Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Zasilacz PoE ZTE XY018-240075D - Szukam zamiennika/oryginału/speca do naprawy

29 Sie 2019 11:07 153 7
  • Poziom 10  
    Witam. Posiadamy w firmie urządzenia do transmisji danych firmy ZTE. Zasilane są niestandardowym zasilaczem PoE . Niestety kilka zasilaczy się spaliło i nie mogę namierzyć żadnego źródła zakupu. Próbowałem innych zasilaczy aktywnych i pasywnych ale urządzenie się nie podnosi. Na obudowie jest opis pinów jeśli komuś pomoże. Dałem lokalnej firmie elektronicznej ale stwierdzili że nie są w stanie naprawić bo nie mają schematu. Czy ktoś może pomóc w naprawie lub znalezieniu zamiennika?
    Zasilacz PoE ZTE XY018-240075D - Szukam zamiennika/oryginału/speca do naprawy Zasilacz PoE ZTE XY018-240075D - Szukam zamiennika/oryginału/speca do naprawy Zasilacz PoE ZTE XY018-240075D - Szukam zamiennika/oryginału/speca do naprawy
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Przecież tam w środku praktycznie nic nie ma... Parametry zasilania masz (24V 0,75A), daj to jakiemuś kumatemu elektronikowi żeby rozszyfrował po ścieżkach jak zasilanie podłączone jest do gniazdek LAN i tyle.

    A co się popsuło? Sekcja zasilania? Jak nie chcesz/nie umiesz naprawić to równie dobrze można wywalić całego flyback'a i zamiast niego podłaczyć jakikolwiek zasilacz 24V 0,75A.

    A to że lokalna "firma" elektroniczna nie potrafi naprawić "bo nie mają schematu" - nie skomentuję...
  • Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedz.
    Niestety tak jak napisałem nie mogę użyć innego standardowego bo nie działają. Zasilacz ma podobno wspólne żyły dla zasilania i transmisji jak w zasilaczach gigowych a układ który w nich "wybucha" jest nieopisany. Większość zasilaczy ma uszkodzenia z powodu zwarcia przez wodę która przedostała się od strony kabla lub przepięcia w sieci energetycznej. Podłączając do standardowego zasilacza pasywnego UBNT/Mikrotik lub aktywnego at/af urządzenie nawet nie startuje. Może ktoś obeznany podejmie się odpłatnej naprawy.
  • Poziom 43  
    marsaj napisał:
    Próbowałem innych zasilaczy aktywnych i pasywnych ale urządzenie się nie podnosi.

    Wygląda podobnie:
    https://youtu.be/NQd5N0jh21o
    Albo spróbować się zwrócić do przedstawicieli ZTE - może pomogą.
    Albo do firm gdzie naprawiają Microtiki, Ubiquiti itd

    @Loker
    Tu nie idzie, że serwis bez schematu nie naprawi, tylko tu idzie, że ze schematem będzie szybciej/taniej z kosztami naprawy.
    Często jest tak, że wszelkie dane na układach są usuwane, zacierane lub nawet nie ma żadnego oznaczenia co to za układ i za co odpowiada.
  • Poziom 10  
    Zwracałem się już do ZTE i dystrybutorów ale nikt nie jest zainteresowany klientem końcowym z dziesięcioma sztukami. Gdybym chciał kontener to może..
    Postanowiłem sam zbadać o co chodzi z niekompatybilnością, rozebrałem pomierzyłem i zasilanie działa, urządzenie się podniosło ale nie wiem jak sprawdzić które żyły to transmisja? Załączam drugą stronę płytki, może coś będzie widać więcej.
    Zasilacz PoE ZTE XY018-240075D - Szukam zamiennika/oryginału/speca do naprawy
  • Poziom 10  
    Doszedłem do tego, że zasilanie idzie do urządzenia po wspólnych żyłach z transmisją. Obecnie urządzenie się uruchamia a transmisja się pojawia na karcie sieciowej USB podłączonej do komputera. Niestety po chwili karta rozgrzewa się do wysokiej temperatury i zaczyna dymić. Pytanie jak odseparować zasilanie urządzenia 24v od transmisji do komputera?
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Zapewne tak, jak jest to zrobione we wspomnianym zasilaczu - za pomocą transformatora:
    Zasilacz PoE ZTE XY018-240075D - Szukam zamiennika/oryginału/speca do naprawy

    Nie rozumiem, co próbujesz zrobić - podpinasz napięcie 24V bezpośrednio pod linie LAN? Czemu nie wykorzystasz uszkodzonego zasilacza? Dajesz 24V na wyjście flyback'a (za diodą) i powinno działać...
  • Poziom 10  
    Aby odseparować zasilanie od sygnału użyłem PoE Gigabitowego bo w nim transmisja i zasilanie idzie wspólna żyłą (po dwóch parach). Ponieważ w moim urządzeniu zasilanie było nietypowo na innych pinach, musiałem dodatkowo krosować przewody. Po tych zabiegach wszystko działa.