logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego układ z migającą diodą na tranzystorze nie działa?

marada72 27 Sie 2019 20:14 609 6
REKLAMA
  • #1 18138268
    marada72
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam znalazłem nw., układ w internecie według opisu dioda ma pulsacyjnie migac. Pytanie czy układ jest prawidłowy i na jakiej zasadzie działa bo nie mogę tego rozszyfrować ?
    Zbudowałem układ na symulatorze elektronicznym i mi nie działa.
    Załączniki:
    • Dlaczego układ z migającą diodą na tranzystorze nie działa? Screenshot_2019-08-26-20-13-44.png (298.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18138341
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Wygoogluj sobie słowo Negistor. I potraktuj to jako ciekawostkę i zapomnij o tym układzie. A sobie poszukaj jakiegoś prawdziwego generatora do mrygałki.
  • REKLAMA
  • #3 18138529
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    @marada72

Poco tak kombinować? Są diody, które same mrugają.
    Albo 2 tranzystory, 2 kondensatory, 4 rezystory i masz piękny multiwibrator. Czego chcieć więcej od życia...
    Można jeszcze wykorzystać NE555 ale to już przerost formy nad treścią.
  • REKLAMA
  • #4 18138620
    krzysztof723
    Poziom 30  
    Ocena: 313
    Jeżeli to ma być migająca LED na jednym tranzystorze n-p-n to może coś takiego

Dlaczego układ z migającą diodą na tranzystorze nie działa?
  • #5 18138694
    marada72
    Poziom 22  
    Wrzuciłem schemat z ta dioda bo natrafiłem na niego i prubowalem rozwikłać samą zasadę działanią . Gość złożył schemat na filmiku i mu działało. Kiedy ja składałem schemat na płytce stykowej to dioda blysnela ale tylko w momencie załączenia zasilania . Przy eksperymentowaniu wyszło ze dioda błyska ale musiałem wkładać i wyciągać kondensator 10uf 😊. Ale już zapoznałem się z definicja tranzystora jako negistora, wcześniej nie spotkałem się z tym zagadnieniem.
  • REKLAMA
  • #6 18138700
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6038
    Układ nie zadziała w symulacji bo modele symulacyjne nie oddają wiernie właściwości tranzystora które...
    ...nikomu nie są do niczego potrzebne.
    Dane katalogowe też nie opisują takich właściwości.
    Niektóre (całkowicie sprawne) tranzystory mogą działać w tym układzie, a inne nie i to nawet wśród elementów tego samego typu.

To kilka przyczyn dlaczego układ nie jest popularny wśród elektroników.
  • #7 18168303
    marada72
    Poziom 22  
    Kończąc temat, problem i moje wątpliwości rozwiązały się po zapoznaniu się z definicja i zasada działania negistora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące układu z migającą diodą na tranzystorze, który nie działał w symulatorze elektronicznym. Odpowiedzi sugerowały, że układ może być problematyczny z powodu właściwości tranzystora, które nie są wiernie odwzorowane w symulacjach. Zasugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie diod samomigających, układów z dwoma tranzystorami i kondensatorami, lub zastosowanie układu NE555. Użytkownik odkrył, że problemem był negistor, co wyjaśniło działanie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA