Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rachunki za gaz piec wiessman ogrzewanie kotła na wode

Nacia000 22 Aug 2019 18:17 3468 41
Buderus
    Nacia000
    Level 6  
    Witam, mam nadzieję że dostanę poradę lub pomoc jakąkolwiek. Mam piec gazowy który podgrzewa wodę w kotle i kuchenkę gazową, dostałam dziś rachunek wyrównanie za cały rok 1600 zł o zgrozo!! Prognozy placilam co 2 mc w wysokości 150 zl. Moja rodzina składa się z 3 osób przecież to nierealne aby zażywać tyle gazu nie ogrzewając domu. Gdzieś musi być jakaś awaria czegoś tylko gdzie jak jej szukać i co robic??? To niemożliwe aby płacić tak duży rachunek tylko za kuchenkę gazową i ogrzewanie kotła na ciepłą wodę! !! Co robić pomocy!!
  • Buderus
    BUCKS
    Level 39  
    Nacia000 wrote:
    Mam piec gazowy który podgrzewa wodę w kotle

Jak już to chyba masz kocioł gazowy, który podgrzewa wodę w zasobniku ewentualnie możesz mieć bojler gazowy do c.w.u.

Jak chcesz być na bieżąco to zmień taryfę na tę z końcówką 12T, wtedy będziesz płaciła rachunki zgodnie ze zużyciem, bo co miesiąc podajesz stan licznika i co miesiąc dostajesz fakturę, więc nie ma szoku po rocznym rozliczeniu, gdy pojawi się dopłata.
    Jeśli nie podasz stanu licznika to dostaniesz fakturę wg szacunku z gazowni, co w praktyce polega na wystawieniu faktury wg zeszłorocznego zużycia za ten sam okres.

W tej chwili to najlepiej rób sobie notatki ile gazu zużywasz dziennie.
    Ustal sobie, że stan licznika będziesz spisywać np. o godzinie 22, wtedy zobaczysz ile gazu zużywasz na dobę, a potem wyjdzie Ci zużycie na tydzień, na miesiąc itd.

Najważniejsze to sprawdź, czy stan licznika na fakturze odpowiada temu co masz w rzeczywistości, bo może inkasent przy spisywaniu licznika pomylił jakąś cyfrę i na papierze masz zwiększone zużycie i ot cała tajemnica.

Dodano po 6 [minuty]:

zmiana na taryfę z końcówką 12T oznacza wyższy abonament. W moim przypadku było to ok. 3,60zł/mc większy rachunek ale za to płacę co miesiąc wg faktycznego zużycia, a nie fikcyjnych prognoz, które w praktyce są średnią wyliczoną na podstawie całorocznego zużycia za poprzedni rok.
    Inaczej mówiąc jeśli teraz wyszło Tobie za cały rok ok. 2500zł to nowe prognozy będą na poziomie 2500/6 = 417zł co 2 miesiące.
    Jeśli faktyczne zużycie będzie mniejsze to nadpłatę rozliczą Tobie dopiero za rok przy okazji kolejnego odczytu licznika przez inkasenta, dlatego ja wolę taryfę 12T.
    Wojewoda82
    Level 28  
    Jak mniemam mieszkasz tam cały rok, a nie wynajmujesz np od zimy. Zużycie za ok 2500zł na rok to kosmos jak na samo CWU i gotowanie. Ja tyle na rok nie zapłaciłem za to samo plus CO.

Musiałbyś chyba codziennie brać kąpiele z zalewaniem pełnej wanny i to razy 3 osoby.

Zużycie na CWU i gotowanie dla 3 osób powinno oscylować w okolicach 30m3 miesięcznie czyli 60zł plus z 15 zł abonamentu. Zakładając prysznice.

Pierwsze co to skontrolowałbym czy stan licznika na fakturze i rzeczywisty jest taki sam. Może inkasent zrobił czeski błąd w odczycie.

Bo prawie niemożliwością jest abyś zapłacił tyle za samo CWU i gotowanie. Nawet rozregulowany kocioł grzejący CWU nie spaliłby takich ilości gazu na samo grzanie wody.

