logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 4 1.6 16V 2002 - Zerwanie zębów paska rozrzadu

Tom1golf 25 Sie 2019 12:40 8391 6
REKLAMA
  • #1 18133923
    Tom1golf
    Poziom 1  
    Witam.Jadąc przy nie wielkiej prędkości a właściwie ruszając z miejsca na niskich obrotach moj golf zgasł.Po zdjęciu górnej osłony od rozrzadu okazało się, że pasek z wałka na wałek nie ma kilku zębów, pasek główny okej silnik kręci normalnie natomiast wałek wydechu stoi w miejscu.Czy konieczny będzie remont głowicy ? Dodam ze niebyło zadnego stuku podczas awarii zadnych dzwięków metalicznych .proszę o podpowiedz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18134059
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6394
    Masz ciekawie, bo to ciekawe silniki, jak zdejmiesz górę to zobaczysz skutki.
    'Trza było mieniać rozrząd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18150045
    AdamSimi
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Ostatnio miałem identyczna usterkę. Zerwało mi zęby z krótkiego paska rozrządu. Jest to kolizykny silnik więc wszystkie zawory wydechowe do wymiany. 8sztuk. Do tego przy tak starym silniku każdy będzie doradzał wymianę prowadnic. Jeśli się tego podejmiesz to następny koszt. Ja wymieniłem wszystkie 16 prowadnic. Dodatkowo planowanie głowicy. W moim przypadku koszt regeneracji głowicy to 830zl. Jak już wyjąłem 2/3 silnika to wymieniłem też pierścienie na tłokach pomimo że nie brał oleju. Uszczelki płyny pierścienie rozrząd itp to koszt 1600zl.
    P.S.
    Warto pamiętać przy wyjmowania miski olejowej o wykreceniu śrub przy skrzyni, których nie widać inaczej dojdzie koszt 200zl😉
  • #6 18150061
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6394
    AdamSimi napisał:
    Uszczelki płyny pierścienie rozrząd itp to koszt 1600zl

To praktycznie za darmo miałeś robociznę. Ja bym w tej cenie w życiu nie zrobił tego.
  • #7 18151928
    AdamSimi
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Robiłem sam. Mechanicy wołają od 1500zl za tą robocizne. Trzeba dobrze przemyśleć taka naprawę. Używany silnik około 1000zl plus rozrząd i koszty przełożenia a jak to się zrobi to może się okazać że silnik jednak nie działa więc drugi silnik i druga przekładka... Ostatecznie może wyjść drożej...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z VW Golf 4 1.6 16V z 2002 roku, polegający na zerwaniu zębów paska rozrządu, co spowodowało unieruchomienie wałka wydechowego. W odpowiedziach zasugerowano, że jeśli tłoki nie uderzyły w zawory, remont głowicy może nie być konieczny, jednak w przypadku kolizji silnika wymiana zaworów wydechowych oraz prowadnic jest niezbędna. Koszty naprawy mogą wynosić od 1600 zł do 2500 zł, w zależności od zakresu prac. Użytkownicy podkreślili również, że warto rozważyć samodzielne wykonanie naprawy, aby zaoszczędzić na robociźnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA