Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia.

zgierzman 27 Aug 2019 16:37 21081 24
  • MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia.

Otrzymałem zamówiony w przedsprzedaży (i przez to sporo tańszy) multimetr z funkcją oscyloskopu MUSTOOL MDS8207.
    Na dzień dzisiejszy jego cena jest dość wygórowana, 385.49 zł, ale ja zapłaciłem 286.41 zł.

Sprzęt przyszedł w kartonowym pudełku zapakowanym w worek z logo Banggood.
    Karton był mocno uszkodzony, ale zawartość pozostała nietknięta. A zawartość to:
    Multimetr, przewody pomiarowe, termopara K i instrukcja obsługi. Do tego szmaciany woreczek.

MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia.

Przewody sprawiają dobre pierwsze wrażenie - miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku. Ale próba ciągłości obwodu pokazała, że "coś w nich nie styka". Brzęczyk raz działał, a raz nie, raz rezystancja obwodu wynosiła 2 omy, za chwilę kilkaset omów...
    Wtyki bananowe raczej badziewne, a wewnątrz izolacji kilka włosków. Prawdopodobnie miedziane, bo nie kleją się do magnesu, a skrobane nie ujawniają aluminium ;-)

MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia.

Obudowa multimetru to zwykły twardy plastik, bez żadnych elementów gumowych.

Pora zobaczyć jak mierzy:
    Skupiłem się na funkcji oscyloskopu, bo to z pewnością wszystkich interesuje najbardziej. Tradycyjne funkcje multimetru sprawdziłem tylko pobieżnie.

Jak na tego typu sprzęt uruchamia się dość szybko, ale odświeżanie wyniku pomiaru jest irytująco wolne.

Piszczek ciągłości obwodu działa przyzwoicie. Mógłby być szybszy, ale nie ma dramatu. Na filmie sondy wyszły nieostre, ale można sobie ogólny pogląd wyrobić.

Dokładność pomiarów napięcia, prądu i rezystancji jest OK - ale jak pisałem: nie robiłem szczegółowych notatek. Z pewnością mieszczą się w specyfikacji, która nie jest zbyt wyśrubowana (1% - 2% w zależności od wartości i zakresu).
    Można zapamiętać do 100 pomiarów w wewnętrznej pamięci.

Oscyloskop:
    Ta funkcja bardziej zasługuje na swoją nazwę, niż w poprzedniku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18075818#18075818

Użytkownik ma do dyspozycji podstawowe funkcje, prawie jak w prawdziwym oscyloskopie.
    Czułość od 0,5V/dz do 200V/dz
    Podstawa czasu od 12,5ns/dz do 10s/dz
    Wyzwalanie zboczem narastającym lub opadającym w trybach Auto, Normal i Single.
    Oczywiście poziom wyzwalania można regulować, podobnie jak przesunięcie wykresu.
    Instrukcja twierdzi, że na zatrzymanym wykresie (zapisanym w trybie Single) można operować kursorami. Mnie jednak nie udało się tego włączyć, być może to wina pierwszego, kulawego, firmware. Albo ja coś źle robię...
    Istnieje też możliwość zapisania do 50 przebiegów, ale oglądać je można tylko na wbudowanym ekranie - nie ma możliwości zgrania ich w jakikolwiek sposób.
    Podczas obserwacji przebiegu pojawiają się podstawowe pomiary, a mianowicie: napięcie peek to peek, napięcie RMS, napięcie średnie oraz częstotliwość.

Pierwsze co zwróciło moją uwagę po podłączeniu generatora, to że wyświetlana częstotliwość ma się nijak do tej z generatora. Okazało się jednak, że zmiana podstawy czasu ujawniła prawdziwy przebieg, ale to spory bug. Jeśli nie wiemy czego się spodziewać, to możemy się dziwić - da się uzyskać na ekranie dwa stabilne przebiegi dla różnych postaw czasu, a tylko jeden będzie prawdziwy...

Kolejny problem, chociaż nie wiem, czy możliwy do uniknięcia w tym przypadku, to brak kompensacji przewodów pomiarowych. I o ile przebieg sinusoidalny jest obrazowany w miarę OK, to prostokąt ze stromymi zboczami ma duże przeregulowania. Instrukcja o tym wspomina, i radzi skontaktować się z producentem w sprawie specjalnej ekranowanej sondy, ale ja póki co temat odłożyłem...

Specyfikacja podaje pasmo 40MHz i 200Ms/s.
    Metodą spadku amplitudy o 3dB oszacowałem, że rzeczywiste pasmo dla sinusa to ok 30MHz, może trochę więcej. Może 35MHz. Nie mierzyłem kiedy amplituda wyniesie dokładnie 0,707 wejściowej, zadziałałem trochę "na oko". ;-)

Chciałem sprawdzić też metodą wyliczenia na podstawie czasu narastania, ale tu się poddałem.
    Mam generator z gwarantowanym czasem narastania 40ps, co dla metody Gaussa powinno dać mi możliwość testowania sprzętu do prawie 9 GHz ;-)

BW = 0,35/trise
    Przebieg i pomiar na Rigolu pokazuje zdjęcie. Zmierzone trise to 2,3ns, co po podstawieniu do powyższego wzoru daje ponad 150MHz

MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia.

Jednak podłączenie Mustoola z jego kablami psuje sam przebieg, a na ekraniku widać tylko dzwonienie. Tu konieczna byłaby jakaś skompensowana sonda.
    Moja pierwsza myśl to była sonda od oscyloskopu, ale porzuciłem ten pomysł kiedy znalazłem w instrukcji, że "Rezystancja wejściowa około 100Mom".

Pokaż kotku, co masz w środku...

Tutaj również bez szału. Dwie płytki polutowane "na kanapkę" - i niewiele można zobaczyć bez rozbierania tego sprzętu na kawałki.
    Wyprowadzone są dwa złącza - 8pin JTAG z opisanymi pinami Vcc GND TDO TDI TMS TCK, oraz 4pin SWD.

Jestem zdegustowany poziomem zabezpieczeń. Tutaj jest niewiele (albo może i nic) ponad bezpieczniki, a te ostatnie w wersji SMD. CAT II 1000V i CAT III 600V to chyba pobożne życzenia. A spalenie bezpiecznika w terenie to koniec pomiarów na dany dzień, bo mało kto targa ze sobą sprzęt potrzebny do wlutowania nowego.

Podsumowując: to nie jest sprzęt dla każdego. I z pewnością nie można użyć tego oscyloskopu do poważnych pomiarów. Jednak jako podręczny przyrząd do szybkiego sprawdzenia "co w trawie piszczy" będzie OK. Zasilany bateryjnie, więc nie trzeba nadmiernie uważać żeby nie zewrzeć czegoś do ziemi, 700Vrms napięcia wejściowego pozwala śmiało manipulować na napięciach sieciowych. Gdyby jeszcze jakoś skompensować częstotliwościowo obwód wejściowy, to byłby naprawdę nie byle jaki przyrząd.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    zgierzman
    Level 31  
    zgierzman wrote 1627 posts with rating 1279, helped 90 times. Live in city Zgierz. Been with us since 2005 year.
    szymon122
    Level 38  
    Moim zdaniem jest to ciekawa alternatywa dla DSO150. Mimo wyższych częstotliwości możliwych do zmierzenia ja wybrałem DSO150 ze względu na możliwość dodania obsługi trzech kanałów cyfrowych.
    (na dniach napisze artykuł jak to zrobić)

zgierzman wrote:
    da się uzyskać na ekranie dwa stabilne przebiegi dla różnych postaw czasu, a tylko jeden będzie prawdziwy...

Czyli mierząc sygnał o nieznanej częstotliwości nie wiemy, która będzie prawidłowa?

zgierzman wrote:
    prostokąt ze stromymi zboczami ma duże przeregulowania

Do jakiej częstotliwości prostokąt jest prostokątem?
    tzok
    Moderator of Cars
    szymon122 wrote:
    Czyli mierząc sygnał o nieznanej częstotliwości nie wiemy, która będzie prawidłowa?
    Tak, to zjawisko jest stare jak oscyloskopy DSO i nazywa się aliasingiem. Polega na "wpasowaniu się" (stąd nazwa) próbkowania w punkty na kolejnych okresach przebiegu mierzonego. Uzyskujemy efekt podobny do świadomie wykorzystywanego w tzw. próbkowaniu w czasie ekwiwalentnym.
    szymon122
    Level 38  
    tzok wrote:
    Polega na "wpasowaniu się" (stąd nazwa) próbkowania w punkty na kolejnych okresach przebiegu mierzonego

Czyli rozumiem, że mierząc np 10MHz miernik pokaże zarówno 10MHz i np 5MHz? Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia, który odczyt jest prawidłowy?
    Anonymous
    Level 1  
    Fimek
    Level 15  
    Cześć,

Dzięki za recenzję, cena niska, ale jakośc też. Dla mnie jako przyrząd pomiarowy się nie sprawdzi.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z innym tanim multimetro-oscyloskopem HANTEK 2D42, albo innym z tej rodziny?

Trochę mnie kusi ten sprzęt, bo cena również niska, ale jakość wydaje się być OK.

Pozdrawiam,
    fimek
    zgierzman
    Level 31  
    szymon122 wrote:

Popatrz na ten film

Przebieg nieprawidłowy (na początku filmu) jest znacznie mniej stabilny niż właściwy (na końcu).

szymon122 wrote:
    Do jakiej częstotliwości prostokąt jest prostokątem?

Tak jak widać tutaj:

Jeżeli przy 1MHz można jeszcze rozpoznać prostokąt, to powyżej 5MHz zostaje już tylko dzwonienie. Problem w tym, że trwa ono określony czas, więc dla niskich częstotliwości jest słabo widoczne jako mały pik na początku, dla wyższych zaś zaczyna dominować nad sygnałem.
    Inny problem wynikający z rezygnacji z sondy oscyloskopowej i braku kompensacji to "podbijanie" sinusa dla określonych częstotliwości. To też widać na jednym z filmów. Amplituda sygnału na ekranie rośnie, chociaż amplituda sygnału wejściowego się nie zmienia.

TechEkspert wrote:
    Jak szacujesz czas pracy bateryjnej?

Trudno powiedzieć po jednym dniu ;-)
    Maszyna ssie, bierze niecałe 140mA, niezależnie od zakresu, przy 4,5VDC na zasilaniu. Zakładając pojemność baterii/akumulatorów na 2000mAh, to teoretycznie będzie to ok 15 godzin pracy.
    Po wyłączeniu przez auto power off nadal pobierane jest ok 1,6mA... Lipa.

grawastar1986 wrote:
    Mnie w takich miernikach zawsze zastanawia dlaczego jest tam zamontowany tak niskiej jakości wyświetlacz. Powinien być to przynajmniej jakiś oled. Ten wyświetlacz sądząc ze zdjęć, nie nadaje się nawet do budzika ;)

Nie jest to wyświetlacz najwyższych lotów, ale nie ma też dramatu. Ma przyzwoity kontrast i jasność, da się używać. Kąty pod jakimi można na niego patrzeć są naprawdę OK. Jedynie patrząc "od góry" zobaczymy negatyw, ale wciąż czytelny.
    Co ciekawe, wyświetlacz nie traci na czytelności wraz z obniżaniem się napięcia zasilania. Przy zasilaniu 2,8VDC wciąż obraz jest ostry, chociaż podświetlenie już nie działa.

Zdjęcie wyświetlacza z bliska

Fimek wrote:
    Dzięki za recenzję, cena niska, ale jakośc też.

Dostajesz to, za co płacisz. Jeśli nie ma porządnej porządnej sondy, to nie ma się co spodziewać, że dla wyższych częstotliwości będzie fajnie działać. Też patrzyłem na tego Hanteka, ale jest dwukrotnie droższy, a mnie w pracy zwykle potrzebne są kHz, a nie MHz...
    krisRaba
    Level 31  
    Mi się wydaje, że po prostu target jest zupełnie inny, więc na niektóre rzeczy nie zwracali uwagi. To jest ciekawe narzędzie np. przy serwisie samochodu, czy do biegania po hali produkcyjnej, gdzie biurkowy oscyloskop jest nieporęczny. Możesz zobaczyć przebieg z czujnika, czy stabilny, czy zaśmiecony itp. Zwykły multimetr wielu rzeczy nie pokaże, wyświetli np. uśrednioną wartość, czy obliczone RMS przebiegu, a ty chciałeś sprawdzić jakiś sygnał PWM czy rampy...
    W takich zastosowaniach to raczej właśnie kHz a nie MHz i takie narzędzie może się sprawdzić. A jak ktoś chce analizować ramki protokołów cyfrowych itp., no to już sorry.. ;-)
    PawelSkrzypulec76
    Level 8  
    Lutowane bezpieczniki SMD to naprawdę żenada i hańba dla projektanta. W niesprzyjających warunkach (wysoka energia) wyparują wraz z polami lutowniczymi do których są wlutowane.
    zgierzman
    Level 31  
    Wot, balszaja technika. ;-D

Znalazłem chwilę na zabawę i za pomocą takiego oto prototypu zniknąłem dzwonienie przy szybko narastających zboczach. ;-D

MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia. MUSTOOL MDS8207 - multimetr z trybem oscyloskopu. Pierwsze wrażenia.

Realne pasmo to 10MHz - zmierzone dwoma sposobami: czas narastania dla sygnału prostokątnego (każdy może policzyć, załączam zdjęcia), oraz spadku amplitudy dla sinusa o 3dB.

To dla najniższego zakresu napięć wejściowych. Multimetr ma trzy takie zakresy, słychać przekaźniki klikające przy przełączeniu. Ale na razie nie mam sprzętu żeby zobaczyć jak to wygląda przy wyższych napięciach wejściowych...
    Janusz_kk
    Level 36  
    Czyli dałeś 330pF równolegle do wejścia miernika?
    zgierzman
    Level 31  
    No, 320pF, ale to detal. Do pierwszej próby miałem do tego układu podlutowane przewody zrobione w "skrętkę". Pierwotnie miałem je podłączyć do generatora, a potem użyłem innego kabla z krokodylkami. Wtedy (podłączone oba kable - ten z krokodylkami i ten lutowany) potrzebna pojemność była mniejsza, coś ok 290pF.

Istotny jest typ przewodów, ich długość i ułożenie.
    Dlatego pokazuję to bardziej jako ciekawostkę, bo trzeba byłoby dobierać kondensator do przewodów indywidualnie.

EDIT:

Mając wlutowane gniazdo BNC przetestowałem połączenie generatora i multimetru przewodem koncentrycznym. Wtedy potrzebna pojemność wynosiła 100pF, a pasmo ok 14MHz.
    zgierzman
    Level 31  
    maciej_333 wrote:
    Czy nie lepiej byłoby dołączyć równolegle do zacisków miernika rezystor 1 MΩ i wykorzystać zwykłą oscyloskopową sondę bierną 1:10? Można ewentualnie wtedy dołączyć jeszcze jakieś pojemności, jeśli nie udałoby się tego skompensować.

No nie wiem... Przy dzielniku 1:10 pomiar niedużych napięć byłby chyba niemożliwy. Z 0,5V/dz zrobiłoby się 5V/dz, co ograniczyłoby zastosowanie. Ale już w przemyśle, gdzie napięcie sterujące wynosi zwykle 24V, może dałoby radę. Pomyślę nad tym i może sprawdzę ten pomysł. ;-) Ale jakoś ten pomysł do mnie nie przemawia, nie wiem dlaczego.

EDIT:
    Co do zasady: działa.

Może nawet poprawiło się pasmo, ok 12,5Mhz
    Ale jeśli mam instalować jakieś wynalazki, to wolę wlutować do środka multimetru odpowiednio dobrany kondensator, niż nosić sondę 1:10 i przejściówkę.
    TechEkspert
    Editor
    Być może w następnej wersji pojawi się osobne złącze BNC dla trybu DSO i odpowiedni układ wejściowy przystosowany właśnie do typowej sondy 1:10?
    ptero
    Level 22  
    To jednak dobrze, że nie kupiłem tego miernika w przedsprzedaży. Poczekam na 3 wersję :) może będzie lepiej dopracowana. Miał być dużo lepszy - wyszło jak zawsze :) Chociaż przy niższych częstotliwościach nie jest zły, ale jeszcze to nie to...
    ADAM Fx
    Level 12  
    Wstępnie sprawdziłem ten multimetr.
    O moich odczuciach opowiedziałem na filmie https://youtu.be/aWud3uwYIe4
    Dodałem też link w opisie do tego tematu bo artykuł naprawdę bardzo dobry.
    Ogólnie chciałem nawiązać do znalezionej wady a mianowicie do braku możliwości przesuwania zatrzymanego przebiegu.

