Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 2 5J 1.9 TDI - Komputer nie wykrywa otwarcia drzwi kierowcy

roboorw 12 Sep 2019 10:28 876 6
Wago
    roboorw
    Level 7  
    Cześć,
    mam problem z niedawno kupioną Skodą Fabią 2, 1.9 TDI 105KM 240nm. Mianowicie po otworzeniu samochodu komputer nie wyświetla otwarcia drzwi kierowcy ( lampka w podsufitce zapala się i gaśnie po zamknięciu). Jak nie otworze innych drzwi lub nie włożę kluczyka do stacyjki centralny zamek zamyka samochód i zaczyna wyć alarm.
    Byłem u dwóch mechaników i nikt nie wie co to może być, komputer nic nie pokazuje, wiązki sprawdzone są ok., moduł komfortu ok, były zakładane 2 zamki cały czas to samo.
    Dodam, że poprzedni właściciel nie jeździł nim ok. roku, dostał strzała w te drzwi były zdejmowane i lakierowane ale wszystko jest dobrze podłączone itd.
    Na dodatek nie sygnalizuje gdy są zapalone światła z zgaszę silnik.

Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? Wszystko jest ok poza tymi dwoma rzeczami.
  • Wago
    tomtim123
    Level 34  
    Przyczyną może być uszkodzenie jednego mikro switcha w zamku, odpowiedzialnego za wysłanie sygnału do modułu o otwarciu drzwi.
    Miałem Passata i też tak miałem.
  • Wago
    roboorw
    Level 7  
    To nie to były wsadzane 2 zamki w jeden nowy i na każdym jest tak samo
    tomtim123
    Level 34  
    roboorw wrote:
    To nie to były wsadzane 2 zamki w jeden nowy i na każdym jest tak samo

Jak był nowy zamek zamontowany, to faktycznie problem będzie gdzieś indziej. Pozdrawiam
    haragon
    Level 11  
    W takim razie stawiam na wiązkę elektryczną przechodzącą przez zawias drzwi w przelotce gumowej.
    Często wielokrotność zamknięć i otworzeń powoduje brak styku w komunikacji przewodów...
    roboorw
    Level 7  
    haragon wrote:
    W takim razie stawiam na wiązkę elektryczną przechodzącą przez zawias drzwi w przelotce gumowej.
    Często wielokrotność zamknięć i otworzeń powoduje brak styku w komunikacji przewodów...

Wszystkie wiązki są dobre, były sprawdzane
    haragon
    Level 11  
    To, że sprawdzone nie znaczy, że dobre ;-)
    Miałem taki przypadek gdzie przy odpowiednim otwarciu, bądź zamknięciu drzwi wiązka nie działała poprawnie tzn. ułamany przewód raz łączył, a raz nie ( przy otwartych drzwiach było ok, a po zamknięciu komunikacja się urywała ;-)).