logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciezko przekrecajacy sie klucz w drzwiach zewnetrznych.

plantacja 26 Sie 2019 19:39 19650 2
REKLAMA
  • #1 18136324
    plantacja
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam

Kolejnym moim problemem jest wlasnie ciezko przekrecajacy sie klucz w drzwiach. Zamek mam taki:

Ciezko przekrecajacy sie klucz w drzwiach zewnetrznych. Ciezko przekrecajacy sie klucz w drzwiach zewnetrznych. Ciezko przekrecajacy sie klucz w drzwiach zewnetrznych.

Od jakiego czas nie moglem zakluczac drzwi od zewnatrz. Problemem okazala sie zepsuta wkladka (mam wkladke z zebatka).

W castoramie na poczatku nabyl taka wkladke:

https://www.castorama.pl/wkladka-smith-and-locke-zebatka-30-x-45-mosiadz-id-1064606.html

Jednakze okazalo sie, ze wkladka nie pasuje do mojego zamka, poniewaz da sie ja TYLKO I WYLACZNIE tak wlozyc, ze albo przy prawie pelnym "zakluczeniu" nie wyjme kluczyka, albo przy prawie "pelnym" otwarciu nie wyjme klucza z zamka.

W castoramie nabylem inna drozsza wkladke

Wszystko ladnie sie zamontowalo, tylko wlasnie jest problem z tym, ze klucz chodzi bardzo ciezko przy zakluczaniu. Co smieszniejsze to klucz w taniej wkladce chodzil zdecydowanie lzej. Nie mowiac juz o fakcie, ze jak zamontuje te 2 czesci i przykrece na maxa to klucz w ogole nie chce sie przekrecic:

Przy przekrecaniu pomaga gdy recznie lekko uniose ta czesc:

Ktos ma jakis pomysl co da sie z tym fantem zrobic? Jechac po jeszcze inna wkladke czy co robic?

Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18136398
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 981
    Porównaj dokładnie nowe wkładki z tą starą.
    plantacja napisał:
    Wszystko ladnie sie zamontowalo, tylko wlasnie jest problem z tym, ze klucz chodzi bardzo ciezko przy zakluczaniu. Co smieszniejsze to klucz w taniej wkladce chodzil zdecydowanie lzej.

Może zębatka jest większa, wyższa, ma grubsze zęby, i blokuje się po włożeniu?
    Klucz także ciężko chodzi/ł w jeszcze nie zamontowanej wkładce? Czy tylko po montażu?
    Rozstawienie zębów zębatki, może zębatka musi zatrzymać się w ściśle określonym położeniu, bo kluczyk na pewno musi, aby wyszedł.
  • #3 18137591
    plantacja
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    W tym momencie nie moge juz porownac wielkosci zebatki/poszczegolnych zebow. Ciezko chodzi tylko i wylacznie po montazu - dokladnie w momencie , w ktorym podnosi te szyny , ktore wchodza we framuge.

Myslalem, ze rozmiary wszedzie sa standardowe.. widac mozliwe, ze nie.

Nadal nie wiem czemu po przykreceniu tych 2 elementow co na zdjeciu wyzej nie moge w ogole przekrecic klucza. Znaczy wiem w sumie - bowiem chodzi o to, ze jesli nie ma tych elementow i wkladka jest przymocowana tylko sruba to przy przekrecaniu klucza lekko chodzi, a jak przykrece te elementy mocujace to wkladka jest mocno usztywniona i widac, ze nie jest w idealnym polozeniu - dlatego nie mgoe obrocic klucza. Nie wiem tylko co z tym zrobic, bo zadnej mozliwosci regulacji tam nie widze.
REKLAMA