz dołożyć moduł GSM, który jak dostanie zwarcie na swoim wejściu, to wyśle ci SMS'a.
    liba
    Level 14  
    Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za zwłokę. JanuszKornas szacun za wyczerpująca wypowiedź.

Co do kamer zdecydowałem się na poniższy schemat na 5-6 kamer. Kamera na skrzynce zabezpiecza 4 inne kamery i mimo tylko 5 kamer można chyba uznać, że nie ma martwych pól. Jej podłączenie z racji sasiedztwa bramy i furtki, do której będzie prowadziło kilka peszli nie będzie kłopotliwe.
    Kamerę nad wejściem uznaję za opcjonalną 6tą kamerę.
    Załączam schemat, mam nadzieję że nadal czytelny.

Co do alarmu.... Kable do ochrony obwodowej podprowadzę, chociaż muszę się poduczyć jak to zrobić estetycznie i dobrze. Zasadniczo kontaktrony są na dole, więc nasuwa mi się, żeby kable prowadzić za listwami przypodłogowymi?

Czy duże nieotwierane przeszklenia także należy jakoś zabezpieczyć? Czytałem o czujkach zbicia szkła, ale ponoć są kłopotliwe w uruchomieniu przez amatora, więc raczej je odpuszczam.

Jeśli chodzi o wybór elementów systemu alarmu to wszelkie elementy RFiD, odciski palca itp. są dość drogie, więc też je prawdopodobnie odpuszczę. Ufam, że klawiatura (wpisywanie kodu) nie będzie zbyt dużym utrudnieniem, ale gdyby byla to chciałbym mieć możliwość użycia pilota lub ukrytego przycisku lub pilota w roli ukrytego przycisku.
    Czy da się tak skonfigurować jedno z wejść (najlepiej wejść klawiatury), aby ukrytym guzikiem (zwykłym mono lub bi stabilnym pstryczkiem) rozbrajać alarm? Ja rozumiem, że to jest ideowo złe rozwiązanie, ale tanie i zadowalające ludzi skrajnie elektronicznie nieporadnych.

Czy to jest realne, aby Satel Perfecta WRL, która ma moduł 433MHz sterował roletami z sinikami Aluprofu (silniki radiowe 433MHz, DM45EV/Y). Jeśli nie to jak, jaką centralą je obsłużyć? Satel Integra ma ponoć jakieś bardziej dedykowane do rolet funkcje. Zgodnie z instrukcją do silnika rolety istnieje: "możliwość sterowania nadajnikiem radiowym oraz manualnie
    przełącznikiem klawiszowym w systemie krok po kroku" co oznacza, że każde kolejne naciśnięcie guzika powoduje na zmianę jazdę w górę lub w dół... więc do alarmu się to nie przyda, bo chcemy wiedzieć w którą stronę pojechały rolety. Trzeba więc bezprzewodowo je zasterować. W ostateczności kupię jakiś sterownik aluprofu i się w niego wepnę, ale może da się bardziej elegancko?

Nazbierało się tych pytań... ale może znajdą sie dobrzy ludzie, którzy pomogą.