Witam wszystkich. Tematów było wiele, ale nie znalazłem rozwiązania w żadnym z nich więc postanowiłem założyć nowy i mam nadzieję, że nie oberwie mi się za to od moderatorów czy samego admina. Mianowicie posiadam tuner radiowy Diora AS502 podłączony do sieci kablowej w bloku (Vectra) i bardzo słabo odbiera stacje radiowe FM . Po tym jak zajrzałem do środka znalazłem przeróbkę w torze zasilania przy układzie stabilizacji napięcia IC205 TDA8138S na ścieżce od nóżki nr 2 na napięciu 18,8V. Jest to dioda Zenera na 16V, rezystor 1,5kOhm, tranzystor BC238 lub 338 - słabo widać cyferki :-/ , pewnie jakiś npn. Rozumiem, że jest to przeróbka na przeciętej ścieżce by napięcie, które się sypnęło kiedyś te 18,8V odzyskać. Względem masy za tym układem dalej jest napięcie 18,38V - 18,49 V. Względem masy na nóżce 1 jest 9,44V, na nóżce 8 jest 12,20V, na nóżce 9 jest 5,30V. Wydaje mi się ok. Napięcia bardzo niewiele się zmieniają. Jeśli wiecie co może być nie halo z tym to proszę podpowiedzi. Może antena z kablówki lipny sygnał? Może potrzeba anteny dipol 2 x drut miedź/mosiądz/aluminium po 72 cm? No bo żeby w miejscowości, w której mieszkam i na 8 piętrze stacji o mocnym sygnale wszędzie słyszalnych jak RMF FM, ZET, ESKA, RMF MAX itp nie mógł odbierać to już śmiech. Czy możliwe, że rozstroił się tor p.cz, heterodyny? Czy trymery i kondensatory ceramiczne po latach (myślę, że 95r) mogą się różnić wartościami od tego gdy były nowe, a teraz po 23 - 24 latach? Diora miała dobre sprzęty. Dziękuję pozdrawiam.