Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell OptiPlex 745 Bios 2.3.1 - Uszkodzona (hardwareowo) karta dzwiękowa

26 Sie 2019 22:57 183 4
  • Poziom 16  
    Witajcie, po bardzo wielu latach koleżanki i koledzy. Udało mi się pozyskać za darmo Della Optiplexa 745 Mini tower - Mini, to ona jest tylko z nazwy. Maszyna była brudna, a wentylatory piszczały. Rozebrałem wyczyściłem, nasmarowałem, wymieniłem pastę pd CPU. Powymieniałem elektrolity w sekcji 6,3V w okolicy mostka południowego, (tego z radiatorem, wybaczcie trochę wypadłem z obiegu w temacie PC) - były wybrzuszone. Zainstalowałem Ubuntu 18.04 LTS. Wszystko ruszyło, niestety karta dźwiękowa, na płycie - ADI1983, okazała się niema. Spróbowałem kilku dystrybucji Linuxa (Fedora 30, Linux Mint cinamon 19.2), niestety głucho, na forum linuksowym sprawdziliśmy, czy karta jest wykrywa przez system... o dziwo chyba jest w Linuxie, własne nie jestem pewny, w każdym razie sprawdziliśmy moduły alsy - są. Podpiąłem kartę audio na USB i ona grała... karta była też włączona w biosie. W celu przetestowania zainstalowałem Windows 7 32 bitowy, bo taki był w szufladzie - (To jest architektura 64 bity). Windows był również niemy, mało tego "Menadżer urządzeń" nie pokazuje mi nieznanego urządzenia czy coś. Sprawdziłem, czy układ scalony audio jest na płycie Ponadto wymieniłem elektrolity w jego okolicy (220 uF), nie przyniosło to rezultatu. Wiem, wiem, to nie zawsze musi być kondensator. Nie mam za bardzo warsztatu, aby lutować Mikro SMD i BGA, ale czy mogę coś jeszcze zrobić w garażu? (a dokładnie to w szopie), może jest jakiś bezpiecznik, kondensator, albo opornik. W sumie nie przelutowałem tych elektrolitów o małych wartościach 220uF w okolicy mostka? Co radzicie spróbować? Aha... Karta jest w biosie włączona. Kompa dostałem z biosem 2.3.1, zaokulizowałem się do 2.6.6, nie rozwiązało to problemu. Maszyna ma 4GB ramu w kościach po 1 GB, oraz dwurdzeniowego proca 2.66 GHz (Czytam net, kreślę czasem coś w eaglu, pisze w Wordzie, dla mnie spoko... Ale lobię też muzy posłuchać jak pracuje, fajnie by było słuchawki podpiąć pod gniazdko z przodu, aha testowałem oba gniazdka - głuche).
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 43  
    Wstaw kartę na PCI albo daj na USB a zintegrowaną wyłącz i po problemie.
    janusz121 napisał:
    Optiflex

    OptiPlex!
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 16  
    Masz racje Dell optiPlex, może dlatego "szukajka" nic nie zwróciła. Karta pci, jest spoko pomysłem, tylko będzie trzeba sobie kupić albo polutować, przedłużacz słuchawek. Muszę poprawić temat. A gdybym jednak się uparł, na wbudowaną? Chociażby poto, żeby nauczyć się, jak takie rzeczy się diagnozuje, to gdzie pierwsze kroki? Wiem, że w tych dellach, "głośniczek" jest przekreślony, jak nie ma jacka 3.5 mm wpiętego, może to po prostu przełącznik w jacku i spróbować zwore mu polutować?
    Tylko które piny, trzeba połączyć, ze sobą ? Ma ktoś schemat tej płyty?Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Standardowo znajdź chip na płycie karty muzycznej pewnie to będzie jakiś starszy realtek. Następnie w internecie znajdź notę katalogową i poszukaj jakie oraz gdzie są podawane napięcia. Takie układy to nie jest BGA więc ze spokojem można miernikiem prześledzić zasilania. Jeśli wszystko z zasilaniami jest OK to można organoleptyczne sprawdzić jakość druku ścieżek od karty do innych komponentów. Niestety płyta główna jest wielowarstwowa więc pewnie wiele nie da się sprawdzić ale chociaż to można zrobić.
    Można także prześledzić sygnały logiczne oscyloskopem ale jakie powinny być one na wykresach - tego nikt nie wie - można sprawdzić tylko czy występuje na nich "jakiś" przebieg.
    Ale zaczął bym od zasilania a nóż tu jest problem ?

    Ostatecznie jeśli nie jest drogi - lub z wylutu - można podmienić układ na test.
  • Poziom 16  
    Dokładnie, tak uczyniłem. Niestety nie realtek. Analog devices AD1983- mega staroć, ma on absolute maximum ratings 3.3 V i.6V. Czyli pewnie zasilany jest z 5V. Mierzyłem na szybko, napięcia zasilania na złączu atx i są w normie (11.96V, 4.98V, 3.31V). W okolicy scalaka, powiedział bym, że brakje mi czegoś co się nazywa Audio_reg, czyli regulowane napięcie audio. Tak na pierwszy rzut oka, dochodzę do takiego wniosku, z drugiej strony pomiaru dokonywałem w obudowie i mogłem "nie trafić elektrodą" Ponadto Dell wprowadził mnie w błąd, w specyfikacji mają scalak ADI1983 pewnie to I oznacza integrated". Wyjmę płytę, z obudowy powalcze. Na ebauy scalaka nie widzę, dawcy nie mam. Komputery (i inny sprzęt) robię po godzinach dla siebie. Komputer miał wybrzuszone kondensatory elektrolityczne, więc zgubione napięcie jest prawdopodobne. Apropo elektrolitów pisaliście w jednym.z tutoriali, że jak gazują, mogą wystrzelić gumką do dołu i można łatwo taki elektrolit poznać, po tym, że łatwiej się rusza od pozostałych. Mam dwa takie co się łatwiej ruszają- 220uf, w porównaniu do innych 220, wymienić? Tylko, że one są w innym rejonie, ale diabli wiedzą co gdzie upakowali... Ma ktoś schemat tej płyty? Pomógł by. A i na koniec głupia sprawa... Jestem trochę cienki z oznaczeń smd, jak rozpoznać stabilizatory napięcia na płycie? A jak mosfety? No dobra wiem, googlać,to, co pisze na scalaku...