Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Przepinanie faz w domu przełącznikami.

pysy 26 Aug 2019 08:49 774 11
    pysy
    Level 9  
    Witam
    Mam otóż taki problem. Tam gdzie obecnie mieszkam nie ma tygodnia żeby nie było prądu w domu. Dojadło mi to i postanowiłem zrobić prosty układ na przekaźnikach do przepinania faz. Oto on:
    Przepinanie faz w domu przełącznikami.
    Skrócony opis:
    F1, F2, F3 - przyciski symulujące zanik faz
    WG - wyłącznik główny
    Z1,Z2,Z3 - żarówki sygnalizujące obecność (lub jej brak) faz
    K1,K2,K3 - przekaźniki 4NC+2NO 230V
    W1,W2,W3 - przełączniki do przepinania faz

Zasada ma być prosta:
    W przypadku zaniku 1 lub 2 faz układ przepina jedną aktywną fazę za pozostałe nieaktywne za pomocą przycisków W1,W2,W3. Przyciski mają być niezależne od siebie, to znaczy nieważne który się włączy (czy to jeden, czy wszystkie) ma się zawsze przepiąć aktywna faza na pozostałe, bez powodowania zwarć w obwodzie. Chodzi o to, że jak podejdzie niepożądana osoba do skrzynki i zacznie przełączać na chybił trafił układ zadziałał i nie spowodował zwarcia.
    Przeprowadziłem wszystkie możliwe kombinacje symulacji i w jednym przypadku jest źle. Mianowicie: jeżeli na wejściu jest napięcie na wszystkich fazach i załączam po kolei włączniki W1, potem W2, potem W3 (wszystkie włączniki są załączone) i następnie wyłączam W1 (W2, W3 wlączone) występuje zjawisko pętli i wszystko zaczyna migać.
    Moje pytanie brzmi: czy układ jest poprawnie wykonany? Co można w nim poprawić? Ewentualnie czy da się wykonać taką przepinkę w inny sposób?
    Uwaga!!! Nie umieszczałem na nim wyłączników nadprądowych ani różnicówek z uwagi na brak czasu, ale w zamyśle będą tam.
    Proszę o pomoc.
    Piottr242
    Level 23  
    Czy wyłączniki W1 W2 i W3 są bistabilne czy chwilowe? Czy może jest to "Izostat"?
    Jeśli są bistabilne, to w przypadku załączenia więcej niż jednego masz piękny multiwibrator :-)
    A jeżeli są monostabilne, to nie masz podtrzymania przekaźników.
    kortyleski
    Level 43  
    A co z urządzeniami dwu lub trójfazowymi? Licz się z tym że takie "przepięcie faz" w przypadku np. Płyty indukcyjnej może skończyć się pożarem.
    pysy
    Level 9  
    A tak zapomniałem:-) Nie mam w domu takich urządzeń, Ale myślałem o tym żeby zainstalować na drzwiach szafki lampę migającą, która będzie sygnalizowała że nie ma ma napięcia na którejś fazie i jest aktywny system przepinki, tylko jeszcze nie wykombinowałem jak to zrobić.

Dodano po 1 [minuty]:

Plus dodatkowo jakiś buzzer, jakby akurat ktoś był gdzieś dalej i nie widział lampki.

Dodano po 46 [minuty]:

Piottr242 - wyłączniki są bistabilne.
    kortyleski
    Level 43  
    pysy wrote:
    Ale myślałem o tym żeby zainstalować na drzwiach szafki lampę migającą,

Ktoś lampki nie zauważy, ktoś inny coś włączy. Instalacja elektryczna to nie jest zabawka, nie bardzo jest miejsce na eksperymenty.
    pysy
    Level 9  
    kortyleski wrote:
    pysy wrote:
    Ale myślałem o tym żeby zainstalować na drzwiach szafki lampę migającą,

Ktoś lampki nie zauważy, ktoś inny coś włączy. Instalacja elektryczna to nie jest zabawka, nie bardzo jest miejsce na eksperymenty.

Zgadzam się, dlatego się zapytuję czy coś takiego można zrobić na przekaźnikach czy nie, jeżeli tak to poproszę o schemat.

Dodano po 3 [minuty]:

karwo wrote:
    Takie "coś" jest dostępne - np:Przełącznik faz PF-431

Wiem o tym i jeżeli nikt mi z tym układem nie pomoże, będę musiał użyć tego rozwiązania. Wolałbym jednak go uniknąć, raz bo musiałbym kupić 3 sztuki, a tanie nie jest. Dwa, miałbym wtedy w pełni automatyczny układ i w przypadku braku napięcia na którejś fazie nawet bym o tym nie wiedział.
    karwo
    Level 28  
    A co jeśli zbraknie w tym samym czasie dwóch faz i całe obciążenie jednofazowe będzie na jednej fazie - nie będzie przeciążenia?
    Moim zdaniem za dużo w tym schemacie styków NC (jakie przekaźniki chcesz wykorzystać i jakie obciążenia będą przełączane?)
    pysy wrote:
    miałbym wtedy w pełni automatyczny układ i w przypadku braku napięcia na którejś fazie nawet bym o tym nie wiedział

A jaki problem dodać 3 lampki kontrolne i już wiesz której fazy brakuje.
    Układ automatyczny jest wg mnie lepszy bo sam zadziała np w nocy gdy spisz...
    kortyleski wrote:

Popieram.
    Rezystor240
    Level 41  
    karwo wrote:
    Układ automatyczny jest wg mnie lepszy bo sam zadziała np w nocy gdy spisz...

Niekoniecznie lepszy, jestem tego samego zdania co autor. Wolę sterować manualnie.
    A w nocy, prąd do niczego nie potrzebny, lodówka przez kilka godzin się nie rozmrozi.
    pysy
    Level 9  
    Poprawiłem układ, przeprowadziłem symulację i chodzi poprawnie. Proszę o uwagi i poprawki.
    pysy
    Level 9  
    Witam
    Ostateczny układ przepinania faz:

gdzie:
    WG - włącznik główny
    F1, F2, F3 - lampki sygnalizacyjne
    WPR1, WPR2, WPR3 - wyłączniki różnicowo-prądowe
    WN1, WN2, WN3 - wyłączniki nadprądowe
    W1, W2, W3 - przełączniki faz