Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens TK76k572 - zablokowany zaparzacz, nie da się go wyjąć

djwheele 10 Sep 2019 15:20 17670 16
    djwheele
    Level 13  
    Dzień dobry,
    Mam następujący problem. Po włączeniu ekspresu Siemens TK76k572 /5 pojawił mi się komunikat. Usterka skontaktuj się z serwisem.
    Wysunąłem ekspres, otworzyłem boczne drzwiczki i zobaczyłem, że zaparzacz jest zablokowany - nie da się go wyjąć ponieważ całość jest zablokowana w pozycji jakby chciał robić kawę - mechanizm blokady był niemożliwy do przesunięcia.
    Wyłączyłem ekspres z prądu, poczekałem chwile, włączyłem go i jakimś cudem zaparzacz powrócił do swojego normalnego położenia. Wyjąłem zaparzacz wymyłem z myślą rozkręcenia go i nasmarowania wraz z wymianą oringów, ale niestety moja żona załadowała zaparzacz spowrotem do ekspresu, włączyła i zaciął się na dobre.
    Nie jestem w stanie teraz nic zrobić. Nie pomaga ani włączanie i wyłączenia z gniadka, próba stukania w niego by się odblokował, dosłownie nic.
    Czy ktoś może mi powiedzieć, jak wyjąć zablokowany zaparzacz?
    Muszę go rozkręcić z zewnątrz i wyjmować po jednej części? Jest jakiś sposób by go odblokować?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
    ssss
    Level 37  
    Tylko go rozkrecajac po jednej czesci.Najprawdopodobniej uszkodzone mikrowlacznik od napedu
    djwheele
    Level 13  
    Czyli co? Otwieram ekspres, otwieram boczne drzwiczki i rozkręcam śrubke po srubce cały zaparzacz?
    Ginulfi
    Level 17  
    Tak jak kolega napisał, rozkręcasz i wyjmujesz poszczególne części. Można ten proces zmodyfikować w bardziej opłacalny sposób. Najpierw narzekasz do oporu aż żona pełna skruchy upiecze placek ze śliwkami i obieca co nieco. Następnie odkręcasz 5 śrubek, wyjmujesz podzespoły. Montujesz ponownie i po 10 minutach jesteś bohaterem.
    djwheele
    Level 13  
    Panowie, zrobilem jak radziliscie.
    Odkrecilem 4 widoczne na zdjeciach śrubki i cały dół zaparzacza oraz prawa strona ładnie „odeszły” ale coś trzyma na gorze po lewej stronie.
    Próbowałem delikatnie szarpnąć ale ewidentnie „coś” trzyma i nie pozwala zdjąć bocznej ścianki zaparzacza.
    Podważyłem śrubokrętem taka plastikowa płytkę (klamerka) która tez widać na zdjęciu „po prawej” stronie zaparzacza, ale nadal coś trzyma bardzo mocno ściankę zaparzacza u góry.
    Czy są tam jakieś zatrzaski, blokadki, coś do podważenia?
    Poradzcie coś proszę:-) bo zamiast sugerowanego placka ze śliwkami będę miał śliwkę pod okiem jak coś połamie ;-)))))

Siemens TK76k572 - zablokowany zaparzacz, nie da się go wyjąć Siemens TK76k572 - zablokowany zaparzacz, nie da się go wyjąć Siemens TK76k572 - zablokowany zaparzacz, nie da się go wyjąć
  • Helpful post
    Ginulfi
    Level 17  
    Za dużo tłumaczyć. Spróbuj inaczej. Wyjmij tę czerwoną blokadę z ekspresu, trzeba będzie użyć trochę siły. Następne włóż tam dość długi płaski śrubokręt i pchnij widoczną (czarną) blokadę w mocno w prawo, jednocześnie manipulując zaparzaczem. Zaparzacz powinien się wysunąć, jeżeli nie będzie chciał wyjść całkowicie, oznacza to, że blokuje go element tłoka. Należy wtedy włożyć w wolną przestrzeń z prawej strony palec, i pchnąć dźwignie tłoka, aby obniżyć tłok. Nie będzie z tym problemu, bo zaparzacz jest już rozsprzęglony z ekspresem. Wysunąć zaparzacz do końca.

Praise from the moderator Felini:

Specjalna pochwała dla kolegi @Ginulfi za zwięzłe, rzeczowe i często pomocne wypowiedzi oraz za poprawną pisownię.

djwheele
    Level 13  
    ssss wrote:
    https://www.juraprofi.de/anleitungen/Brueheinheit_revidieren_Siemens_Surpresso_Bosch_Benvenuto.pdf

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale mój nie ma żadnych śrubek :( u góry, a coś go ewidentnie blokuje i trzyma i nie pozwala "zdjąć" bocznej ścianki

Dodano po 6 [minuty]:

@Ginulfi

Bardzo serdecznie dziękuję. Dzisiaj będę próbować.

