Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaka antena do mojej lokalizacji i położenia względem nadajników.

Adam1918 25 Aug 2019 16:14 1311 13
    Adam1918
    Level 5  
    Na wstępie chciałem powitać wszystkich użytkowników tego forum.
    Tak jak w temacie potrzebuje pomocy i liczę na was. Posiadam antene lambda plus zewnętrzna 28-33 dB z zasilaczem. Problem polega na tym, że od jakiegoś czasu blok 3 piętro mux 2 z nadajnika Kalisz/mikstat nadawany na k. 44 tj.658 MHz mam straszną pikseloze siła sygnału 80-90 jakość 0-35%. Mux 8 z nadajnika Zygry k. 9 siła sygnału 100% jakość skacze od 90%- 100% nie zacina. Mux 1 k. 38 tj. 610 MHz siła w okolicach 80-90%, jakość 90-100% skacze nie zacina i mux 3 k.31 tj. 554 MHz siła sygnału 80-90% jakość 17-40% skacze co jakiś czas przycina obraz. Więc pomyślałem, że antena, a raczej te dwa druciki, które tam są i silny wzmacniacz za dużo mi wzmacnia i sygnał jest przesterowany. W dodatku pewnie jeszcze ściąga wszystkie śmieci z okolicy. Więc postanowiłem kupić zasilacz z reulacją napięcia i o dziwo tak wyregulowałem, że było w miare dobrze. Mux 2 przestał zacinać siła 70-90% jakość 40-55%, Mux 3 , 1 i 8 prawie bez zmian. Ale to nie trwało długo ponieważ 3 tygodnie później Mux 2 znów się posypał jak na początku. Z Łodzi natomiast Mux 2 na k. 24 tj. 498 MHz mam siłe sygnału 80-90%, jakość 20-30% działa tylko na 1 TV. Na drugim TV nawet nie chce wyszukać ręcznie kanałów. Mux 1 k 46 tj. 674 MHz siła 70-80% jakość 0% i mux 3 k. 43 tj. 650 MHz 80-90% jakość 20-30% zacina. Chciałbym z Łodzi odbierać ponieważ mam tylko 44 km i nadajniki po 100kW, a z Kalisza mam 66 km i odbiera mi lepiej, choć mux 2 padł. Myślę, że mam straszne zakłócenia w moim bloku. Troche anten satelitarnych i kablówka jeszcze ( przeważnie starsi ludzie ). Okna mam tylko na południe, a antenę mam skierowaną prosto na zachód na Kalisz/Mikstat. Ewentualnie mogę ją jeszcze skierować lekko na południowy zachód. Gdybym miał okna jeszcze z drugiej strony bloku na północ to odbierałbym z Łodzi, a tak sygnał przecina blok po przekątnej zobaczcie sami na sreenach. Ponieważ w tym samym mieście 3 piętro w bloku w innej lokalizacji odbieram z Łodzi na samym Dipolku 50cm, a nawet bez anteny wystarczy dotknąć palcem gniazda antenowego w TV. Więc myślę, że to jest wina zbyt mocnego sygnału. Czy próbować odebrać sygnał z odbicia. Dodam, że sygnał rozdzielam na 2 TV. Kabel nowy 3 tygodnie temu założony 7,2mm cały miedziany z żyłą 1,13mm, oplot jak i ekran miedź 100% kolor biały. Wiem, że powinien być czarny, ale nie było w sklepie całego miedzianego czarnego televes 1000. Na zewnątrz jest tylko 1,5 m kabla. Więc przechodząc do sedna jak rozwiązać ten problem. Jaka najlepsza antena do mojej lokalizacji i położenia budynku względem nadajnika. Piszcie. Żółtka kropka przy bloku to moje położenie i zdjęcie anteny oraz to, co się w niej znajduje.
    _kli_
    Level 39  
    Adam1918 wrote:
    Posiadam antene lambda plus zewnętrzna 28-33 dB z zasilaczem

Czyli kawałek krzywego drutu z minimalnym zyskiem i mocny przedwzmacniacz. To już lepszym rozwiązaniem byłaby zwykła siatka (pasywna) - chociażby ze względu na odbiór z różnych kierunków i odbicia.
    Adam1918 wrote:
    blok 3 piętro

Nie ma możliwości montażu na dachu?
    Adam1918 wrote:
    w tym samym mieście 3 piętro w bloku w innej lokalizacji odbieram z Łodzi na samym Dipolku 50cm, a nawet bez anteny wystarczy dotknąć palcem gniazda antenowego w TV

Tak naprawdę to nic nie znaczy. Inna lokalizacja = inne warunki odbiorcze. Już u Twojego sąsiada mogą one być trochę inne.
    Na dobrą sprawę do odbioru wszystkich mux-ów potrzebne Ci są dwie anteny, bo Mikstat - podobnie jak EC Łódź - nie nadaje mux-8.
    Adam1918
    Level 5  
    _kli_ wrote:

Czyli kawałek krzywego drutu z minimalnym zyskiem i mocny przedwzmacniacz. To już lepszym rozwiązaniem byłaby zwykła siatka (pasywna) - chociażby ze względu na odbiór z różnych kierunków i odbicia.

