Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rejestrator monitoringu Hikvision DS-7216 nie uruchamia się poprawnie

05 Wrz 2019 11:43 165 9
  • Poziom 9  
    Witam mam taki problem u klienta urządzenie jak w temacie Hikvision DS-7216 obsługuje 16 kamer z stałym podglądem przez sieć. Nagle wczoraj klient stracił dostęp do urządzenia do podglądu po sieci mimo iż urządzenie jest włączone i świeci dioda POWER zresetowałem urządzenie na twardo ale to nic nie zmieniło po kilku resetach i podłączeniu monitora bezpośrednio do gniazda VGA urządzenie się uruchomiło zaświeciła się dioda POWER i zaczęła migać dioda TX/RX i działało przez cały wczorajszy dzień jednak przez noc znów padło i dzisiaj już nie da się uruchomić w żaden sposób jednak cały czas zawsze po włączeniu do prądu zapala się dioda POWER i zaczyna migać TX/RX ale nie ma podglądu ani przez sieć LAN ani na monitorze bezpośrednio wpiętym do VGA. Jakieś sugestie co to może być zasilacz? padła jakaś płyta? może to urządzenie ma jakieś klasyczne usterki?
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Na odpiętym dysku też tak się zachowuje? Podłącz pod niego inny sprawny zasilacz. Spróbuj też odłączyć wszystkie kamery od niego.
  • Poziom 9  
    Dzięki za sugestie sprawdzę w poniedziałek i zobaczymy czy coś to da, o tym dysku w ogólę nie pomyślałem żeby sprawdzić.
  • Poziom 11  
    Może:
    - Zasilacz
    - Dysk
    - Uszkodzona pamięć FLASH w rej,

    Czy obraz jest na wyjściu HDMI?
    W modelach z końcówką K i I na wyjściach może być co innego. W modelach E, VGA i HDMI to to samo.
  • Poziom 9  
    Tak jest to model z I na końcu ale i na VGA i na HDMI jest brak obrazu po podpięciu monitorów, próbowałem uruchomić
    -z dyskiem,
    -bez dysku,
    -z nowym pustym dyskiem,
    -wszystkie kamery odłączone
    -podpinałem nawet klawiaturę i myszkę pod USB
    -z kablem sieciowym podłączonym i odłączonym.
    -zasilacz podaje 12V sprawdzane miernikiem bo nie mam innego takiego zasilacza

    Wentylator sie uruchamia i na płycie zapala się czerwona dioda, dodatkowo po otawrciu obudowy po uruchomieniu słychać pisk/świst z płyty głównej. Czyli wszystko wskazuje na płytę główną?
  • Poziom 11  
    Czy działa połączenie przez IE? Jeśli Tak to proszę sprawdzić jaka jest. rozdzielczość ustawiona na wyjściu hdmi i VGA.
    Czy monitor obsługuje fullhd?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy program SADP wyszukuje rejestrator przez siec LAN?
  • Poziom 9  
    Monitor podpinany przez HDMI był fullHD, program SADP nie wyszukuje tego urządzenia (drugie od monitoringu w innej części wyszukuje bez problemu) próby połączenia po sieci LAN przez IE też wyskakuje informacja o braku połączenia
  • Poziom 11  
    To jeśli SADP nie wyszukuje tego urządzenia a inne wyszukuje to obstawiam uszkodzenie pamięci flash w rejestratorze.
  • Poziom 9  
    Jak z wymianą tej pamieci da się to robić ma to sens? zajmujesz się tym albo masz kogoś kto by się podjął czy lepiej odpuścić i kupić nowy rejestratot? normalnie nie zajmuję się monitoringiem jestem informatykiem ale to padło u mojego dobrego klienta i chce mu jakoś pomóc.

  • Poziom 43  
    Caller-007 napisał:
    zasilacz podaje 12V sprawdzane miernikiem bo nie mam innego takiego zasilacza

    Pod obciążeniem mierzone?
    Kamery z czego są zasilane? Możesz przecież wykorzystać ich zasilacz.