Dodano po 11 [minuty]:

Znalazłem coś takiego.
    https://www.youtube.com/watch?v=gkdTm1-zDLQ
    Wygląda identycznie jak moja jednostka zaparzająca i teraz jest pytanie - jak to od zewnątrz "wcisnac" te zatrzaski :|
  • Helpful post
    Ginulfi
    Level 17  
    Można je wcisnąć odpowiednio wyprofilowanym cienkim śrubokrętem. W twoim przypadku ta manipulacja nie przyniesie efektu. Brakuje 4 cm aby przesunąć przednią osłonę do góry, i wysunąć ją poza, trzymające ją trzpienie górnego elementu zaparzacza. Pozostaje sposób z 7 postu. Jest stosunkowo prost i na 100% skuteczny.
    djwheele
    Level 13  
    OK. będę bawić się w ginekologa i grzebać palcami :)
    Mam nadzieje, że fakt, że dół śćianki zaparzacza "odszedł" i teraz wszystko jakby się poluzowało w środku nie przeszkodzi w operacji.
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Jak już poradzisz sobie z zaparzaczem sprawdź raczej silnik napędowy od tegoż zaparzacza. Miałem podobny ekspres i ten sam problem. Odszukałem przewody elektryczne od silnika zaparzacza i wzbudziłem go przez baterię żeby sprawdzić, czy jest to wina napędu, czy samego zaparzacza.
    djwheele
    Level 13  
    Cześć!

Pragnę bardzo podziękować koledze Ginulfi ponieważ udało się odblokować zaparzacz! Dzięki jego wskazówkom zostałem nieco niesłusznym bohaterem domu. Okazało się , że kawa która dostała się pod oring tłoczka zablokowała go i silniczek nie był w stanie go zdjąć na dół.
    Wszystko rozebrałem, nasmarowalem, wyczyszczilem i włożyłem spowrotem i działa! Robi pyszna kawę!!!

Jedynym mankamentem całej akcji jest nadłamana blokadka zaznaczona na zdjęciu.Ten niby haczyk nadlamal się, ale nie urwał do końca. Sklepikiem do kropelka i o dziwo działa.
    Tutaj tez chciałbym prosić o pomoc w nazewnictwie. Jak profesjonalnie nazywa się ten mechanizm zatrzaskowy i gdzie go szukac na wypadek ewentualnego urwania się tego haczyka?
    Są w ogóle dostępne takie elementy?

Jeszcze raz bardzo dziękuje za profesjonalna pomoc!
    Siemens TK76k572 - zablokowany zaparzacz, nie da się go wyjąć
    djwheele
    Level 13  
    Bardzo wszystkim dziękuje za pomoc.
    Problem u mnie został rozwiązany.

Mam jednak pytanie dotyczące tej części z której leci kawa i która poruszać można w górę i w dol.
    U mnie lewa dziurka się zapchała i nie leci z niej kawa. Chciałbym zdemontować ta cześć i przepchać / wymienić.

Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić?

Odkręciłem dwa małe wkręty TORX wewnątrz ale nie wiem jak rozebrać resztę, gdyż boje się ze jak coś szarpnę to połamie.
    W załącznikach wstawiam zdjęcia tej części.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
    robsons10
    Level 23  
    Po prawej i lwej stronie sprzęgła czyli tych trzech przyłączy są zatrzaski z tego co pamiętam - trzeba pokombinować
    bimki
    Level 16  
    hej,

mam podobny problem w eq.8 - udało mi się wyjąć zaparzacz - ale teraz nie da się go do końca włożyć - tak jakby zębatka nie jest we właściwej pozycji, a na ekranie jest komunikat "usterka skontaktuj sie z serwisem" - jak można pomóc jej powrócić?

z góry dzięki za info

pozdrawiam

Dodano po 8 [godziny] 20 [minuty]:

heh, nacisnąłem 2 środkowe przyciski, włączyłem ekpres trzymając te 2 przyciski i wszystko wróciło do normy.
    ekmir
    Level 24  
    MAN_IN_BLACK wrote:
    Odszukałem przewody elektryczne od silnika zaparzacza i wzbudziłem go przez baterię żeby sprawdzić, czy jest to wina napędu, czy samego zaparzacza.

Jaką baterię ? Jakie napięcie ?