Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sanyo jcx 2100lz - Nie działa funkcja mute, stereo i inne usterki

Daniel1300 27 Aug 2019 14:29 555 8
  • #1
    Daniel1300
    Level 14  
    Witam,
    Mam problem z w/w amplitunerem. Usterki:
    -Funkcja "mute" całkowicie wycisza tuner, regulacja potencjometrem nic nie daje. Na nóżce 12 układu utrzymuje się stałe napięcie 4,5V.
    -Po wybraniu tunera na źródło dźwięku gra on znacznie ciszej od pozostałych funkcji, tj. aux, gramofon, wyjścia zewnętrzne. Podczas strojenia szum jest głośniejszy, niż po złapaniu stacji.
    -Stereo brak, dopiero po odłączeniu tranzystora od blokady stereo obok układu scalonego dekodera efekt stereo słychać, jak i lampka stereo się świeci - nie zmienia to jednak faktu, że ciągle nie działa mute oraz sekcja tunera jest cichsza od innych źródeł.

    Układy scalone dekodera (LA 3350) oraz pośredniej (UL1200) podmienione. Filtry FCM podmienione. Wszystko wydaje się poprawnie zestrojone. Tuner łapie stacje wyśmienicie, układy sprawne, elementy dookoła układów t.j diody, ceramiki sprawne. Elektrolity wokół układów wymienione. Co się dzieje?



    Te wszystkie usterki występują przy prawidłowym zestrojeniu głowicy (ok. 5V na kawałku drutu na 13 nóżce układu scalonego, odpowiedniku naszego UL1200).

    W załączniku instrukcja serwisowa

    sanyo jcx 2100lz - Nie działa funkcja mute, stereo i inne usterki
  • #2
    aaanteka
    Level 41  
    Daniel1300 wrote:
    Po wybraniu tunera na źródło dźwięku gra on znacznie ciszej od pozostałych funkcji, tj. aux, gramofon, wyjścia zewnętrzne.

    Zwykle tak jest w tunerach.Pytanie na ile ciszej on pracuje na FM i czy poziom jest taki sam dla AM? Warto i to sprawdzić.

    Daniel1300 wrote:
    -Stereo brak, dopiero po odłączeniu tranzystora od blokady stereo obok układu scalonego dekodera efekt stereo słychać, jak i lampka stereo się świeci - nie zmienia to jednak faktu, że ciągle nie działa mute oraz sekcja tunera jest cichsza od innych źródeł.

    Tak powinno być jak jest aktywna funkcja Muting( wymuszenie pracy MONO stereodekodera). Dlatego należy szukać przyczyny w jej nieprawidłowym działaniu.
    Czy sprawdziłeś tranzystor Q 202? Jakie masz napięcie na PIN 13 i PIN 5 IC201 dla włączonego oraz wyłączonego przycisku Muting (S-4)?
    Dlaczego został podmieniony układ na UL1200? Jaka przyczyna?
  • #3
    Daniel1300
    Level 14  
    AM w ogóle nie pracuje.

    Dźwięk z tunera jest o wiele za cichy, zazwyczaj grają na tym samym poziomie lub nieznacznie ciszej. Tutaj się da rozkręcić wzmacniacz na "full" i gra tak, jak na innym źródle z gałką na pozycji godziny dziesiątej :).

    Funkcja muting nie jest czasem od wyciszania szumów podczas wyszukiwania stacji? Od "mono" jest osobny klawisz.

    Napięcia dzisiaj sprawdzę i dam znać wieczorem. Z pamięci na pinie 13 (sterowanie wskaźnikiem sygnału) nic się nie zmienia przy przełączaniu klawisza "muting", ciągle wynosi on około 4-5V przy dobrze odbierającej stacji. Q202 mierzyłem i był sprawny. UL 1200 podmieniłem szukając usterki i nie mając pomysłów co jest grane.
  • #4
    aaanteka
    Level 41  
    Daniel1300 wrote:
    Dźwięk z tunera jest o wiele za cichy, zazwyczaj grają na tym samym poziomie lub nieznacznie ciszej. Tutaj się da rozkręcić wzmacniacz na "full" i gra tak, jak na innym źródle z gałką na pozycji godziny dziesiątej

    Według mnie natomiast to typowe ,prawidłowe działanie większości sprzętu.
    Daniel1300 wrote:
    Funkcja muting nie jest czasem od wyciszania szumów podczas wyszukiwania stacji? Od "mono" jest osobny klawisz.