CO masz tzw miejskie?

tak teraz czytam i Bucks napisał w sumie to samo
    Nacia000
    Level 6  
    Wydaje mi się że coś jest nie tak, kiedyś już miałam taką sytuację ponieważ jakiś zawór był odkrecony i nie dość że piec na pelet ogrzewać dom to dodatkowo gazowy dogrzewal, inacZej nie potrafię wytłumaczyć jestem kobietą I sama z tym wszystkim. Wtedy wyrównanie przyszło mi 3000 tys zł, wezwała fachowca który robił mi cała ta instalacjie i zablokował to jakoś bo mimo ze piec gazowy ustawiony był na grzanie wody to dogrzewal dom. Przez jakiś czas było Oki rachunki po około 200 zl na 2 mc A teraz znów strasznie dużo, fachowiec od pieca powiedział że to niemożliwe aby tyle zużywac no chyba że całe osiedle się u mnie kąpie☺. Czy może być pięć uszkodzony lub coś w tym stylu? Będę tak robiła spisywała licznik i wylacze calkowicie piec gazowy na jeden dzien.

Dodano po 4 [minuty]:

Wojewoda82 wrote:
    Jak mniemam mieszkasz tam cały rok, a nie wynajmujesz np od zimy. Zużycie za ok 2500zł na rok to kosmos jak na samo CWU i gotowanie. Ja tyle na rok nie zapłaciłem za to samo plus CO.

Musiałbyś chyba codziennie brać kąpiele z zalewaniem pełnej wanny i to razy 3 osoby.

Zużycie na CWU i gotowanie dla 3 osób powinno oscylować w okolicach 30m3 miesięcznie czyli 60zł plus z 15 zł abonamentu. Zakładając prysznice.

Pierwsze co to skontrolowałbym czy stan licznika na fakturze i rzeczywisty jest taki sam. Może inkasent zrobił czeski błąd w odczycie.

Bo prawie niemożliwością jest abyś zapłacił tyle za samo CWU i gotowanie. Nawet rozregulowany kocioł grzejący CWU nie spaliłby takich ilości gazu na samo grzanie wody.

CO masz tzw miejskie?

tak teraz czytam i Bucks napisał w sumie to samo

No ręce mi opadają niewiem co robic , ale tak to wygląda, Tak jak by ta woda była podgrzewana cały czas
    Wojewoda82
    Level 28  
    A masz jakiś termostat pokojowy do pieca gazowego? Taki sterownik który np wisi w holu/przedpokoju i wyświetla tam temperaturę jak jest i czasami coś w nim klika(załącza się przekaźnik sterujący kotłem). Może być przewodowy lub bezprzewodowy.

Podaj też nazwę kotła gazowego, co to za firma i model (będzie na tabliczce znamionowej lub na jakiejś naklejce)

Jak są 2 pokrętła na nim (na kotle) to przekręć pokrętło z symbolem grzejnika na minimum, czyli do końca w lewo.
    Przykładowo poniżej lewe pokrętło z symbolem grzejnika żeberkowego. Przekręcenie do końca w lewo wyłącza całkowicie grzanie CO
    zales.vip
    Level 30  
    Znajoma miała podobną sytuację teraz - około miesiąc temu. Okazało się że od ponad roku, inkasent(spisywacz liczników) nie przychodził naprawdę spisywać liczników, tylko pisał zużycie "z głowy", zaniżając faktyczne zużycie. A teraz podobno PGNiG zatrudniło jakąś zewnętrzną firmę która rzetelnie spisuje i "prostuje" powstały bałagan. Stąd wyszły takie gigantyczne rachunki. Znajoma miała ok 1200zł dopłaty
    Może u Ciebie powstała podobna sytuacja?
    kaczakat
    Level 34  
    To bardzo zależy ile tej CWU się zużywa, jeśli masz licznik wody to sprawdź czy nie było jakiegoś większego zużycia. Niestety jak się komuś zapomniało zakręcić wody do domowy kocioł zużyje ponad 2m3/h, to to jakieś 5zł. Dziennie 125zł, wyjazd na parę dni i piękny rachunek gotowy. Może ktoś zamienił szybkie prysznice na komfortowe kąpiele. Ale jak napisali koledzy wcześniej. sprawdzenie stanu licznika gazu to pierwsza rzecz do zrobienia. Jeśliby się okazało, że to nie licznik gazu to proponuję obserwować postępy zużycia, odnotować codziennie o tej samej porze i przeliczyć na to czego się można spodziewać.
    U mnie to jest 200zł/miesiąc, ale osób więcej. Samo gotowanie to w granicach 20zł/m powinno być, także większość zależy od CWU, chyba że jest jeszcze ogrzewanie, to ono wtedy przejmuje pałeczkę.
  • Buderus
    Wojewoda82
    Level 28  
    @ Zales, To nierealne na samo CWU i gotowanie. Albo błąd w spisaniu licznika przez inkasenta w rocznym podsumowaniu, albo kocioł dogrzewał w zimie w tandemie z peletowcem i może to dalej robi.

