Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Peugeot 207 1.6 Benzyna 2006r - Nie odpala ,zgasł w trakcie jazdy.

27 Sie 2019 13:27 303 9
  • Poziom 5  
    Witam .
    Mam problem z Peugeotem 207. Mianowice , wczoraj narzeczona jechała do pracy i w trakcie jazdy na 2 biegu auto samo jej zgasło . Próbowała je odpalić , lecz się nie dało . Rozrusznik normalnie kręcił jak i kręci do tej pory , lecz nie odpalił się . Auto ma już od ponad roku nie było z nim żadnych problemów wcześniej ,nigdy taka sytuacja się nie miała miejsca . Auto zostało zabrane lawetą na podwórko . Później sam próbowałem odpalić Peugeot'a ,lecz to samo co wcześniej . Tak jak wspomniałem ,rozrusznik kręci , prąd jest , akumulator sprawy . Wpadłem na jedną rzecz , że może immobilizer . Tak więc spróbowaliśmy 2 kluczykiem , lecz jest tak samo . Chyba , że to może być wina stacyjki , nie mam zielonego pojęcia . Moje pytanie brzmi , czy miał ktoś z was kiedyś podobny problem ? Dodam , że przy rozruchu silnik nie wydaję żadnych niepokojących dźwięków . Czy to może być pompa paliwa bądź cewka zapłonowa ?

    Z góry dziękuje za pomoc .
  • Poziom 42  
    To może być wszystko, po pierwsze to diagnostyka komputerowa i sprawdzenie ewentualnych błędów a dalej to : sprawdzenie obecności iskry na świecach, zasilania cewki WN, układu paliwowego, poprawności działania czujników itd.
    Auto raczej do mechanika / elektryka.
  • Poziom 5  
    Rozumiem , w takim razie to co dam radę sprawdzić sam to sprawdzę , jeśli do niczego nie dojdę , to samochód wyląduje u mechanika /elektryka .

    Dodano po 5 [minuty]:

    jeśli po demontażu kanapy tylnej i włączeniu zapłonu nie słychać pompy paliwa ,czy jest to już jakiś ślad ? Pytam bo nie wiem jak to w tych autach jest , w starszej hondzie nie trzeba nasłuchiwać aby było słychać :P
  • Poziom 42  
    No po zapłonie, pompa powinna działać, nie wiem czy ją słuchać, ale powinno się pojawić na niej napięcie.
  • Poziom 5  
    Ok dzięki wielkie !
  • Poziom 10  
    Pompę powinno być słychać delikatnie najlepiej to sprawdzić przy silniku czy leci paliwo do wtrysków pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Oczywiście że jak przekrecimy kluczyk to pompa zasyssa i słychać to bardzo dobrze. Ja mam identyczny problem co Ty w peugeocie 206 też podczas jazdy mi gasł ale udało mi się dojechać do celu. Teraz jak chce zapalić to wogole pompy nie słychać ale pompa na 99% sprawna bo jeździłem na gazie i takie same objawy. Na pierwszy strzał idzie stacyjka bo może być wyrobiona a potem czujnik wału bo tu też może być przyczyną. Daj znać co było nie tak, ja od poniedziałku biorę się za mojego i czekam na Diagbox z Aliexpress to przynajmniej będę wiedział lepiej.
  • Poziom 41  
    Offtop: kolego @Auto Bil popraw literówkę w opisie bo aż oczy bolą.
  • Poziom 10  
    I jak tam auto, zrobione bo moje jeszcze nie. Ale posprawdzalem napięcia i napewno nie dochodzi do ecu. Zamówiłem bsm na podmiane może to tu leży problem a jak nie tu, to kable gdzieś zerwane przez zajebistych mechaników którzy mi sprzęgło robili. Już mam to przed oczami jak naciagają kable heee. Najważniejsze że przyszedł mi Diagbox z Aliexpress i wszystko ładnie chodzi.
  • Poziom 10  
    Znalazłem usterkę u siebie i winny był kabel cieniutki biało czerwony który wychodzi z BSM i idzie sobie do kostki w ecu. Sprawdziłem w kostkach ecu napięcie i brakowało mi właśnie stałego 12v plusa, poszedłem za kablem tym biało czerwonym i doszedłem właśnie do bsm gdzie wychodzi na niego 12v a przy kostce ecu tylko 2,3v. Przetarcie jest gdzieś z tyłu silnika ale już mi się nie chciało rozbierać auta tylko poszedłem na skróty. Do lutowałem kawałek kabelka, wsadzilem ładnie w peszel i temat zakończony. Żadne immo, żadne alarmy, żadne czujniki wału. Tylko ten malutki kabelek nie dawał stałego napięcia. Peugeot 207 1.6 Benzyna 2006r - Nie odpala ,zgasł w trakcie jazdy.