Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Kuchnia gazowo-elektryczna wolnostojąca - proszę o radę

11 Wrz 2019 17:52 171 10
  • Poziom 9  
    Dzień dobry.

    Chciałem prosić o radę w wyborze nowej kuchni gazowej z piekarnikiem elektrycznym (początkowo miał być piekarnik gazowy, ale polecono mi jednak wersję na prąd).

    Obecnie mam 20 letnią Amica ale czas już na wymianę i ciężko podjąć decyzję.

    Tak więc na wstępie moje must have:
    -szerokość 60 cm
    -kolor inox
    -marka Amica lub Beko (nie odrzucam żadnej marki, ale te mi polecono)

    i teraz dylematy...

    1. opcja samoczyszczenia
    Poczytałem trochę i spodobała mi się (a w zasadzie nie mi, bo nie ja będę głownie z niej korzystał) opcja Pyrolizy.
    Z tego co widziałem i czytałem - jest do wygodny sposób na czyszczenie piekarnika.
    Czy warto do niego dopłacać

    2. Palnik typu Wok.
    Polecono mi kuchnię z takim palnikiem, gdyż dużo szybciej gotuje się na niej potrawy.
    Nigdy nie stosowałem dlatego nie mam pojęcia jak to jest w praktyce

    3. Wysuwane prowadnice (teleskopowe)

    Problem w tym, że nie mogę znaleźć kuchni, która miała by i jedno i drugie.

    Czy moglibyście polecić jakieś modele w cenie tak do 2000 zł?

    Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Jak w Polsce to bierz Amicę byle ci się podobała :-) aha i zwróć uwagę żeby na dole była wysuwana szuflada nie tylko sama dziura, ale w tej klasie cenowej to raczej jest szuflada...

    Piekarnik elektryczny owszem wygodniejszy w użyciu - łatwo sterować prądem - ale i dzisiejszy gazowy ma termostat /rzeczywiście działający

    Głównie bym się zastanowił czy masz czym ten piekarnik elektryczny zasilić - bo to jednak potrafi zeżreć te 3 - 3,5 kilowata - czy masz odpowiednią instalację ???
    By potem nie trzeba było zakładać wątku w dziale "elektroenergetyka" - pomocy - co robić ???
  • Poziom 9  
    r103 napisał:
    Jak w Polsce to bierz Amicę byle ci się podobała :-) aha i zwróć uwagę żeby na dole była wysuwana szuflada nie tylko sama dziura, ale w tej klasie cenowej to raczej jest szuflada...

    Piekarnik elektryczny owszem wygodniejszy w użyciu - łatwo sterować prądem - ale i dzisiejszy gazowy ma termostat /rzeczywiście działający

    Głównie bym się zastanowił czy masz czym ten piekarnik elektryczny zasilić - bo to jednak potrafi zeżreć te 3 - 3,5 kilowata - czy masz odpowiednią instalację ???
    By potem nie trzeba było zakładać wątku w dziale "elektroenergetyka" - pomocy - co robić ???


    Dzięki za odpowiedź.

    Dałeś mi (nam) sporo do myślenia.
    Bo o ile piekarnik elektryczny byłby może i wygodny, to nie wzięliśmy pod uwagę instalacji elektrycznej.
    Mieszkamy w bloku ze starej płyty (Wwa) i w tej sytuacji na jednym gniazdku byłby podłączony piekarnik, zmywarka, okap i nie wiem co jeszcze.
    Teraz się trochę martwię, czy nie będzie problemów.

    Szukałem nawet kuchni z piekarnikiem gazowym, ale powiem szczerze - marnizna.
    W tym przypadku ważne jest, aby kuchnia miała timer bo tu niestety na systemy samoczyszczące nie ma co liczyć (tak samo o palniku typu wok).
    No i znalazłem aż.... 1 model.
    I to do tego dość drogi jak na kuchnię która w sumie za wiele nie ma - tzn. żadnych dodatkowych funkcji prócz tego timera.
    Kosztuje ok. 1600-1700 zł czyli tyle ile wersja elektryczna i mam dylemat.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Mam palnik wok (4kW) i podoba mi się, bo poranną kawę mam szybko.

    Co do instalacji elektrycznej to będziesz musiał uważać, by jednocześnie nie włączać zmywarki i piekarnika.
    Okap nie jest bardzo energochłonny.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Sprawdz jakie masz bezpieczniki na obwody w kuchni. Typowy piekarnik (prosty) to 10A a taki z termobiegiem 13A. Jesli zabezpieczenie gniazdek w kuchni to 16A to na pewno podczas gdy bedzie chodzil piekarnik wlaczenie tostera, zmywarki (pewno 10A) czy czajnika bezprzewodowego (8-10A) w szybkim czasie spowoduje zadzialanie bezpiecznika. No i pieczenie na gazie jest tansze.
  • Poziom 9  
    A mam jeszcze pytanie z innej beczki.

    Uznając że zasilanie wytrzyma (...) a zależy mi na czyszczeniu piekarnika - która "technologia" jest lepsza:
    -czyszczenie katalityczne
    -czyszczenie pyrolityczne

    i czy to się w ogóle sprawdza?

    Niestety, nadal nie znalazłem kuchni która by miała palnik Wok i czyszczenie (którekolwiek z powyższych) ale po konsultacji chyba czyszczenie będzie ważniejsze niż palnik wok.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Ja kupiłem z palnikiem wok bo miał moc 4 kW, ale są palniki nie wok, ale o dużej mocy. A na mocy największego palnika mi zależało.
  • Poziom 9  
    To jeszcze pytanie - może trochę z innej beczki...

    Mój najukochańszy ojciec (stary ZGRED ;) naczytał się czy nasłuchał o tym, że pyroliza może spowodować... wybuch.
    Nagrzany piekarnik może wpływać na płytę gazową co skutkować może w najgorszym wypadku - eksplozją.

    Czy ktoś może się jakoś do tego odnieść?
    Jakoś w to nie wierzę...

    Mówiąc szczerze - mamy różne poglądy na ten zakup...
    Dla niego ważniejszy jest palnik Wok (oraz marka Beko z niewiadomych przyczyn), zaś dla mnie większe znaczenie ma funkcja czyszczenia (on tego nie czyści, tylko jego małżonka - moja matka - dlatego chciałbym jej możliwie ułatwić życie).
    Niestety, nie znajduję nic, co spełniałoby wszystkie kryteria.
    On teraz jako argument "przeciw" funkcji czyszczenia pyrolitycznego podaje właśnie niebezpieczeństwo związane z górną częścią kuchni gazowej.

    A może iść w kuchnię gazową z piekarnikiem z funkcją czyszczenia katalitycznego?
    Tylko boję się trochę kosztów eksploatacji (wymiany wkładów).
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Wkład katalityczny to po prostu tylna ściana komory piekarnika, na oko przypomina powierzchnię teflonową. Do niej nie przywiera brud, jest to standardowe wyposażenie większości piekarników i nie jest to przewidziane do wymiany. Nie chroni przed ubrudzeniem termowentylatora oraz pozostałych ścian komory pieczenia.
    Pyroliza to proces wypalania resztek w temperaturze 500 stopni. Potem spopielone reszki trzeba usunąć. Jest to skuteczna metoda oczyszczania, ale z tego bywa dużo smrodu i dymu. Poza tym w słabszym sprzęcie może dojść do nadmiernego nagrzewania się obudowy, a w piekarnikach Whirlpoola czytałem o eksplodujących szybach.
    Kupując kuchenkę wolnostojącą typu Amica czy Beko raczej nie pchałbym się w jakieś wykwintne rozwiązania typu pyroliza, bo w takowe w sprzęcie za 1500-2000zł mogą przysporzyć więcej nerwów niż pożytku.
  • Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za rady.
    Jeszcze raz usiedliśmy wspólnie i wypisaliśmy wady i zalety wszystkich rozwiązań.

    Zrezygnowaliśmy z pyrolizy (trochę szkoda) na rzecz zwykłej kuchni.

    Wygrał palnik wok :)

    Wybór padł na Amica 6123GED339HZpTsDX.

    Szukaliśmy do niej jeszcze okapu tak żeby pasowało kolorystycznie, ale jak się okazało - nawet producent nie wie czy kolory są identyczne i nie może zagwarantować spójności.
    I tak po kolejnych godzinach czytania, porównywania i dyskutowania wybraliśmy okap Amica OSC6231I.

    Nie wiem czy to dobry wybór, mam nadzieję że nie będziemy żałować.
    Cały czas boję się trochę kosztów pieczenia w piekarniku elektrycznym ;) ale może nie będzie tak źle.
  • Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za rady.
    Jeszcze raz usiedliśmy wspólnie i wypisaliśmy wady i zalety wszystkich rozwiązań.

    Zrezygnowaliśmy z pyrolizy (trochę szkoda) na rzecz zwykłej kuchni.

    Wygrał palnik wok :)

    Wybór padł na Amica 6123GED339HZpTsDX.

    Szukaliśmy do niej jeszcze okapu tak żeby pasowało kolorystycznie, ale jak się okazało - nawet producent nie wie czy kolory są identyczne i nie może zagwarantować spójności.
    I tak po kolejnych godzinach czytania, porównywania i dyskutowania wybraliśmy okap Amica OSC6231I.

    Nie wiem czy to dobry wybór, mam nadzieję że nie będziemy żałować.
    Cały czas boję się trochę kosztów pieczenia w piekarniku elektrycznym ;) ale może nie będzie tak źle.

    Dodano po 10 [godziny] 23 [minuty]:

    Zrezygnowaliśmy z pyrolizy (trochę szkoda) na rzecz zwykłej kuchni.

    Wygrał palnik wok :)

    Wybór padł na Amica 6123GED339HZpTsDX.

    Szukaliśmy do niej jeszcze okapu tak żeby pasowało kolorystycznie, ale jak się okazało - nawet producent nie wie czy kolory są identyczne i nie może zagwarantować spójności.
    I tak po kolejnych godzinach czytania, porównywania i dyskutowania wybraliśmy okap Amica OSC6231I.

    Nie wiem czy to dobry wybór, mam nadzieję że nie będziemy żałować.
    Cały czas boję się trochę kosztów pieczenia w piekarniku elektrycznym ;) ale może nie będzie tak źle.