Ale wtedy spaliłaby znacznie mniej peletu
    Nacia000
    Level 6  
    Wojewoda82 wrote:
    A masz jakiś termostat pokojowy do pieca gazowego? Taki sterownik który np wisi w holu/przedpokoju i wyświetla tam temperaturę jak jest i czasami coś w nim klika(załącza się przekaźnik sterujący kotłem). Może być przewodowy lub bezprzewodowy.

Podaj też nazwę kotła gazowego, co to za firma i model (będzie na tabliczce znamionowej lub na jakiejś naklejce)

Jak są 2 pokrętła na nim (na kotle) to przekręć pokrętło z symbolem grzejnika na minimum, czyli do końca w lewo.
    Przykładowo poniżej lewe pokrętło z symbolem grzejnika żeberkowego. Przekręcenie do końca w lewo wyłącza całkowicie grzanie CO

Dodano po 59 [sekundy]:

Nacia000 wrote:
    Wojewoda82 wrote:

To taki piec wiessman

Dodano po 6 [minuty]:

Przepraszam ale pierwszy raz jestem na Tym forum niewiem czy dobrze wydylam odpowiedzi z zalacznikami. Mam pokojowy termostat ale wyjęte są baterie nie używamy go. Reguluje bezpośrednio na piecu, pokrętło do wody jest ustawione na 3 a do podłogowej całkiem wyłączone na zero. Wydaje mi na mój babski rozum że piec zbyt często się zapala i grzeje ta wodę bez względu czy ostygla czy nie, bo gdyby nadal dogrzewal dom podłogi były by ciepłe, sprawdziłam dzik kaloryfer w łazience, ustawilam na 5 i wciąż były zimne
    kaczakat
    Level 34  
    Jeszcze jeden przypadek mi się przypomniał od rodziny, na lato dogrzewany zasobnik CWU był prądem, w zimę kotłem węglowym. Ktoś źle ustawił sterownik pompy ładującej z kotła węglowego, rodzinka się dziwiła, że grzejniki w lato ciepłe, ale co tam, brak reakcji. A ogrzewali sobie latem dom w ten sposób grzałka -> CWU->pompa do kotła->grawitacyjnie na dom. Rachunek za prąd ekstra 2 tysiące, i to tylko dlatego tak mało, że włączali podgrzewanie CWU tylko wieczorem i jakimś czasie ktoś zareagował, jak przyszły upały w lipcu. Pompa CWU załączała się zawsze gdy temperatura CWU<od nastawionej, a powinna tylko wtedy gdy również temperatura kotła>temperatury aktualnej w zbiorniku CWU.
    BUCKS
    Level 39  
    Nacia000 wrote:
    Wydaje mi się że coś jest nie tak, kiedyś już miałam taką sytuację ponieważ jakiś zawór był odkrecony i nie dość że piec na pelet ogrzewać dom to dodatkowo gazowy dogrzewal, inacZej nie potrafię wytłumaczyć jestem kobietą I sama z tym wszystkim.

Płeć nie ma tu znaczenia, znam kobiety, które robią wiele rzeczy same jak i facetów, którzy mają 2 lewe.
    Po prostu to jest w Twoim interesie, aby zgłębić ten temat bardziej, bo jak widzisz jakieś błędy mogą słono kosztować.

Podstawa to kontrolować na bieżąco zużycie gazu, bo wtedy można zareagować na bieżąco, a nie dopiero po roku.
    Być może rachunek nabiłaś sobie już zimą, a sprawa wyszła dopiero teraz.
    Tak czy siak energia gdzieś poszła bokiem.

Nacia000 wrote:
    3000 tyś

mamy tysiące, a nie tyśące, dlatego skrót jest tys.
    Nacia000 wrote:
    całe osiedle się u mnie kompie ☺

kąpie, bo póki co o kompach (komputerach) nie gadamy.
    Możesz te błędy poprawić, aby nie waliły po oczach ;-)

Nacia000 wrote:
    Czy może być pięć uszkodzony lub coś w tym stylu?

