Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy Polsat - Jakość sygnału wpływ konwertera, wasze wyniki z ustawień anteny

comandos21 01 Sep 2019 00:36 8346 16
    comandos21
    Level 18  
    Witam, montuję antenę rodzicom i udało mi się ustawić jakość 50%.. Na antenie CP z plastikowym wysiegnikiem, chyba 70tka.

Wg faceta z CP wystarczająca jakość to 45% do poprawnego dzia£ania... I tu moje pytania:
    1. Czy wiek konwertera ma znaczenie? Wg faceta konwerter co roku traci ok 0.5%swojej sprawności i wpływa to na jakość sygnału
    2. Czy max jakość 50% u mnie ustawiana na dekoderze może być wynikiem zależnym od oprogramowania dekodera?

Jakby ktoś mógł potwierdzić działanie normalne na niskiej jakości sygnału to byłoby fajnie.
    Piszcie jakie macie sygnały i w jakich warunkach zanika sygnał.
    _kli_
    Level 40  
    comandos21 wrote:
    udało mi się ustawić jakość 50%.. Na antenie CP z plastikowym wysiegnikiem, chyba 70tka.

Na którym kanale /częstotliwości?
    50% odpowiada MER 12 dB i jest to minimum dla kanałów HD. Niższe wartości wystarczą do stabilnego odbioru ... przy bezchmurnym niebie. Na tej antenie (dobrze ustawionej) typowa jakość to MER 12-13 dB (50-66%). Bywają egzemplarze na których na "mocniejszych" transponderach udaje się osiągnąć MER 14 dB (83%).
    comandos21 wrote:
    w jakich warunkach zanika sygnał

Przy dużym zachmurzeniu lub opadach. Im większa czasza, tym większy margines odbioru przy niekorzystnych warunkach.
    https://www.youtube.com/watch?v=CWuRGXpqzH8
    comandos21 wrote:
    Czy wiek konwertera ma znaczenie?

To zależy od konkretnego egzemplarza. Są takie co trzymają parametry przez kilka lat, a zdarzają się i takie co wysiadają po kilku miesiącach.
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Jest to mało (jaki transponder) nawet jak na 70-tkę. Prawdopodobnie czasza jest odkształcona.
    Co w "ramach ustawienia" robiłeś też nie wiadomo.
    comandos21
    Level 18  
    LeDy wrote:
    Jest to mało (jaki transponder) nawet jak na 70-tkę. Prawdopodobnie czasza jest odkształcona.

Antenę ustawiałem przy mierniku sygnału z dekodera CP oraz użyciu programu Sat Finder. Konwerterem twin 6letnim próbowałem kręcić ale to nic nie zmieniało. Czasami sygnał skoczy na 66 ale wraca na 50.

Dodano po 3 [minuty]:

_kli_ wrote:
    comandos21 wrote:
    udało mi się ustawić jakość 50%.. Na antenie CP z plastikowym wysiegnikiem, chyba 70tka.

Na którym kanale /częstotliwości?
    50% odpowiada MER 12 dB i jest to minimum dla kanałów HD. Niższe wartości wystarczą do stabilnego odbioru ... przy bezchmurnym niebie. Na tej antenie (dobrze ustawionej) typowa jakość to MER 12-13 dB (50-66%). Bywają egzemplarze na których na "mocniejszych" transponderach udaje się osiągnąć MER 14 dB (83%).
    comandos21 wrote:
    w jakich warunkach zanika sygnał

Przy dużym zachmurzeniu lub opadach. Im większa czasza, tym większy margines odbioru przy niekorzystnych warunkach.
    https://www.youtube.com/watch?v=CWuRGXpqzH8
    comandos21 wrote:
    Czy wiek konwertera ma znaczenie?

To zależy od konkretnego egzemplarza. Są takie co trzymają parametry przez kilka lat, a zdarzają się i takie co wysiadają po kilku miesiącach.

Czasami skacze sygnał na 66 ale wraca na 50.
    I te 50%jest stabilne

Ustawiałem na bez chmurnym niebie ok 11godziny.

