Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] DeLonghi ECAM 28.465.MB - nie działa czujnik braku wody w zbiorniku

01 Wrz 2019 12:38 174 4
  • Poziom 18  
    Witam.
    Ekspres przestał sygnalizować brak wody w zbiorniku. Pierwszy raz miało to miejsce ok roku temu. Kupiłem nowy czujnik (foto), zamontowałem i wszystko zaczęło działać jak należy.
    Po roku ponownie pojawił się identyczny problem. Założyłem ponownie nowy czujnik jednak tym razem nie pomogło, co sugeruje że pewnie czujnik założony rok temu chyba jednak się nie popsuł.
    W zbiorniku wody jest magnetyczny pływak. Nie przywiesił się w zbiorniku i przesuwa się zgodnie z poziomem wody. Istnieje opcja żeby ten kawałek magnesu rozmagnesował się? Chętnie testowo przyłożyłbym w to miejsce kawałek magnesu ale niestety nie mam nic co by spełniło tą rolę. Da radę ew. sprawdzić coś jeszcze nie kupując "w ciemno" nowego zbiornika na wodę?

    PS. Sytuacja z brakiem wskazania pustego zbiornika uniemożliwia w sumie poprawne odkamienienie ekspresu, bo działa ten cykl na zasadzie opróżniania zbiornika i załączania kolejnych kroków odkamieniania po uzupełnieniu zbiornika na wodę.
    DeLonghi ECAM 28.465.MB - nie działa czujnik braku wody w zbiorniku
  • Poziom 32  
    Nie sadzę aby magnes się rozmagnesował. Czujnik możesz sprawdzić w dość łatwy sposób. Przykładając do niego magnes i sprawdzić omomierzem czy po przyłożeniu magnesu styki zostaną zwarte.

    Jak okaże się ,że czujnik jest sprawny to obstawiam uszkodzenie na płytce z elektroniką.
  • Poziom 18  
    Rozebrałem ponownie ekspres. Odkręciłem czujnik od odbudowy, przyłożyłem do niego magnesik i bingo. Wskazuje żeby napełnić zbiornik. Czyli wygląda na to że rozmagnesował się magnes w zbiorniku na wodę. Niestety widzę że to jest element niewyjmowalny więc raczej czeka mnie zakup nowego zbiornika. Nie da się go pewnie z zewnątrz namagnesować....
    Przy okazji sprawdziłem stary czujnik i też działa prawidłowo ;-)
  • Poziom 18  
    W końcu dotarł do mnie nowy zbiornik. Niestety magnes w nowym zbiorniku nie działa właściwie na czujnik. Nadal pusty zbiornik nie sygnalizuje braku wody. Już nie mam pomysłu co dalej.
    Przykładając zewnętrzny magnes do czujnika mam sygnalizację braku wody, wkładając pojemnik na wodę czujnik nie reaguje. Zarówno na starym pojemniku jak i na nowym.
    Macie pomysł co jeszcze sprawdzić mogę?
  • Poziom 18  
    Okazało się że jednak wszystko działa z nowym zbiornikiem. Coś nie stykało na złączu. Po wyjęciu i włożeniu wtyczki czujnika nowy pojemnik na wodę zaczął prawidłowo sygnalizować brak wody. Stary zbiornik do wyrzucenia. Rozmagnesował się magnes a jest to element niewymienny.