Siatkowa dokładnie jaka. A nie lepszym wyborem byłaby jakaś kierunkowa lub może logarytmiczna?
    _kli_ wrote:

Nie ma możliwości montażu na dachu?

Tego nie wiem.
    _kli_ wrote:

Tak naprawdę to nic nie znaczy. Inna lokalizacja = inne warunki odbiorcze. Już u Twojego sąsiada mogą one być trochę inne.
    Na dobrą sprawę do odbioru wszystkich mux-ów potrzebne Ci są dwie anteny, bo Mikstat - podobnie jak EC Łódź - nie nadaje mux-8.

Bzdura. W innej lokalizacji gdzie mieszkam odbieram wszystko co jest Mux 1,2,3 i 8 właśnie z Zygier i nie mam 2 anten.
    A co do opisanej lokalizacji to pisałem w pierwszym poście, że mux 8 i mux 1 odbieram ( brak zakłóceń ). Natomiast problem mam z mux 2 ( tragicznie ) i troche z mux 3.
    User removed account
    Level 1  
    _kli_
    Level 39  
    Adam1918 wrote:
    Siatkowa dokładnie jaka.

Myślę pierwsza lepsza dostępna w pobliskim sklepie będzie lepsza od tej co masz. Ja jeżeli muszę, to używam ASP.
    Adam1918 wrote:
    A nie lepszym wyborem byłaby jakaś kierunkowa lub może logarytmiczna?

Praktycznie każda antena jest mniej lub bardziej kierunkowa. Zapewne masz na myśli antenę typu Yagi. :?: Im bardziej kierunkową antenę zastosujesz, tym mniejsza szansa odbioru na niej wszystkich mux-ów z różnych kierunków. Antena logarytmiczna na k.6-60 może być jako wariant anteny tzw. combo.
    Adam1918 wrote:
    Tego nie wiem.

Zapytaj w administracji. To byłby chyba najlepszy wariant dla odbioru EC Łódź - Zygry.
    Adam1918 wrote:
    Bzdura. W innej lokalizacji gdzie mieszkam odbieram wszystko co jest Mux 1,2,3 i 8 właśnie z Zygier i nie mam 2 anten.

Skoro uważasz że w całej Zduńskiej Woli panują takie same warunki odbiorcze dla okolicznych nadajników, to nie bardzo rozumiem pytania o rozwiązanie problemu. Jeżeli w innej lokalizacji sprawdza się inna antena, to dlaczego nie zastosujesz jej w problematycznej lokalizacji? Wybacz mój sarkazm, ale zgodnie z Twoim rozumowaniem, ten 50-centymetrowy dipol teoretycznie powinien rozwiązać problem.
    ----------------
    EDIT:
    @_cheetah_ - witaj ponownie na forum!
    Adam1918
    Level 5  
    _cheetah_ wrote:

2. Dodatkowo, jeśli masz przy tym zasilaczu taki czarny inserter napięcia w postaci (kątowej) wtyczki antenowej to zwykle samo to dodatkowo potrafi psuć jakość odbieranych sygnałów.

Chodzi Ci, o separator antenowy? Jeśli tak to są wszystkie czarne. Ja mam z wtykiem F.
    _cheetah_ wrote:
    3. W mieście nie ma reguł do stosowania anten, zwłaszcza na oknie.

Nie mam na oknie tylko 1,5 m od elewacji. Przy oknie nic nie wyszukiwało.

_cheetah_ wrote:
    4. Jeśli ogólnie w twojej miejscowości są takie dobre warunki odbiorcze, to można by na początek spróbować ten twój dipolek z symetryzatorem. Czyli zamienić płytkę wzmacniacza na symetryzator na kanały 6...60. To można prawie wszędzie teraz kupić, jako 'symetryzator do siatki' za 3...5zł. A inster napięcia zamienić koniecznie na zwykłą wtyczkę antenową, ale najlepiej taką w pełni ekranowaną, czyli w metalu.

Nie wiem jak chcesz podłączyć do tej anteny symetryzator?[/quote]

_kli_ wrote:
    .
    Skoro uważasz że w całej Zduńskiej Woli panują takie same warunki odbiorcze dla okolicznych nadajników, to nie bardzo rozumiem pytania o rozwiązanie problemu. Jeżeli w innej lokalizacji sprawdza się inna antena, to dlaczego nie zastosujesz jej w problematycznej lokalizacji? Wybacz mój sarkazm, ale zgodnie z Twoim rozumowaniem, ten 50-centymetrowy dipol teoretycznie powinien rozwiązać problem.