Kocioł produkuje ciepło ale potrzebuje to ciepło przekazać dalej, w przeciwnym razie palnik wyłączy się z powodu przekroczenia zadanej temperatury.
    Masz tylko 2 opcje, albo dodatkowe ciepło idzie w instalację c.o. albo obieg c.w.u. ma gdzieś jakieś duże straty ciepła i konsumuje za dużą ilość energii.
    Nikt Ci gotowca nie poda, trzeba improwizować i szukać przyczyny.

Nacia000 wrote:
    Będę tak robiła spisywała licznik i wylacze calkowicie piec gazowy na jeden dzien.

Najpierw zobacz przez kilka dni ile wyjdzie Ci gazu dziennie przy włączonym kotle, a potem możesz na całą dobę wyłączyć kocioł i używać tylko kuchenki gazowej i porównasz wyniki.
    Po takiej całodniowej przerwie może zabraknąć c.w.u. i po włączeniu kotła będziesz miała ciut większe zużycie gazu z racji konieczności dogrzania całego zasobnika, więc ten jeden dzień będzie miał zawyżone zużycie.
    Jak poznasz średnie zużycie gazu to łatwiej będzie potem wychwycić jakąś anomalię i zużycie odbiegające znacznie od normy.
    Bo problemu może teraz nie ma, a powróci, gdy zacznie się sezon grzewczy itp.
    Bieżąca kontrola i monitoring to podstawa.
    Jak masz licznik na wodę to możesz też spisywać stan tego licznika. Chyba, że używasz wodę do podlewania ogródka itp. to jego wskazania będą mało przydatne i nic specjalnie nie wniosą.

Dodano po 18 [minuty]:

Nacia000 wrote:
    Wydaje mi na mój babski rozum że piec zbyt często się zapala i grzeje ta wodę bez względu czy ostygla czy nie, bo gdyby nadal dogrzewal dom podłogi były by ciepłe, sprawdziłam dzik kaloryfer w łazience, ustawiłem na 5 i wciąż były zimne

Jeśli woda nie ostygnie to kocioł nie będzie mógł grzać, bo na kotle zostanie osiągnięta zadana temperatura i się wyłączy palnik.
    To trochę jak ze szklanką jak chcesz ją napełniać to musi być choć w jakiejś części pusta, do pełnej szklanki nic więcej nie dolejesz.
    Z tego powodu kocioł nie może grzać jeśli nie będzie miał gdzie przekazać tego ciepła, które wyprodukuje.
    W prawidłowej instalacji podłogówka nie będzie ciepła, więc jeśli ciepło pójdzie w c.o. to nawet nie odczujesz tego na podłodze.
    Prędzej wychwycisz różnice na rurkach wychodzących z kotła jeśli nie będą zaizolowane, czy ciepła woda płynie do c.o.

Jeśli na pierwszy rzut oka nie widać nigdzie strat energii to nie panikuj. Obserwuj zużycie i dalej się zobaczy.
    Bo jak wspomniałem problem może pojawia się dopiero w czasie sezonu grzewczego, gdy pracuje drugi kocioł i pompa obiegowa c.o. i dopiero wtedy ciepło jest podkradane z obiegu c.w.u..
    Jeśli wskazania licznika zgadzają się ze wskazaniami na fakturze to już nic tego nie zmieni, a ewentualne kilka dni testów nie nabiją Ci setek złotych, więc bez paniki i nerwów.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

co prawda post usunęłaś ale skoro się pojawiło pytanie to wyjaśniam, może innym się przyda:
    c.o. = centralne ogrzewanie, czyli inaczej chodzi o obieg wody kotłowej do ogrzewania
    c.w.u. = ciepła woda użytkowa, czyli inaczej chodzi o obieg wody do mycia, która wylatuje z kranu

c.o. to woda skażona, która służy tylko jako medium do transportu ciepła jakie wytworzy kocioł potem to ciepło trafia do grzejników lub podłogówki i masz ogrzewanie.
    Ewentualnie ta woda płynie do zasobnika z wężownicą i za pośrednictwem wężownicy to ciepło jest przekazywane do c.w.u. zgromadzonej w zasobniku i wtedy możesz się kąpać w ciepłej wodzie.
    stanislaw1954
    Level 43  
    A nikt nie pisze, o sprawdzeniu licznika. Czy z licznikami gazowymi istnieje taka możliwość jak z licznikami energii elektrycznej - zgłoszenie nieprawidłowości i zdjęcie licznika do kontroli.? Jeśli stwierdzona będzie wada, to gazownictwo to uwzględnia, a jeśli nie, to eksperyza licznika na koszt odbiorcy.
    zales.vip
    Level 30  
    Wojewoda82 wrote:
    @ Zales, To nierealne na samo CWU i gotowanie. Albo błąd w spisaniu licznika przez inkasenta w rocznym podsumowaniu, albo kocioł dogrzewał w zimie w tandemie z peletowcem i może to dalej robi.

