Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JBL L8400P/230 - Problem z zakłóceniami, wzbudzeniem podczas wyjścia subwoofera

10 Wrz 2019 01:43 426 4
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie,

    Jest to moja pierwsza prośba o pomoc w związku z naprawą sprzętu elektronicznego.
    Z góry przepraszam za niefachowe nazewnictwo.

    Mam problem z wyżej wymienionym subwooferem aktywnym. Subwoofer miał uszkodzony układ przekaźnika i urządzenie nie uruchamiało się w tym parę uszkodzonych kondensatorów i wypalona płytka w okolicy rezystorów przed regulatorami napięcia.

    Obecnie działa, ale występuje jakieś chwilowe wzbudzenie podczas automatycznego przełączania do trybu gotowości (MUTE OFF).

    Podwójna dioda (czerwona i niebieska) wpięta w jeden konektor sygnalizująca stan pracy nie działa prawidłowo.
    W trybie czuwania świeci się czerwona, ale jak subwoofer przechodzi na tryb gotowości to niebieska nie zapala się).

    Napięcia na odłączonych diodach: czerwona (MUTE ON) +12,51V, niebieska (MUTE OFF) -13,60V.
    Napięcia na podłączonych diodach: czerwona 1,57V, a niebieska -0,60V.

    Wydaje mi się, że jak na wzmacniacz klasy D to transformator za bardzo się grzeje.
    Według producenta wzmacniacz ma 600W RMS, ale wydaje mi się, że brakuje mu mocy na średnich ustawieniach.
    W spoczynku pobiera 18-20W, a podczas pracy 23-26W
    Napięcia sterujące układy (przepraszam za brak poprawnego nazewnictwa) to: +15,45V i -15,28V

    Sprzętu , który używałem do testowania to:
    - uniwersalny multimetr M890G
    - miernik LCR-T4
    - miernik pojemności kondensatorów CM-7115A

    Podczas szukania usterki, sprawdziłem:

    - wszystkie kondensatory elektrolityczne i bipolarne (sprawdzona pojemność i ESR)
    - wymieniłem wszystkie wzmacniacze operacyjne
    - tranzystory sprawdziłem i prewencyjnie wymieniłem większość SMT
    - diody sprawdziłem pod kątem przebicia
    - usunąłem spalony klej łączący kondensatory i cewki z drukiem
    - sprawdziłem regulatory napięcia
    - na chwilę podmieniłem sterowniki końcówki mocy , ale nic to nie zmieniło, więc włożyłem stare

    Obecnie podejrzewam układ scalony LM2574HVN albo same tranzystory mocy, ale wątpię, żeby coś było z nimi nie tak.


    Załączniki:
    1 Zarejestrowane wzbudzenie w pliki audio - JBL_L8400P.mp3
    2 Kompletny schemat subwoofera - l8400p.pdf
    3 Link do filmu nagrany smartfonem (Samsung note 3) - "https://www.youtube.com/watch?v=wJ40wlH3PA4&t"
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 31  
    Na nagraniu co prawda slychac to wzbudzenie ale do dokladniejszej diagnozy warto by zalaczyc film z zachowania wizualnego urzadzenia
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
    Uzupełniłem post o link do filmiku. Usterka powtarza za każdym razem o ile wcześniej nie rozładowały się kondensatory, tzn. wzbudzenie jest słabo słyszalne przy natychmiastowym włączeniu i wyłączeniu. Podczas nagrywania zauważyłem, że dioda stanu straciła swój czerwony kolor - prawdopodobnie przez automatyczne redukcję efektu "czerwonych oczu". Nie mam możliwości wyłączenia tego w telefonie. Mam nadzieję, że nie jest to duży problem.
  • Poziom 19  
    Tak na moje jeżeli tyle już zrobiłeś to możesz jeszcze sprawdzić lub wymienić kondensatory ceramiczne w układach wzmacniaczy operacyjnych. Są to kondensatory wartości kilkudziesięciu pikofaradow i maja zapobiegać wzbudzeniom wzmacniacza. Najczęściej są umieszczone są w pętli ujemnego sprzężenia wzmacniacza operacyjnego. Może być uszkodzony jakiś kondensator w takiej pętli , zimny lut lub przerwana pętla.
  • Poziom 31  
    Ja stawiam na niepoprawna prace ukladow kontroli i zabezpieczenia. Problem z wyciszaniem (ang. muting ) podczas wlaczenia.