Właśnie akurat w tej lokalizacji się nie sprawdza. Gdyby sygnał nie przecinał bloku po przekątnej byłoby ok. Chodziło mi, że nie potrzeba dwóch anten do odbioru wszystkich mux. Tym bardziej, że wszystkie mux są nadawane w polaryzacji poziomej.
    User removed account
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Antena siatkowa ale tylko taka, której "druty" łączące dipole wchodzą bezpośrednio do puszki i stykają się bezpośrednio z symetryzatorem, wzmacniaczem.
    Takie np. Jaka antena do mojej lokalizacji i położenia względem nadajników. a takie nie Jaka antena do mojej lokalizacji i położenia względem nadajników.
    _cheetah_ witaj po latach nieobecności.
    Adam1918
    Level 5  
    Chodziłem po całym domu z anteną i jedyne miejsce, w którym odbiera to łazienka.:lol:
    Jakość sygnału 100%, ale siła tylko 10%, ale tylko na k24. Na innych po 60-80%. Choć nie przecina. Czy siła może być tak niska? Czy to nie jest dziwne, aby przy sile sygnału 10%, jakość była 100% stabilna?
    Zobaczę jeszcze na symetryzatorze jak będzie się spisywać. Co do tych drucików, to tak jak na zdjęciu mam je z drugiej antenty. Niby nitowane, a da się je wysunąć.
    LeDy dlaczego antena siatkowa tylko z pierwszego zdjęcia? Chodzi o ekranowanie, czy jakość odbieranego sygnału?
    User removed account
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Adam1918 wrote:
    Chodziłem po całym domu z anteną i jedyne miejsce, w którym odbiera to łazienka.:lol:
    Jakość sygnału 100%, ale siła tylko 10%, ale tylko na k24. Na innych po 60-80%. Choć nie przecina.
    LeDy dlaczego antena siatkowa tylko z pierwszego zdjęcia? Chodzi o

Chodzi o
    Quote:
    "druty" łączące dipole wchodzą bezpośrednio do puszki

W tej drugiej połączenie "drutów" do puszki poprzez śruby.
    Jak siła 10% a jakość 100% to super.
    Miałem kiedyś wskazanie dekodera siła 0% a jakość 100%. Ważne , że działa.
    Adam1918
    Level 5  
    LeDy wrote:

Jak siła 10% a jakość 100% to super.

To fajnie, tylko że antena w łazience to troche dziwnie będzie wyglądać.. :lol:
    Jeszcze jedno. Jaka może być minimalna siła sygnału, aby obraz się nie zacinał. Bo minimalna jakość sygnału, to chyba gdzieś w okolicach 40%. Jeśli się mylę, to poprawcie. Czy siła sygnału nie ma żadnego dosłownie znaczenia, a liczy się tylko stabillna jakość. Bo tak jak piszesz LeDy miałeś 0% siły, a jakość 100% i nie przecinało rozumiem?. A co jeśli chcielibyśmy rozdzielić sygnał na 2 TV lub więcej przy 0% siły sygnału lub małej np. 10%. Zakładając, że w obu przypadkach jakość wynosi 100%.
    _kli_
    Level 39  
    LeDy wrote:
    "druty" łączące dipole wchodzą bezpośrednio do puszki i stykają się bezpośrednio z symetryzatorem, wzmacniaczem.

Jaka antena do mojej lokalizacji i położenia względem nadajników.

W drugim przypadku te druty są "za puszką" i mają kontakt z płytką poprzez śruby, którymi puszka jest do nich przymocowana
    Jaka antena do mojej lokalizacji i położenia względem nadajników. Jaka antena do mojej lokalizacji i położenia względem nadajników.
    Adam1918 wrote:
    Jaka może być minimalna siła sygnału, aby obraz się nie zacinał. Bo minimalna jakość sygnału, to chyba gdzieś w okolicach 40%.

Trudno powiedzieć, bo u każdego producenta te procenty odpowiadają innym parametrom.
    Można przyjąć że stabilna jakość w okolicach 90-100% powinna zapewnić bezproblemowy odbiór przy każdej sile sygnału. Ale im ona jest niższa, trzeba liczyć się że pogorszenie warunków propagacyjnych może doprowadzić do problemów odbiorczych.
    Są odbiorniki które potrafią poprawnie odebrać sygnał o sile ok. 40 dBµV, czyli sporo poniżej przyjętych norm (min. 48-51 dBµV). Oczywiście pod warunkiem że jakość jest przyzwoita.
    Adam1918
    Level 5  
    Witam ponownie. Sprawę rozwiązałem następująco. Antena poszła do łazienki pod wanną :D
    Teraz nic nie przerywa. A wszystkie kanały mam z nadajnika łódz komin EC-4 i mux - 8 z Zygrów. Temat uważam za zamknięty. Dziękuje wszystkim forumowiczom, którzy się udzielali. Elektroda najlepsze forum w internecie :spoko: