Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zodiak DSS 402 - Pierwsza dioda poziomu sygnału nie świeci się

emariusek 03 Sep 2019 09:18 810 16
  • #1
    emariusek
    Level 9  
    Witam,
    Zakupiłem ostatnio Zodiaka DSS 402. Został on przestrojony na pasmo 88/108 UKF, ustawiono prąd spoczynkowy końcówek mocy. Zero detektora działa prawidłowo jak i ARC. Bez problemu odbiera stacje UKF. Mam jednak problem z jedną diodą poziomu sygnału. Przy bardzo silnym sygnale, pali się tylko dioda druga i trzecia, ale nigdy pierwsza. Przestrajając stacje UKF FM, da się oczywiście dostrzec, że świecą (te dwie) z różną intensywnością. Zauważyłem jeszcze, że przełączając się między stacjami UKF, które zostały "ustawione" na górnym panelu, przez sekundę pierwsza dioda zapala się, także wykluczam jej spalenie.
    Co jest warte sprawdzenia? Czy coś powinno zostać wyregulowane?
  • Helpful post
    #2
    elkard
    Level 36  
    Do sprawdzenia jest tranzystor T705, dwa rezystory i dioda LED na płytce wskaźników.
    Mimo wszystko diodę LED też bym sprawdził.
    Przy czym ten tranzystor zawarty jest w układzie scalonym UL1111
  • Helpful post
    #3
    ml
    Level 29  
    Najprosciej dla pewności podmienić diodę, jeżli sprawna sprawdzić płytkę p/k zimnych lutów na które może wskazywać migotanie diody w trakcie manipulowania przy programatorze (obie płytki sa przy sobie). Ostatecznie podmienić UL1111 ale uszkodzenie tego US jest moim zdaniem najmniej prawdopodobne.
  • Helpful post
    #4
    zworys
    Level 39  
    Sprawdzić mimo wszystko tą diodę i płytkę pod kątem lutowania, szczególnie R712, R715. Jeśli druga i pozostałe świecą to problem jest na samej płytce, tam dla wszystkich diód sygnalizujących poziom sygnału przychodzi jeden sygnał sterujący. Ewentualnie może być uszkodzony UL1111 ( nie są przesadnie trwałe )
  • Helpful post
    #5
    seta1
    Level 27  
    Teraz będzie łatwiej, chodzi o te miejsca zaznaczone.
    Nie wyklucza to żebyś popatrzył na pozostałe punkty lutownicze.

    Zodiak DSS 402 - Pierwsza dioda poziomu sygnału nie świeci się
  • #6
    emariusek
    Level 9  
    Zerknąłem na płytkę, dioda jest jak najbardziej OK. Prawdopodobnie był jakiś zimny lut, bo wystarczyło diodę trochę nagiąć i zaczynała palić się bez najmniejszego problemu.
    Niestety, musiałem jakoś zahaczyć śrubokrętem o łączenia no i od teraz żadna dioda nie chce się świecić (wszystkie 6 diód).
    Radio też przestało odbierać ;/ Niezależnie jakie to są fale - nawet szumu nie słychać...
    Wyjście magnetofonowe i gramofonowe dalej działa bez problemu.
    UL1111 do wymiany? Któreś bezpieczniki?
  • Helpful post
    #7
    ml
    Level 29  
    Pewnie położyłeś zasilanie.....
    Sprawdź bezpieczniki na płytce na transformatorze.
  • #8
    398216 Usunięty
    Level 43  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3612983.html
    Proponuję szukać serwisu w swojej okolicy. Usterka moim zdaniem trywialna, ale wymaga (jak każda czynność naprawcza) umiejętności i znajomości tematu.
    Koszt więc nie przewiduję by był wysoki, nie mniej jednak zależy od tego co naprawdę zostało uszkodzone, a tego nikt nie określi bez możliwości sprawdzenia "na pacjencie"...
    Możzliwe, ze wystarczy wymienić bezpiecznik, ale czy na pewno? Skoro Ty nie potrafiłeś tego zrobić...?
  • #11
    emariusek
    Level 9  
    Padł bezpiecznik B502.
    Dopiero jutro uda mi się go wymienić. Jeśli faktycznie padło coś więcej, to spróbuje oddać sprzęt do serwisu.
  • #12
    emariusek
    Level 9  
    Po wymianie bezpiecznika, tuner ożył ale zaczęły się cyrki z diodami poziomu.
    Przy pomocy perka można regulować ich jasność. Jeśli dam na minimum, to pali się tylko trzecia dioda, jeśli na maksimum, to wszystkie trzy. Czy trzecia dioda może mieć jakieś zwarcie na płytce? Mam wrażenie, że ona w ogóle nie reaguje na tego perka..
    Pierwsze dwie diody reagują wciąż na zmianę sygnału FM.

    Sytuacja wydaje się więc bardzo zbliżona do tego, co jest opisane w tym temacie. Kierować się tamtymi pomysłami? Tj. zacząć od odłączenia T703?
  • Helpful post
    #13
    zworys
    Level 39  
    To znaczy że uszkodzony został najprawdopodobniej UL1111 a konkretnie tranzystor sterujący trzecią diodą LED. Od biedy możesz wyrzucić UL i zastąpić go tranzystorami

    Dodano po 8 [minuty]:

    emariusek wrote:
    Kierować się tamtymi pomysłami? Tj. zacząć od odłączenia T703?

    Nie - najpierw sprawdzić UL1111. Odlutować jeden koniec trzeciej diody i omomierzem w pozycji "dioda" sprawdzić do masy ten tranzystor na przewodzenie i na przerwę. Jednakowe ( małe ) wskazania będą świadczyły o uszkodzeniu tego tranzystora w układzie scalonym
  • Helpful post
    #14
    elkard
    Level 36  
    W Twoim przypadku raczej uszkodził się T707.
    Jeżeli nie masz pod ręką układu UL1111, to możesz w jego miejsce wstawić oddzielny tranzystor NPN po uprzednim odłączeniu (wycięciu) odpowiednich nóżek układu UL1111.
  • #15
    emariusek
    Level 9  
    Akurat mam pod ręką UL1111. Żeby nie kombinować, wylutuje stary układ i zastąpię go nowym. Myślę, że to rozwiąże wszystkie problemy.
  • #16
    elkard
    Level 36  
    emariusek wrote:
    Myślę, że to rozwiąże wszystkie problemy.

    Też tak myślimy.
  • #17
    emariusek
    Level 9  
    Dzięki za wszystkie propozycje. Na przyszłość będę bardziej uważać. Zamykam temat.