Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oktavia 1.6 1997r nie dochodzi prąd do cewki jakby odcinał immobilajzer

31 Sie 2019 14:06 264 18
  • Poziom 3  
    Witam. Mam problem z uruchomieniem skody. Zgasła mi podczas jazdy. Myślałem że zabrakło paliwa bo jechałem na rezerwie jakieś 8 kilometrów. Po dolaniu 10 litrów bęzyny nie mogę uruchomić silnika. Nie dochodzi prąd do cewki jakby odcina. Podczas jazdy nie było żadnych oznak braku paliwa typu szarpanie, poprostu zgasł. Proszę o jakieś sugestie. Dziękuję.
  • Osprzęt kablowy
  • Osprzęt kablowy
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    Jak nie dochodzi prąd do cewki do daj na krótko i zobacz czy odpali 😀😉
  • Poziom 3  
    Dziękuję za podpowiedź. Wczoraj sprawdziłem próbnikiem kostkę pod cewką i prąd jest na jednym z trzech przewodów. Więc myślę że to chyba cewka padła. Była bardzo zasiarczona przy nakrętce z masą. Wszystko wyczyściłem ale to nie pomogło nadal nie ma prądu na przewodzie wychodzącym do kopułki aparatu zapłonowego. Niestety nie mam gniazda obd i programu do sprawdzenia błędów.
  • Poziom 40  
    Sebastian Zajkowski napisał:
    Niestety nie mam gniazda obd

    Czego nie masz?


    Moderowany przez szymitsu21:

    Nie wiesz czym jest złącze OBD? Jeśli uważasz, że kolega niema racji w tym co pisze wyjaśnij, że jest inaczej a nie zadawaj bezsensownych pytań.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika

    .
  • Moderator Samochody
    To wszystkie warsztaty w Warszawie pozamykali i ich właściciele/pracownicy wyjechali na szparagi do Niemiec?
    Sebastian Zajkowski napisał:
    Niestety nie mam gniazda obd i programu do sprawdzenia błędów.
    Poczekaj do Bożego Narodzenia, może mikołaj przyniesie.
    System prosty jak budowa cepa - cewka ma mieć w kostce plus, minus i impulsy zapłonu ze sterownika. Pompę paliwa w ogóle słychać?
  • Poziom 3  
    Pompa działa rozrusznik kręci tylko prądu na kablach brak.
  • Moderator Samochody
    To zorganizuj sobie cewkę na podmianę - innej metody w Twoim przypadku nie ma. Jeśli to nie pomoże, to pozostanie czujnik w aparacie zapłonowym.
  • Poziom 3  
    Też tak myślę. Dziękuję za pomoc. Właśnie zamówiłem obd2 na allegro na wszelki wypadek ale i tak myślę że cewka bo do aparatu nie dochodzi prąd z cewki. A aparat też biorę pod uwagę i też go sprawdzę.
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    robokop napisał:
    To zorganizuj sobie cewkę na podmianę - innej metody w Twoim przypadku nie ma. Jeśli to nie pomoże, to pozostanie czujnik w aparacie zapłonowym.



    Podawać masę przez kontrolkę na środkowy pin kostki z aparatu zaplonowego. Jeśli na przewodzie wysokiego napięcia od cewki będzie pojawiać się iskra znaczy, że cewka prawdopodobnie sprawna.
  • Poziom 3  
    Ok. Dziękuję za pomoc tak zrobię ale dopiero jutro bo samocud został tam gdzie padł. Na szczęście koło domu teściowej a nie gdzieś dalej. Jutro go zbadam i dam znać.
  • Poziom 9  
    Witam cię sprawdź czujnik położenia wału wyjmij go wyczyść trochę podgrzej i zobacz czy zapali/ jak zapali to i tak będziesz musiał go wymienić bo długo nie pochodzi/ przez czujnik możesz nie mieć iskry na świecach a napięcie na jednym przewodzie będzie Pozdrawiam napisz jak się uda uruchomić silnik
  • Poziom 3  
    Dzięki. Sprawdzę i dam znać.

    Dodano po 50 [minuty]:

    Gdzie znajduje się ten czujnik? Gdzie mam szukać?
  • Poziom 9  
    Nie wiem dokładnie jak jest u ciebie ale na pewno gdzieś pomiędzy skrzynią a silnikiem powinien być z takim krótkim przewodem/ jak go wyciągniesz to w środku niego jest taki mały magnesik/
  • Moderator Samochody
    Sebastian Zajkowski napisał:
    Gdzie znajduje się ten czujnik?
    Nie szukaj czegoś, czego u Ciebie nie ma. Skoro masz aparat zapłonowy, to nie masz czujnika wału, tylko Halla w aparacie.
  • Poziom 3  
    Ok dziękuję.
  • Poziom 34  
    robokop napisał:
    Sebastian Zajkowski napisał:
    Gdzie znajduje się ten czujnik?
    Nie szukaj czegoś, czego u Ciebie nie ma. Skoro masz aparat zapłonowy, to nie masz czujnika wału, tylko Halla w aparacie.

    Teraz mi powiedz, od kiedy Octavia miała aparat zapłonowy, kiedy wychodziła z silnikami VW i nie posiadała tego elementu?
    Bo jakoś sobie nie przypominam oraz nie widziałem aby coś takiego miała...

    Moderowany przez ociz:

    Dużo rzeczy jeszcze w życiu nie widziałeś...
    Silnik AEE.

  • Poziom 3  
    Padła cewka. Dziękuję za pomoc.