Ale wtedy spaliłaby znacznie mniej peletu

Przecież o tym właśnie pisałem. O błędzie odczytu.
    BUCKS
    Level 39  
    stanislaw1954 wrote:
    A nikt nie pisze, o sprawdzeniu licznika.

Bo nie ma ku temu przesłanek.
    Uszkodzenie licznika jest mało prawdopodobne.
    Autorka sama pisała, że już wcześniej miała podobną sytuację, bo jakiś zawór był źle ustawiony i kocioł gazowy dogrzewał dom dlatego rachunki za gaz wzrosły.

stanislaw1954 wrote:
    Jeśli stwierdzona będzie wada, to gazownictwo to uwzględnia, a jeśli nie, to eksperyza licznika na koszt odbiorcy.

W tym wypadku to chyba pozostaje ekspertyza na koszt odbiorcy.
    Nie znam jej kosztu ale moim zdaniem nie ma sensu sobie nabijać dodatkowego rachunku, skoro wszelkie znaki na niebie i ziemi sugerują, że gdzieś były ucieczki energii, a usterka licznika jest najmniej prawdopodobna.
    Nacia000
    Level 6  
    Witam ponownie, mam przed sobą fakturę, zużycie gazu od 09.2018 do 08.2019 to 1269 m3 . Odczyt bieżący z dnia 17.08.2019 2573 m3, dziś jest 23 a stan licznika to 2596 m3. Dodam że miesięczne rachunki za zużycie wody to 80-90 zl
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    23m3 na tydzień. Pomnożyć przez 52 (tyle tygodni ma rok) -wyszło 1196. Trochę dużo idzie na to podgrzewanie wody? Może kocioł jest niekonserwowany i ma obniżoną sprawność, albo niepotrzebnie się podgrzewa wodę do zbyt wysokiej temperatury. Rozumiem, że to jest kocioł jednofunkcyjny (ciepła woda jest przygotowywana w zasobniku) - dwufunkcyjny byłby bardziej ekonomiczny (podgrzewanie wody przepływowe - jak w piecu łazienkowym).
    BUCKS
    Level 39  
    23m3 na tydzień, czyli ok. 100m3 na miesiąc. No to by się zgadzało co do faktury ale nie zgadza się jeśli to tylko c.w.u. + gotowanie.
    1m3 to 1000 l, a licznik gazowy ma 3 miejsca po przecinku, więc możesz zapisywać sobie stan z dokładnością do 1 litra, a nie 1m3.

Przyjmując 23m3/7dni to wychodzi średnio 3,28m3/dobę.
    Od wczoraj spisujesz stan licznika, jeśli wyjdzie Tobie za dzień podobne zużycie to na kolejną dobę wyłącz kocioł i zobacz ile wyjdzie na samo gotowanie ale bądź wytrwała i nie włączaj kotła jeśli zabraknie c.w.u.
    Nie wiem jak u Ciebie owe 80-90zł przekłada się na ilość m3 wody. Poza tym trzeba by oszacować ile wody idzie na c.w.u., a ile jest zużywane jako zimna.

Jaką temperaturę wody c.w.u. utrzymujesz w zasobniku?
    Warto zobaczyć co jaki okres czasu kocioł załącza palnik jeśli np. nie ma poboru c.w.u.
    A jakie masz krany? Z dwoma pokrętłami, osobno dla zimnej i osobno dla ciepłej, czy te z jedną wajchą, którą przekręca się w lewo lub w prawo, aby regulować temperaturę?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Czy kocioł na pelet również może podgrzewać wodę użytkową?
    Jaka temperatura jest teraz na kotle peletowym i jaka jest po zagrzaniu wody przez kocioł gazowy.
    Czy zawory od kotła peletowego do zasobnika CWU są zamknięte?
    Czy jest pompa cyrkulacji i jakie ma ustawione godziny pracy?

