Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka do 1100 zł. Kernau, MPM, a może coś innego?

Aturdir 06 Sep 2019 19:08 2214 6
    Aturdir
    Level 2  
    Witam, noszę się z zamiarem kupna pralki. Pralka dla jednej osboby, głębokość do 46 cm, raczej ładowana od frontu. W sklepie polecili mi model Kernau KFWM-642103 za 1100. Sprzedawca mówił, że w pralkach w tym zakresie cenowym to mniej-więcej to samo, a tu jest 5-letnia gwarancja i wymienne łożyska. O firmie wcześniej nie słyszałem, podobno to sprzęt Amiki. O Amice słyszałem, że serwis sobie lata w ch***. W innym sklepie mi powiedzieli, że jak babka dzwoniła do serwisu Amiki, że pralka nie wiruje, to jej powiedzieli, że musi lepiej pranie układać w pralce :) Dlatego zrezygnowałem z pralki Amica DAWD 6103 LSB. Słyszeliście o fimie Kernau?
    Na stronie Media Expert (tylko u nich znalazłem wyszukiwanie pralek z silnikiem inwerterowym) znalazłem pralkę MPM 4614-PI-35 właśnie z takim silnikiem. Co o niej myślicie? MPM kojarzy mi się z najtańszymi tosterami czy czajnikami, a nie z marką wartą zaufania. Czy na wszystkie silniki inwerterowe jest 10 lat gwarancji?
    A może polecacie coś innego?
  • Helpful post
    Warzywko
    Level 14  
    Odpuść MPM :) już bardziejszego Chińczyka na polskim rynku chyba nie ma. Jeśli chodzi o Krenau to firma, która zleca produkcję w fabrykach innych producentów, dlatego można zauważyć podobieństwa np do Amica itd. Nie wiem czy osobiście bym się pakował w takie wynalazki.
    Model, który podałeś KFWM-642103 - nie łapie się na 5 letnią gwarancję - doczytaj regulamin na stronie Kernau, tego modelu nie ma.
    10 lat gwarancji na silnik inwerterowy: TAK producenci się tym chwalą na potęgę LG i Samsung nawet nakleja informacje w fabrykach - warto.
    Nie wiem jakie marki preferujesz ale dorzuć 100 zł do budżetu i w tych pieniądzach wg. mnie wybierz Beko MWTV6634XCW. Dość uczciwie podchodzą do tematu i adekwatna jakość do ceny. W sklepie gdzie pracuję nie spotkałem się też z olewatorskim podejściem serwisu,
    Aturdir
    Level 2  
    Sprawdzałem na stronie Kernau, jest ten model w regulaminie. Chyba że są jakieś wyjątki?
    Pralka do 1100 zł. Kernau, MPM, a może coś innego?
    Co do tego Beko, to wiesz może czy ma wymienne łożyska? Rozumiem że dla silnika jest 10 lat gwarancji, a dla reszty pralki tylko dwa?
    Warzywko
    Level 14  
    Beko ma 2 lata gwarancji na całe urządzenie, silnikiem bym się specjalnie nie przejmował bo to mało awaryjna sprawa, a tym bardziej indukcyjny. Nie bez powodu producenci dają 10 lat gwarancji - doskonale wiedzą, że szybciej padnie elektronika, albo inne bardziej zużywalne elementy.
    Co do łożysk nie znalazłem nic o wymianie w beko, więc raczej nie.
    FWM-642103 - nie ma na liście Kernau - zobacz uważnie raz jeszcze ( jest model KFWM 6422103)
    Wiesz, ciężko będzie mieć szeroki wybór jeśli przyjmiesz za wytyczne: cena + łożyska + indukcja.
    Gdybyś mógł poświęcić nieco więcej to polecam również LG F2J5WN3W ( ok 1300), lub Bosch z serii WAN (z oznaczeniem Eco Silent Drive) - jednak Bosch na indukcji + SLIM 45cm będzie jeszcze droższy.
    Aturdir
    Level 2  
    Przecież w poprzednim poście wkleiłem screena z regulaminu z podkreślonym modelem o którym pisałem.
    Warzywko
    Level 14  
    Sorki, mój błąd za długo przy ekranie siedzę, fakt jest na 5 lat.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Aturdir wrote:
    głębokość do 46 cm

Nie wiem na ile to ważne, ale jeśli da się tą kwestię obejść to fjną opcją w tej cenie jest Zelmer ZEW 10E20PL
    Idzie go uświadczyć w cenie do 1100zł.