Konwerter twin 6letni

Dodano po 5 [minuty]:

LeDy wrote:

Wyglądał chyba jak TWIN Inverto Red Extended ale model przynajmiej majacy 6-8lat

Dodano po 1 [minuty]:

Dookoła są góry bo to miasteczko znajdujące się w dolinie
    _kli_
    Level 40  
    comandos21 wrote:
    Dookoła są góry

Raczej drzewo lub budynek może Ci przysłaniać satelitę, a nie odległa o kilkaset metrów góra. Chyba że miejsce odbioru jest na zalesionym północnym stoku. :?:
    comandos21
    Level 18  
    _kli_ wrote:
    comandos21 wrote:
    Dookoła są góry

Raczej drzewo lub budynek może Ci przysłaniać satelitę, a nie odległa o kilkaset metrów góra. Chyba że miejsce odbioru jest na zalesionym północnym stoku. :?:

Aż tak to nie ale fakt jest dużo drzew na zboczach gór
    Anonymous
    Level 1  
    comandos21
    Level 18  
    _cheetah_ wrote:
    comandos21 wrote:
    Konwerterem twin 6letnim próbowałem kręcić ale to nic nie zmieniało. Czasami sygnał skoczy na 66 ale wraca na 50.
    W takiej sytuacji, kiedy jest bardzo płaskie maksimum, albo wskazania są skokowe można się próbować ratować ustawianiem anteny / konwertera na zmianę wskazania odbiornika.

Obracasz konwerter w lewo i zaznaczasz położenie, kiedy w miarę stabilnie zmienia się wskazanie na jakieś niskie, potem obracasz w drugą stronę, aż złapie się ponownie zmianę wskazania. Ustawienie konwertera - środek z zaznaczenia. Tak samo z pozycją anteny - znaczy najpierw antena, a potem konwerter ;)

Trochę żmudne to bywa, i wymaga cierpliwości. Nie zawsze zaskutkuje, zwłaszcza przy skręcie LNB, bo to zależy od odbiornika i warunków, ale ogólnie jest działające.
    no tak, tylko antena jest 2,5m nad ziemią i nie mam jak konwertera sięgnąć po tym jak sygnał ustawię anteną w poziomie. Jedynie modę sięgnąć z okna do konwertera jak przekręcę antenę całkowicie do siebie.
    A tak mnie zastanawia czy na konwerterze single może być lepiej czy to nic nie zmienia?
    ucy7400
    Level 21  
    _cheetah_ wrote:
    zwłaszcza przy skręcie LNB, bo to zależy od odbiornika i warunków, ale ogólnie jest działające.

Co ty za brednie walisz? Wiesz co to jest SKEW?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Nie można takich rzeczy liczyć gdyż to jest tylko w teorii. I konwertery mają jakiś rozrzut, większość czasz nie jest montowana z pomocą poziomicy więc wyliczenie to teoria. Drabina i po ustawieniu czaszy regulacja skosu konwertera i jeszcze ewentualne poprawienie czaszy. Parametry również mogą się zmieniać przy dokręcaniu czaszy.
    Ta chyba 70-tka to też mała.
    Mam nadzieję, że ten program Sat Finder tylko do orientacji a nie jako wyrocznia?
    comandos21
    Level 18  
    No więc tak na dekoderze hd 5000 jakość jak w 1 poście, zaś jakość na dekoderze 6000 już jest 66-83, co ciekawe przy ulewach jest super odbiór. Nie ma zakłóceń.

Wychodzi na to, że dekodery celowo zaniżają %jakości by móc przy tych 45%(jak to pan z BOK powiedział, że wystarczy)móc bez problemów odbierać tv...
    LeDy
    Level 43  
    Jakoś mam czaszę 90 i siła jest na poziomie ok 70-80% a jakość 80-100%
    MER w granicach 12-15.
    comandos21
    Level 18  
    Przykładowo na dekoderach NC+ mam podobnie, 4 kanałowy konwerter i na wifi box mam 55% zaś na dekoderze dodatkowym mam 83% jakości...
    nomudrek
    Level 36  
    Nie można porównywać poziomów sygnału jakie podają różne dekodery ponieważ mają różne głowice i resztę elektroniki oraz oprogramowanie co powoduje iż na każdym otrzymamy inne wyniki. Swego czasu oglądałem telewizję satelitarną na dekoderach Wizji TV 3010 i 6010, które posiadały taką samą głowicę ale miały inne poziomy minimalnego sygnału jaki był potrzebny do niezakłóconego odbioru, do odbioru służyła typowa antena od cyfry +.
    _kli_
    Level 40  
    comandos21 wrote:
    na wifi box mam 55% zaś na dekoderze dodatkowym mam 83% jakości..

WiFi Premiumbox i WiFiBox chociaż wyglądają bardzo podobnie, są całkowicie innymi dekoderami. Pochodzą od różnych producentów i m.in. diametralnie różnią się wskazaniami parametrów tego samego sygnału.