Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Radio Saba palący się rezystor w zasilaczu.

DSL0001 31 Aug 2019 20:07 993 30
  • #1
    DSL0001
    Level 9  
    Posiadam radio Saba Konstanz 18 które uległo uszkodzeniu.Radio było sprawne wszystko działało ładnie .Wczoraj rozebrałem radio do naprawy linki skali AM która się urwała (linka założona poprawnie)i przy okazji postanowiłem radio trochę oczyścić. Spryskałem nieco płytki spryskiwaczem (woda z płynem ) a następnie przepłukałem spryskiwaczem samą wodą chroniąc przed zalaniem transformatory, czynność tą wykonywałem kilka razy z innymi radiami i nie bylo problemu.Radio schło na słoneczku dwa dni i dziś wieczorem postanowiłem go zmontować . Po włączeniu zasilania pali się bezpiecznik i mocno grzeje rezystor w zasilaczu 68 om zaznaczony na schemacie. Gdzie szukać przyczyny uszkodzenia , może jeszcze z zakamarków wilgoć nie odparowała i robi gdzieś zwarcie ?
  • #2
    rysiekg
    Level 18  
    Witam, odłącz ten rezystor i sprawdzaj dalej omomierzem gdzie jest zwarcie do masy, ewentualnie kondensator ma przebicie. obserwuj czy po odłączeniu tego opornika wszystko jest dobrze. Pozdrawiam.
  • #3
    jozgo
    Level 40  
    To jest napięcie anodowe do dwóch stopni końcowych na ECL86.
    Jeżeli nie zalałeś transformatorów głośnikowych to szukaj na tej płytce wzmacniacza m.cz.
    Wyjmij lampy ECL 86 przedmuchaj podstawki i szprycnij kontaktem.A jak nie to to:
    rysiekg wrote:
    odłącz ten rezystor i sprawdzaj dalej omomierzem gdzie jest zwarcie do masy

    Na tej płycie m.cz. Bo gdyby było dalej to paliłbysię ten następny rezystor o większej rezystancji.

    Dodano po 2 [minuty]:

    No chyba, że padł elektrolit C606?
  • #4
    zworys
    Level 39  
    Akurat ten rezystor ma odniesienie do całego zasilania.Trzeba szukać zwarcia w układzie zasilania anodowego ( i tranzystorowego dekodera stereo ale raczej problem nie leży w dekoderze) . Na początek powyjmuj wszystkie lampy i wtedy sprawdź zachowanie radia. Jeśli będzie problem to szukasz od zasilacza do aplikacji lamp końcowych i obwód anodowy każdej pozostałej lampy. Jeśli OK wkładasz jedną z lamp końcowych i sprawdzasz efekt, brak zwarcia wkładasz następną. Jeśli pojawi się zwarcie to szukasz usterki wokół niej ( w jej aplikacji ) Tak trzeba szukać posuwając się od końca do przodu ( głowicy i ECH81 )
  • #5
    jozgo
    Level 40  
    zworys wrote:
    Akurat ten rezystor ma odniesienie do całego zasilania.

    Zgoda, ale za tym 68Ω/1W jest 180 Ω/2W. Jezeli zwarcie jest poza końcówką to oba dymią, ale bardziej cierpi ten 180 Ω.
  • #6
    DSL0001
    Level 9  
    Dziękuję za zainteresowanie , transformatorów głośnikowych starałem się nie ,,podlewać,, :D były zasłonięte ale kto wie ... wyjęcie wszystkich lamp nic nie zmienia pali się dalej .Podstawki i inne elementy są suche , jednak być może do głowic dostała się wilgoć i tam siedzi .Wizualnie wszystko wygląda ok.
  • #8
    jozgo
    Level 40  
    Ale przecież takie "twarde" zwarcie to musi się łatwo dać znaleźć omomierzem. Począwszy od kondensatorów filtra zasilacza.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Najgorsze to mycie. Bo już ukierunkowuje myślenie. A może coś mechanicznie "spsułeś"?
  • #10
    jozgo
    Level 40  
    zworys wrote:
    Raczej od samej wody nagle zwarcie się nie zrobiło

    Ale nie umawialiśmy się na boku?
    jozgo wrote:
    Najgorsze to mycie. Bo już ukierunkowuje myślenie. A może coś mechanicznie "spsułeś"?
  • #12
    jozgo
    Level 40  
    zworys wrote:
    po myciu częściej swąd leci gdzieś z "miękkiego" zwarcia

    O to to.
  • #13
    flajper
    Level 13  
    Woda z płynem jest do mycia rąk i nóg, załatwiłeś zabytkowe radio .Tak wiekową elektronikę należy czyścić na sucho pędzelkiem i przedmuchać sprężonym powietrzem. Wiele z tych elementów elektrycznych z tamtych czasów nie były szczelne.
  • #14
    jozgo
    Level 40  
    flajper wrote:
    załatwiłeś zabytkowe radio

    Takie zabytkowe to ono nie jest. Produkcja 1966 - 68r.
    Od tego z 68r. jestem 16 lat starszy. Zaraz "Zabytek"?
  • #15
    DSL0001
    Level 9  
    Wielokrotnie myłem tak i starsze sprzęty i było ok. Co tam może być nieszczelne , o ile nie zalejesz transformatorów lub źle wysuszysz i dostaną zwarcia miedzy uzwojeniowego to co może zaszkodzić mycie i porządne wysuszenie . Wracając do tematu dziwna sprawa po rozlutowaniu wszystkich plusów rezystor pali się w tempie przyspieszonym nie mam pomysłu skąd ta różnica potencjału na minusach ?
  • #16
    jozgo
    Level 40  
    DSL0001 wrote:
    po rozlutowaniu wszystkich plusów rezystor pali się

    No a co z kondensatorami zasilacza?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Odwołuję wszystko. Źle patrzyłem. To jest rezystor od minusa dla siatek lamp.
    To 68 Ohm mnie zmyliło. Są takie dwa.
    No to pewnie zwarcie w mostku selenowym do masy.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Albo zalałes trafo sieciowe.
    Sprawdź rezystancję uzwojenia w stosunku do masy (rdzenia)
  • #17
    diantus
    Level 32  
    Symbole na schemacie nieczytelne - mostek zasilacza wygląda na prostownik selenowy. Może ten jest zwarty po zalaniu wodą - sprawdź.
    Kondensator przed mostkiem również do sprawdzenia.
  • #20
    DSL0001
    Level 9  
    diantus wrote:
    Symbole na schemacie nieczytelne - mostek zasilacza wygląda na prostownik selenowy. Może ten jest zwarty po zalaniu wodą - sprawdź.
    Kondensator przed mostkiem również do sprawdzenia.

    Kondensator ok. może mostkowi selenowemu zaszkodziło wysokie napięcie pracy na schemacie 235 V napięcie wyjściowe z transformatora bez obciążenia 270 V. Jutro wymienię mostek na krzem , jaki rezystor do zbicia napięćia ? wychodzi że ok. 700 om i 15 W ?
  • #22
    DSL0001
    Level 9  
    zworys wrote:
    Bo jajami śmierdzi w przypadku przebicia, tu będzie chyba czyste zwarcie. Odlutuj + od stosu i sprawdź omomierzem sam stos. Jozgo punk dla Ciebie, ja nie spotkałem się z taką usterką. Przebitych stosów parę naprawiałem przez skrobanie..

    Rezystancja plus do minusa 17-25 k. plus do wejścia 1 40 k plus do wejścia 2 90 k strasznie skacze. Plus do masy 13 om.
  • #24
    jozgo
    Level 40  
    DSL0001 wrote:
    może mostkowi selenowemu zaszkodziło wysokie napięcie pracy na schemacie 235 V napięcie wyjściowe z transformatora bez obciążenia 270 V

    Raczej mycie. Ten mostek pracuje bez obciążenia do czasu rozgrzania katod lamp.
    Na 100 % ma zwarcie do masy. Sprawdź omomierzem.
  • Helpful post
    #26
    jozgo
    Level 40  
    Gdyby było zwarcoe w obwodzie anodowym to kopciłyby się tez w zasilaczu te rezystory co pomyliłem W plusie 69 i 180 Ohm.
  • #28
    DSL0001
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc późno już trochę , jutro podmienię mostek i rezystor o efektach kolegów poinformuję , Dziękuję za poświęcony czas i uwagę.
  • #29
    DSL0001
    Level 9  
    Radio naprawione , mostek selenowy zastąpiony krzemowym w szereg wstawiony dobrany po próbach rezystor 125 om na 15 wat , napięcie na pierwszym elektrolicie 276V . Mostek musiał siadać stopniowo wcześniej i obciążać dość mocno transformator po wymianie żarówki świecą tak jak powinny wcześniej tliły jak świeczki . Dziękuję za pomoc kolegom.
  • #30
    jozgo
    Level 40  
    Sprawdź jeszcze napięcie na (-) mostka do masy, czyli na tym "palącym się" rezystorze, czy jest minus 7,5 V.
    To duzo mówi o lampach końcówki i kondensatorach sprzęgających anoda - siatka ECL.