Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2

09 Sep 2019 11:05 393 7
  • Level 12  
    Dzień dobry,
    Mamy w pracy serwer IBM System x3250 M4, który odmówił posłuszeństwa i w ogóle się nie uruchamia.

    Dioda "IMM2 hearbeat LED" na płycie głównej miga szybko przez cały czas, co świadczy o tym, że kod IMM2 (firmware płyty głównej) się nie ładuje:
    Quote:
    When the server is connected to power this LED flashes quickly to indicate that the IMM2 code is loading. When the loading is complete, the LED stops flashing briefly and then flashes slowly to indicate that the IMM2 if [sic] fully operational and you can press the power-control button to start the server.

    (instrukcja serwisowa, str. 25)

    Nie pomogło:
    - przełączenie "BIOS boot backup jumper (JP 2)", żeby skorzystać z alternatywnego flasha IMM2,
    - próby resetowania CMOS: wyjmowanie baterii na długie okresy czasu, przełączanie "Clear CMOS jumper (JP1)" oraz "ME recovery jumper (JP8)"
    - wymiana zasilacza na wyciągnięty z komputera stacjonarnego.

    W serwerze były 2 kości RAM, zarówno na jednej jak i na drugiej wsadzonej pojedynczo (w slocie nr 1) serwer nie startuje.

    Na płycie głównej "Microprocessor error LED" nie świeci, "System board error LED" też nie. Brak kondensatorów wyraźnie wybrzuszonych. Wentylatory w ogóle nie startują, przycisk włączenia serwera nie jest aktywny.

    Oficjalna instrukcja serwisowa na stronach Lenovo

    Załączam zdjęcia płyty głównej.
    Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2 Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2 Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2 Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2 Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2 Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2 Serwer IBM x3250 M4 - Nie uruchamia się, nie ładuje się kod IMM2
  • Computers FAQ editor
    Z jaką częstotliwością miga LED IMM2 4Hz? To nie oznacza że się nie ładuje firmware, tylko że jest w trakcie ładowania.
    Ledy na zasilaczu które się świecą?
    Raczej JP2 to nie wybór alternatywnego flasha IMM tylko alternatywnego BIOS'u/UEFI.
  • Level 12  
    Quote:
    Z jaką częstotliwością miga LED IMM2 4Hz?

    Bardzo szybko, trudno ocenić, ale pasuje do 4Hz.

    Na zasilaczu świeci się tylko dioda "AC". Diody "DC" i "!" są wyłączone.
    Z przodu serwera dioda włączenia serwera miga z częstotliwością coś rzędu 1Hz przez chwilę, potem świeci przez pewien czas światłem ciągłym a później ponownie miga też z tą samą częstotliwością rzędu 1Hz. Dioda IMM2 cały czas miga tak samo. Diody na zasilaczu cały czas bez zmian. Inne diody z przodu się nie świecą.

    Złącze JP2:
    Quote:
    The flash memory of the server consists of a primary bank and a backup bank. You must maintain a bootable
    UEFI firmware image in the backup bank. If the server firmware in the primary bank becomes corrupted, you
    can either manually boot the backup bank with the UEFI boot backup jumper (JP2), or in the case of image
    corruption, this will occur automatically with the Automated Boot Recovery function.

    Masz rację, to jest inny obraz BIOSu.
  • Helpful post
    Computers FAQ editor
    matjon wrote:

    Bardzo szybko, trudno ocenić, ale pasuje do 4Hz.

    Bardzo szybko to raczej 4 Hz.

    matjon wrote:

    Na zasilaczu świeci się tylko dioda "AC". Diody "DC" i "!" są wyłączone.
    Z przodu serwera dioda włączenia serwera miga z częstotliwością coś rzędu 1Hz przez chwilę, potem świeci przez pewien czas światłem ciągłym a później ponownie miga też z tą samą częstotliwością rzędu 1Hz. Dioda IMM2 cały czas miga tak samo. Diody na zasilaczu cały czas bez zmian. Inne diody z przodu się nie świecą.


    Power LED powinien cały czas wolno migać przy wyłączonym serwerze, chyba że w międzyczasie serwer próbuje zrobić jakiś selftest. W zasadzie przy migającym power LED powinno dać się włączyć serwer, ale jak IMM się nie podnosi to może być problem. Włącznik dobry jest? LED DC świeci dopiero po włączeniu serwera. Kończą mi się pomysły, wszystko wskazuje na uszkodzenie płyty, lub firmware IMM. Rozumiem że na interfejsie sieciowym IMM nie da się nawiązać komunikacji?
  • Level 12  
    Quote:
    Rozumiem że na interfejsie sieciowym IMM nie da się nawiązać komunikacji?