Dodano po 1 [minuty]:

Zbigniew Rusek wrote:
    Rozumiem, że to jest kocioł jednofunkcyjny (ciepła woda jest przygotowywana w zasobniku) - dwufunkcyjny byłby bardziej ekonomiczny (podgrzewanie wody przepływowe - jak w piecu łazienkowym).

A to bardzo ciekawe. Ja mam całkiem odwrotne zdanie na ten temat.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Zbigniew Rusek wrote:
    Rozumiem, że to jest kocioł jednofunkcyjny (ciepła woda jest przygotowywana w zasobniku) - dwufunkcyjny byłby bardziej ekonomiczny (podgrzewanie wody przepływowe - jak w piecu łazienkowym).

piracik wrote:
    A to bardzo ciekawe. Ja mam całkiem odwrotne zdanie na ten temat.
    W zasobniku musi być stale ciepła woda, więc w okresie, gdy się jej nie pobiera, ona (nawet przy dobrej izolacji) stygnie i zawsze są jakieś straty (przy dobrej izolacji niewielkie), natomiast przepływowe podgrzewanie wody następuje wtedy, gdy się ją pobiera. Jedyny minus to jest to, że przepływowe podgrzewanie wody wymaga dużo mocy cieplnej.
    piracik
    Grzanie wody przepływowe jest jak jazda samochodem po mieście. Mało komfortowo i duże spalanie.
    Pomyśl że w ciągu dnia odkręcisz kran z ciepłą wodą 30 razy.
    Kocioł 2f wystartuje 30 razy, a 1F raz lub dwa.
    Po za tym skoro poruszasz kwestię sięgnięcia to 2f za każdym razem też ostyga.
    Chyba że podgrzewa sam siebie aby być gotowym na szybkie grzanie.
    Mardok2
    Level 18  
    vitogas 100 zbiornik CW 100 l + kuchnia zużycie od 2.5 - 3 m3 /dobę bez oszczędzania rodzina 4 osoby. Same CW 1.5 -2 m3 od nowości takie zużycie ,temperatura na zasobniku 40 stopni ustawiona
    BUCKS
    Level 39  
    piracik wrote:
    Czy jest pompa cyrkulacji i jakie ma ustawione godziny pracy?

cyrkulacja pracująca zbyt często i zbyt długo może zużywać extra energię, więc warto iść tym śladem.

Zbigniew Rusek wrote:
    W zasobniku musi być stale ciepła woda, więc w okresie, gdy się jej nie pobiera, ona (nawet przy dobrej izolacji) stygnie i zawsze są jakieś straty (przy dobrej izolacji niewielkie),

Przy dobrym zasobniku to kocioł odpali się raz na dobę, aby podgrzać wodę, więc moim zdaniem nie są to jakieś kosmiczne straty.

piracik wrote:
    Po za tym skoro poruszasz kwestię sięgnięcia to 2f za każdym razem też ostyga.

zgadza się i to też są straty, dlatego ja w swoim atmosferycznym 2 funkcyjnym kotle, aby ograniczyć straty ociepliłem swój wymiennik płytowy oraz możliwe rurki miedziane co dało dużą, zauważalną różnicę, bo kocioł zauważalnie dłużej trzyma ciepłą wodę. A to podnosi komfort jeśli druga osoba idzie wkrótce się kąpać. Ale i tak trudno mi mówić jakiego poziomu są to straty i jakie koszty one generują, bo u mnie latem zużycie gazu jest na bardzo niskim poziomie tj. kilka/kilkanaście m3/mc, więc owych strat w ogóle nie biorę pod uwagę, a zimą nie mam zamiaru stać przy liczniku, aby obliczyć ile m3 idzie na c.w.u.
    Z kolei gdybym miał zasobnik to z pewnością miałbym trochę większe zużycie c.w.u., więc też trudno jednoznacznie porównywać straty przy kotle 2f i 1f+zasobnik.
    Zasobnik dla mnie to wyższy komfort, a za komfort trzeba płacić ;-)
    Nacia000
    Level 6  
    Witam, spisałam licznik, dobowo wygląda to tak stan licznika 02597 (704) a po 24 h 02601.(207) . Wyłączyłam piec gazowy i używałam tylko kuchenki a wyglada to tak stan licznika 02608 (059) i po 24 h 02608(259)
    Marek39
    Level 22  
    3,5 metra na dobę to dużo ja zużywam sr.1 metr/dobę (3 os.) piec podgrzewa wodę do 40-44st raz rano do mycia ewentualnie dogrzewamy recznie z przycisku jak brakuje wieczorem
    Nacia000
    Level 6  
    Marek39 wrote:
    3,5 metra na dobę to dużo ja zużywam sr.1 metr/dobę (3 os.) piec podgrzewa wodę do 40-44st raz rano do mycia ewentualnie dogrzewamy recznie z przycisku jak brakuje wieczorem

