Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio Visteon - Słabo odbiera stacje

Borygo123 01 Sep 2019 22:47 1335 2
    Borygo123
    Level 27  
    Witam

Posiadam w samochodzie Nissan Pulsar 2014 radio Visteon, które zaczęło słabo odbierać stacje radiowe. Radio oryginalne mam od nowości. Wcześniej nie było problemu z zasięgiem a któregoś dnia jadę do pracy i trochę za miastem zanika mi sygnał stacji które wcześniej bez problemu słuchałem. W celu sprawdzenia odłączyłem antenę (odkręciłem sam bat) i odbiór jeszcze bardziej się pogorszył. Rozłączyłem kostkę anteny z tyłu samochodu i efekt podobny. Wnioskuję po tym, że antena będzie sprawna. Nie znalazłem w sieci jakiejkolwiek informacji o tym cudzie techniki, żadnych schematów czy to ma wzmacniacz antenowy, gdzie on może siedzieć. Na Elektrodzie znalazłem post https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15610395#15610395 a w nim informację, że u tego producenta to częsta przypadłość (z tym, że tam nie znajdował w ogóle stacji a przyczyną był scalak TEA6842H i pomogła jego wymiana).
    Próbowałem sprawdzić czy jest różnica w odbiorze jeśli odepnę antenę od radia, ale po odpięciu wtyczki radio wyłącza się i nie chce się uruchomić.
    Zastanawiam się nad ewentualną zmianą radia na oryginalne radio z nawigacją, gdyż cena takiego radia nie jest jakaś straszna, ale pojawia się pytanie czy to da się bezproblemowo przełożyć (znowu brak schematów nawet samych wtyczek), tak by mi działało sterowanie z kierownicy, bluetooth, USB no i czy radio zechce pracować z moim samochodem, czy trzeba coś kombinować z dogadaniem się radia z samochodem. Ta cena (ok 300pln) jest jakaś podejrzanie niska.

Dane techniczne:
    VISTEON
    Supplier Code: 5AL9
    VPN:VPDWKF18C815AJ
    Part Code: 28185 3ZL1A
    Part Name: G13-X12

justka80
    Level 32  
    Borygo123 wrote:
    jeśli odepnę antenę od radia, ale po odpięciu wtyczki radio wyłącza się i nie chce się uruchomić.

Z tego wniosek, że radio nie ma innego połączenia z masą jak tylko z ekranu przewodu antenowego.
    Płynący ekranem przewodu antenowego prąd zasilania radia powoduje zmianę jego pojemności czynnej, a to może być przyczyną zwiększenia tłumienności przewodu antenowego dla sygnału antenowego.
    Radziłbym sprawdzenie przewodów doprowadzających masę zasilania radia oraz doprowadzenie masy dodatkowym przewodem do obudowy radia.
    Borygo123
    Level 27  
    Dzięki za odpowiedź. Znalazłem dziś trochę czasu i pogrzebałem przy samochodzie.
    Co ustaliłem.
    - Z wyjścia antenowego z radia te przewody które wychodzą to ten grubszy to antena (2 przewody) a ten cieńszy to +12V i jest to wyjście zasilania do anteny. Na tej podstawie wnioskuję, że jakiś wzmacniacz antenowy w tym układzie chyba jest. Może siedzi w podstawce anteny?
    - Żeby radio bez anteny się uruchomiło wystarczy podać masę na obudowę radia. Kiedy podłączyłem dodatkową masę napięcie wyjściowe na antenę delikatnie się zwiększyło z 11.87V do 11.91V. Ciężko stwierdzić czy poprawił się odbiór gdyż robiłem próby w miejscu gdzie radio jeszcze dobrze odbierało.
    Pomyślałem, że poszukam anteny i spróbuję ją wymienić. Może faktycznie siedzi w niej wzmacniacz który padł.