    Dziękuję za sugestię i za pomoc. Sprawdziłem i okazało się, że po pewnym czasie od podłączenia serwera do napięcia serwer pinguje:
    Code:
            64 bytes from 192.168.70.125: icmp_seq=385 ttl=64 time=0.508 ms
    
            64 bytes from 192.168.70.125: icmp_seq=386 ttl=64 time=0.498 ms
            64 bytes from 192.168.70.125: icmp_seq=387 ttl=64 time=0.508 ms
            64 bytes from 192.168.70.125: icmp_seq=388 ttl=64 time=0.499 ms
            64 bytes from 192.168.70.125: icmp_seq=389 ttl=64 time=0.500 ms
            64 bytes from 192.168.70.125: icmp_seq=390 ttl=64 time=0.502 ms

    Nie udało mi się jednak wiele więcej zdziałać.

    Na tym serwerze IP działają pewne usługi:
    Code:
    [root@jonczyk ~]# nmap -A -p1-65535 192.168.70.125 -Pn
    

    Starting Nmap 6.40 ( http://nmap.org ) at 2019-09-10 08:42 CEST
    mass_dns: warning: Unable to determine any DNS servers. Reverse DNS is disabled. Try using --system-dns or specify valid servers with --dns-servers
    Nmap scan report for 192.168.70.125
    Host is up (0.00084s latency).
    Not shown: 65531 closed ports
    PORT     STATE SERVICE VERSION
    111/tcp  open  rpcbind 2 (RPC #100000)
    | rpcinfo:
    |   program version   port/proto  service
    |   100000  2            111/tcp  rpcbind
    |_  100000  2            111/udp  rpcbind
    121/tcp  open  ftp     vsftpd (before 2.0.8) or WU-FTPD
    427/tcp  open  svrloc?
    3900/tcp open  udt_os?
    MAC Address: 34:40:B5:88:2E:4C (IBM)
    Device type: general purpose
    Running: Linux 2.6.X
    OS CPE: cpe:/o:linux:linux_kernel:2.6
    OS details: Linux 2.6.17 - 2.6.36
    Network Distance: 1 hop

    TRACEROUTE
    HOP RTT     ADDRESS
    1   0.84 ms 192.168.70.125

    OS and Service detection performed. Please report any incorrect results at http://nmap.org/submit/ .
    Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 69.53 seconds
    [root@jonczyk ~]#

    Jednak żadna z nich nie jest funkcjonalna. IPMI nie działa:
    Code:
    [root@jonczyk notatki]# ipmitool -I lan -H 192.168.70.125 -U USERID -P PASSW0RD sol
    
    Error: Unable to establish LAN session
    Error: Unable to establish IPMI v1.5 / RMCP session
    [root@jonczyk notatki]#
    (jak daję "-I lanplus" to były podobne komunikaty, jak dałem "-vvvv" to widziałem, że nie ma żadnej odpowiedzi od serwera.)

    Jest jakiś serwer FTP na porcie 121, jednak nie potrafię się do niego zalogować:
    Code:
    [root@jonczyk notatki]# telnet 192.168.70.125 121
    
    Trying 192.168.70.125...
    Connected to 192.168.70.125.
    Escape character is '^]'.
    220 "Welcome to the IMM2 FTP server!"
    help
    530 Please login with USER and PASS.
    USER USERID
    331 Please specify the password.
    PASS PASSW0RD
    530 Login incorrect.

    CMOS wcześniej zresetowałem, zatem hasło powinno być domyślne. Próbowałem różnych kombinacji, ale żadna nie pasuje.

    Puściłem wiresharka i widzę od serwera zapytania o Service Location Protocol (broadcasty z portu 427) z "Service Type List: service:directory-agent". Jednak wiele mi to nie daje.
    Są to chyba zapytania o Service Location Protocol, a nie ogłoszenia - chyba serwer szuka jakichś zasobów sieciowych?

    Korzystam z portu Ethernet o nr 1 (jest jeszcze port Ethernet o nr 2). Edycja: na porcie nr 2 nawet pingi nie działają.

    W serwerze jest jeszcze port szeregowy, jednak nie mamy chyba odpowiedniego kabla. Czy mogą być na nim wyświetlane jakieś komunikaty diagnostyczne?
    Edycja: chyba tak:
    Quote:
    Serial connector: Connect a 9-pin serial device to this connector. The serial port is shared with the
    integrated management module II (IMM2). The IMM2 can take control of the shared serial port to redirect
    serial traffic, using Serial over LAN (SOL).
  • Helpful post
    Computers FAQ editor
    Raczej port szeregowy nie służy do debugowania, w tym wypadku to tylko funkcjonalność SOL.
    Być może przez ethernet da się odzyskać soft IMM2 ale mało prawdopodobne że ktoś ma do tego narzędzia. Najlepiej z tą przypadłością napisz lub zadzwoń do supportu lenovo.
  • Level 12  
    Niestety, nie udało się przywrócić do życia serwera.
    Nie próbowałem jedynie przy użyciu portu szeregowego, bo nie mam odpowiedniego kabla.