Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Zafira A 2001 rok silnik 2.0DTi 101KM Y20DTH - klima nie startuje

elmer2 07 Sep 2019 14:57 1500 2
Relpol
  • #1
    elmer2
    Level 28  
    Witam

    Auto jak w temacie.

    Problem:
    Klima nie startuje, czynnik w układzie jest.
    Wywala cały czas błąd P0530 - niskie ciśnienie w układzie klimatyzacji.
    Wymieniłem presostat na nowy, dalej to samo.

    Po podłączeniu pod komputer Delphi mogę ręcznie włączyć "przekaźnik klimatyzacji", wtedy klima działa i chłodzi, wentylatory też.

    Gdzie szukać przyczyny ?
    Bezpieczniki wszystkie OK.

    Edit:

    troche wiedzy która mi co nieco pomogla, ale problem nadal jest:
    https://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?f=37&t=7191&hilit=schemat+klimatyzacji&start=165

    na przewodzie czarno-zielonym pojawia sie napiecie proszące o wlaczenie klimy, ale już na przewodzie brazowo-fielotowym sterownik ECU nie podaje masy.
    Po podaniu masy na brazowo-fieletowy klima startuje.
    Przewod brazowo-fieletowy miedzy ECU a sterownikiem wentylatorów ma przejście, więc jego uszkodzenie wykluczam.

    Mam jeszcze pytanie:
    Jak to sie dzieje, że na sterownik widzi ciśnienie w układzie i jest ono właściwe (wartosc ok 0,8V) a mimo tego wywala blad o za niskim cisnieniu i nie puszcza masy na brazowo-fieletowy przewód ?
    Uszkodzony ECU silnika ?
    Raczej wykluczam, ale...
    Uszkodzony sterownik wentylatorów ?
    Mój sterownik ma oznaczenie CJ, można go zastąpić innym z tej samej wersji silnikowej ?
  • Relpol
  • #3
    elmer2
    Level 28  
    Tak jest moduł wentylatorów, ten pod zderzakiem. Ma oznaczenie dwuliterowe CJ.
    Sprawdzałem stan złącz na tym sterowniku i są czyste, bo wiem, że lubią być zielone i gubi się połączenie. Ogólnie z układem chłodzenia nie ma żadnych problemów.