Złożyłem komputer z nowych i starych komponentów.
Nowe:
Zasilacz - XFX TS Single Rail 650W
Procesor - Intel Core i9-9900, 3.6 GHz, 16MB, BOX
Płyta główna - Gigabyte Z390 AORUS PRO
2 x Dysk SSD - ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe
Chłodzenie CPU - be quiet! Dark Rock 4 PRO BK022
Pamięć - HyperX Predator DDR4 16 GB 3333MHz CL16
Stare:
Karta graficzna - Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1
Karta dźwiękowa - Asus STRIX RAID PRO
Dwa stare dyski HDD SATA
System Windows 10 PRO stoi na jednym z SSD. BIOS i sterowniki aktualne.
Problem polega na tym, że krótko po zainstalowaniu systemu nastąpił pierwszy BSOD. Są to restarty średnio jeden na dwa dni bez wyraźnego wskazania na przyczynę. Występują w różnych losowych momentach pracy komputera, nawet bezpośrednio po załadowaniu systemu do pulpitu czyli bez mojego udziału. Czasami dwa - trzy dni działa bezproblemowo. Robiłem różne testy programami: OCCT, Memtest, Windowsowym testem pamięci a nawet Pcmarkiem, który symulował scenariusz obejmujący realne zadania w różnych środowiskach pracy. Podczas testów nic złego się nie działo. Nadmienię może, że nie przeprowadzałem tych testów długoterminowo. Zmontowałem dotychczas sporo komputerów łącznie z instalacjami systemów, ale pierwszy raz nie mogę sobie poradzić sam. Potrzebuję koledzy Waszej pomocy. Załączam kilka screenów dla rozjaśnienia sytuacji, a które mi niewiele mówią. Może jakiś znawca odczyta coś z tych załączników zaleci dodatkowe testy.

Nowe:
Zasilacz - XFX TS Single Rail 650W
Procesor - Intel Core i9-9900, 3.6 GHz, 16MB, BOX
Płyta główna - Gigabyte Z390 AORUS PRO
2 x Dysk SSD - ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe
Chłodzenie CPU - be quiet! Dark Rock 4 PRO BK022
Pamięć - HyperX Predator DDR4 16 GB 3333MHz CL16
Stare:
Karta graficzna - Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1
Karta dźwiękowa - Asus STRIX RAID PRO
Dwa stare dyski HDD SATA
System Windows 10 PRO stoi na jednym z SSD. BIOS i sterowniki aktualne.
Problem polega na tym, że krótko po zainstalowaniu systemu nastąpił pierwszy BSOD. Są to restarty średnio jeden na dwa dni bez wyraźnego wskazania na przyczynę. Występują w różnych losowych momentach pracy komputera, nawet bezpośrednio po załadowaniu systemu do pulpitu czyli bez mojego udziału. Czasami dwa - trzy dni działa bezproblemowo. Robiłem różne testy programami: OCCT, Memtest, Windowsowym testem pamięci a nawet Pcmarkiem, który symulował scenariusz obejmujący realne zadania w różnych środowiskach pracy. Podczas testów nic złego się nie działo. Nadmienię może, że nie przeprowadzałem tych testów długoterminowo. Zmontowałem dotychczas sporo komputerów łącznie z instalacjami systemów, ale pierwszy raz nie mogę sobie poradzić sam. Potrzebuję koledzy Waszej pomocy. Załączam kilka screenów dla rozjaśnienia sytuacji, a które mi niewiele mówią. Może jakiś znawca odczyta coś z tych załączników zaleci dodatkowe testy.