Sprawdziłem to u siebie w multimetrze który już nie był kupiony w przedsprzedaży (Cena 69.99 z kuponem) i nadal nie ma opcji CURS pod F4.

Znalazłem też jeszcze jeden problem a mianowicie brakuje opcji POS do pomiaru kursorami .

No i błąd w instrukcji żeby wyłączyć auto off trzeba podczas włączania trzymać F1 a nie R. A żeby włączać tryb cichy F4.

Powiadomiłem producenta i Poniżej zamieszczam odpowiedź.

Odpowiedź producenta (tłumaczenie) odnośnie nieścisłości jakie stwierdziłem:

1. Po wejściu w tryb TIME pod przyciskiem F4 nie ma opcji POS i związanych z nią funkcji

Odpowiedź: pod przyciskiem F1 a nie F4. Pierwsza seria towarów nie ma z nią funkcji, a druga seria jest.

2. Po zatrzymaniu przebiegu (HOLD lub Single) pod Kaliszem F4 nie ma CURS i związanych z tym funkcji. (przycisk F4 dział bo wydaje dźwięk ale opcja jest niewidoczna i nie reaguje)

Odpowiedź: Pierwasza seria towarów nie ma funkcji CURS, TIME i POS. W przyszłości będzie

3. w instrukcji jest błąd funkcje "AUTO OFF" wyłącza się nie trzymając R a F1 a o wyciszeniu nie znalazłem wzmianki a opcja wyciszenia jest pod F4

Odpowiedź: producent też orientował się tym problemem. Będzie go poprawić. Tryb wyciszenia: włącza się, naciskając i przytrzymując przycisk F4, aby wybrać tryb wyciszenia, ale tryb wyciszenia nie wyświetla żadnych monitów z symbolami na ekranie LCD. Informacje w instrukcji też zostanie poprawione w przyszłości.

Pozdrawiam!
    Spryciarz19933
    Level 5  
    Czyli się opłaca czy nie?
    zgierzman
    Level 31  
    Spryciarz19933 wrote:

Sam musisz ocenić. Opisy masz, pomyśl do czego Ci będzie potrzebny, bo nie ma uniwersalnej odpowiedzi.

Postaw się w sytuacji rolnika, który ma do zaorania pole po sam horyzont. Ma w kieszeni 200 tysięcy i coś musi kupić.
    Opłaca mu się kupić Audi A6?

Podobnie z tym wynalazkiem. Jeden go wykorzysta na co dzień i będzie zadowolony, a kto inny uzna pieniądze za wyrzucone w błoto.
    krisRaba
    Level 31  
    zgierzman wrote:

Postaw się w sytuacji rolnika, który ma do zaorania pole po sam horyzont. Ma w kieszeni 200 tysięcy i coś musi kupić.
    Opłaca mu się kupić Audi A6?

Bardzo mi się spodobał Twój przykład :-D W punkt
    ADAM Fx
    Level 12  
    Spryciarz19933 wrote:

Ja używam często i jestem zadowolony - bardo pomocny w moim hobby. przykłady najświeższe:

Ale potwierdzam
    zgierzman wrote:
    Sam musisz ocenić
    - popatrz do czego ludzie używają i czy pokrywa się to z Twoimi potrzebami.

Ps. Audi A6 nie kupuj ;/ to już nie tak jakość co Audi 80 B3 / B4 ;)
    pawel_x
    Level 13  
    Musisz dokładnie wiedzieć co chcesz mierzyć.
    SlaWasII
    Level 11  
    zgierzman wrote:

Jak na tego typu sprzęt uruchamia się dość szybko, ale odświeżanie wyniku pomiaru jest irytująco wolne.

To co pokazałeś na tym filmiku, to nie jest czas odświeżania wyniku!
    To jest czas dobrania przez multimetr zakresu pomiarowego w trybie AUTO. Ustaw sobie zakres pomiarowy ręcznie i wtedy zobaczysz, że jest 2,5 pomiarów na sekundę. Czy potrzeba szybciej?! Chyba żeby dostać oczopląsu... ;)

Poza tym dzięki Zgierzman za reckę. Punkcik poleciał.