    Jest, ale według projektanta tego tunera stereodekoder wtedy musi być przełączony w tryb mono( aby pewnie "nie szalał" przy braku sygnału na wejściu). Realizuje to właśnie Q302.

    Sprawdź jeszcze sobie poziom sygnału na zewnętrznym wzmacniaczu pobierając sygnał za pośrednictwem kondensatora 1-2,2uF bezpośrednio z kolektorów Q302, Q303 i porównaj z poziomem na R711, R811.

    Brak pracy na AM może wskazywać również na uszkodzenie/ zabrudzenie przełącznika wyboru źródła sygnału.
  • #5
    Daniel1300
    Level 14  
    Nie, to nie jest prawidłowe działanie. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim. Bez przesady... żeby posłuchać CD wystarczy dać gałkę na 5, a żeby posłuchać radia odkręcić tak, żeby potencjometr się oparł o koniec skali? Tu jest coś uszkodzone, pytanie tylko - co. Nie jest już normalne to, że szum jest znacznie głośniejszy, niż odbierany sygnał. Takie objawy kiedyś w prymitywnym sprzęcie dawał rozstrojony układ detektora, ale w tym sprzęcie jest on znacznie nowocześniejszy, niż w śnieżnikach i podobnych...

    Sprawdziłem napięcia. Przy włączonej funkcji muting (cisza w głośnikach) na pinie 5 jest 1,7V. Przy wyłączonej - 0V.

    Q302 (bo o nim mówimy? wcześniej pisałeś o Q202) wymontowałem, bo z nim w układzie stereo w ogóle nie zaskakiwało.

    Włącznik wyboru źródeł wyczyściłem, faktycznie AM zaskoczył. :)
  • #6
    aaanteka
    Level 41  
    Daniel1300 wrote:
    Sprawdziłem napięcia. Przy włączonej funkcji muting (cisza w głośnikach) na pinie 5 jest 1,7V. Przy wyłączonej - 0V.

    Q302 (bo o nim mówimy? wcześniej pisałeś o Q202) wymontowałem, bo z nim w układzie stereo w ogóle nie zaskakiwało.


    Kolego trzymaj się faktów:
    - mowa Q202 była w kontekście sprawdzenia funkcji Muting w obrębie pośredniej, a
    - mowa o tranzystorze Q302 jako bezpośrednim kluczu blokującym stereodekoder w momencie braku sygnału na nim przy funkcji Muting i gdy ta funkcja jest wyłączona
    -oraz była jeszcze mowa o
    aaanteka wrote:
    Sprawdź jeszcze sobie poziom sygnału na zewnętrznym wzmacniaczu pobierając sygnał za pośrednictwem kondensatora 1-2,2uF bezpośrednio z kolektorów Q302, Q303 i porównaj z poziomem na R711, R811.
    aaanteka wrote:
    Jakie masz napięcie na PIN 13 i PIN 5 IC201 dla włączonego oraz wyłączonego przycisku Muting (S-4)?
    .
    Oryginalny schemat jest trochę nie czytelnie narysowany, można pokusić sie o przejrzyste rozrysowanie interesującego nas obszaru i wtedy wszystko widać wyraźnie , co i jak.
  • #7
    Daniel1300
    Level 14  
    A to przepraszam, ja nie zrozumiałem :). Q202 sprawdzę.

    Wieczorem jak siądę zmierzę sygnał tak jak napisałeś. Napisałem wyżej co do pinów:

    Sprawdziłem napięcia. Przy włączonej funkcji muting (cisza w głośnikach) na pinie 5 jest 1,7V. Przy wyłączonej - 0V.
    Na pinie 13 napięcia się nie zmienia niezależnie od włączenia funkcji muting (cały czas okolice 5V przy silnym sygnale, przy słabym, wiadomo, niskie napięcie)
  • #8
    aaanteka
    Level 41  
    aaanteka wrote:
    Jakie masz napięcie na PIN 13 i PIN 5 IC201 dla włączonego oraz wyłączonego przycisku Muting (S-4)?

    Czyli rozumiem, że wciśnięcie przycisku nie powoduje zmian napięcia na PIN13 przy danych warunkach pracy.