Więc chyba problem jest kotłem, tylko jak dalej szukać przyczyny
    piracik
    Zrób zdjęcia kotła z zasobnikiem.
    Jak wygląda sytuacja z pompą cyrkulacjną?
    kaczakat
    Level 34  
    Kocioł gazowy i tak wymaga przeglądu/czyszczenia chociaż raz w roku, więc w tym roku możesz to zrobić wcześniej. Pomierzy co robi kocioł i oceni jego sprawność. Specjalista od CO też szybko oceniłby co się dzieje w układzie kocioł gazowy - "węglowiec". Może ktoś ze znajomych ma kamerkę termowizyjną Flir i wystarczy wtedy wejść do kotłowni i się rozejrzeć, jeśli rury od CO mają wyższą temperaturę od otoczenia (oprócz tych między kotłem gazowym a zasobnikiem), to ciepło z CWU być może pompujesz w grzejniki. Może też być jakiś dokładny termometr, pirometr, ale zejdzie długo.
    Po moim zużyciu w przeliczeniu na 3 osoby byłoby to średnio poniżej 1m3/dobę łączenie z gotowaniem, część bierze prysznic, część małą kąpiel. Twój pomiar nie wyklucza też błędu licznika, który w niskim zakresie wskazuje na racjonalnym poziomie, przy wysokim poborze gazu zawyża, ale jest to bardzo mało prawdopodobne (choć ktoś musi być tym promilem).
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Marek39 wrote:
    Te 3,5m3 to w ogóle zużycie wody na dobę, czy tylko ciepłej wody? Przecież nie tylko używa się ciepłej wody ("toaletowa" jest zawsze zimna). 3,5m3 to jakieś 16-17 wanien.
    BUCKS
    Level 39  
    Nacia000 wrote:
    Witam, spisałam licznik, dobowo wygląda to tak stan licznika 02597 (704) a po 24 h 02601.(207) . Wyłączyłam piec gazowy i używałam tylko kuchenki a wyglada to tak stan licznika 02608 (059) i po 24 h 02608(259)

Czyli razem z c.w.u. wyszło 3,503m3, zaś samo gotowanie zużyło tylko 200l, czyli 0,2m3.
    Wynika z tego, że zużywasz ok. 3,3m3 gazu na dobę na samo c.w.u.
    Przyjmując 10kWh/1m3 to daje to 33kWh energii w ciągu doby.
    Jeśli założymy, że zimna woda ma 10 stopni, a my podgrzewamy ją do 45 stopni to 33kWh starczą do podgrzania ok. 810 litrów zimnej wody.
    Nie uwzględnia to strat postojowych.
    Jeśli przyjmiemy, że straty postojowe to 2kWh w ciągu tej doby to 31kWh starczy na podgrzanie ok. 760 litrów zimnej wody.
    Pytanie, czy jesteś w stanie oszacować ile litrów c.w.u. zużywasz w ciągu doby.

Dla porównania zrobiłbym jeszcze pomiar z włączonym kotłem ale przy zupełnym braku poboru c.w.u., czyli w teorii mielibyśmy tylko straty postojowe bez jakiegokolwiek zużycia c.w.u..
    Nadal nie napisałaś wprost, czy masz tzw. cyrkulację c.w.u., bo ona może Tobie zużywać sporo energii i nabijać rachunki.
    Możesz też zobaczyć jak długo trwa dogrzewanie zasobnika c.w.u. i ile gazu wtedy zużyjesz na takie jednorazowe podgrzanie. Potem można zobaczyć jak długo kocioł odpoczywa przed kolejnym włączeniem palnika.

Dodano po 1 [minuty]:

Zbigniew Rusek wrote:
    Te 3,5m3 to w ogóle zużycie wody na dobę, czy tylko ciepłej wody?

to było zużycie gazu, a nie wody.