Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Subwoofer DIY. Brum po podłączeniu filtra dolnoprzepustowego.

12 Wrz 2019 18:41 132 14
  • Poziom 5  
    Witam Zrobiłem subwoofer aktywny, na razie nie montowałem do niego filtra dolnoprzepustowego. Subwoofer uruchomiłem, podpiąłem bez filtra, zagrał ok, tylko że całym pasmem. Miałem filtr wyciągnięty z wzmacniacza samochodowego zasilany +-15v. Więc spróbowałem go podłączyć (zasiliłem go osobnym transformatorem i zasilaczem), Po podpięciu do subwoofera słychać dość głośny brum, którego nie ma po podłączeniu bez filtra. Filtr przetestowałem podpinając jego wyjście pod wzmacniacz stereo i głośnik, problem brumu nie wystąpił, więc chyba filtr jest sprawny. Brum nie zależy od głośności np. muzyki, występuje cały czas i jest tak samo głośny.
    Subwoofer zbudowany w oparciu o kit wzmacniacza A-132 zasilany dwoma transformatorami 300VA. zasilanie to ok +-79V.
    Filtr zasilany transformatorem 80VA około +-15V.
  • Poziom 29  
    Masy dobrze podłączyłeś?
  • Poziom 5  
    goraj krzysztof napisał:
    Masy dobrze podłączyłeś?

    Tak.
  • Poziom 43  
    _patelnia_ napisał:
    Tak.
    Chyba jednak nie do końca. Możesz załączyć schemat połączeń z uwzględnieniem zasilania końcówki i filtra?
  • Poziom 43  
    Czasami asymetria choćby stabilizatorów od filtra powoduje mega buczenie. W przypadku dwóch zasilaczy bardzo trudno o uzyskanie dobrej masy. Jeżeli masa idzie po zasilaniu z łączonych ze sobą środków uzwojeń i przez masę sygnałową, to tak powstałe kółeczko zachowuje się jak uzwojenie i to dwóch transformatorów jakie masz. O ile kółeczko jest w innej płaszczyźnie jak transformator, to buczenie jest malutkie, to nie masz tu żadnej indukcyjności wzajemnej i ściągania 50Hz z transformatorów. Nawet jeden transformator może ściagać z drugiego..

    Dlatego bym po prostu z zasilania tego wzmacniacza 300VA wziął rezystor szeregowo z diodą Zenera 15V w dwu gałęziach celem pozbycia się niepotrzebnego transformatora. Dodatkowo kondensator.
  • Poziom 43  
    Tremolo napisał:
    Czasami asymetria choćby stabilizatorów od filtra powoduje mega buczenie.
    Nigdy się nie spotkałem z taką przyczyną brumu. Jeśli już asymetryczne jest zasilanie, to raczej wpływa to na ograniczenie sygnału wyjściowego (o ile tenże sygnał osiąga napięcie prawie równe zasilającemu, a to również niezwykle rzadki przypadek).
    Brum może wynikać, albo z braku/ złego połączenia masy, albo braku filtracji napięcia zasilającego.
  • Poziom 5  
    398216 Usunięty napisał:
    Możesz załączyć schemat połączeń z uwzględnieniem zasilania końcówki i filtra?

    Subwoofer DIY. Brum po podłączeniu filtra dolnoprzepustowego.
    Załączam schemat. Myślę że wystarczająco czytelny.
    Używam miksera żeby osobno regulować głośność kolumn i subwoofera. Nie wiem po co tak, ale spodobało mi się takie rozwiązanie.
    Ewentualnie mogę zasilić filtr z zasilacza końcówki mocy. Ale nie za bardzo wiem jak zabrać się za zmniejszenie napięcia. Rezystorem? Jak tak to jakiej mocy.
  • Poziom 43  
    Subwoofer DIY. Brum po podłączeniu filtra dolnoprzepustowego. Ponad to co napisałem na schemacie, GND obu zasilaczy winny być połączone w jednym miejscu - jak najbliżej wejścia zasilania wzmacniacza mocy. No i oczywiście przewód sygnałowy wzmacniacz-filtr musi być w ekranie a ekran połączony z GND.
  • Poziom 5  
    Nie za bardzo wszystko zrozumiałem. Minus zasilania wzmacniacza z minusem wejścia filtra? A także masy obu zasilaczy. I cały przewód sygnałowy biorę w ekran i podłączam ekran do masy. Z czego zrobić ekran? Nie za bardzo wiem.
  • Poziom 43  
    Minus zasilania nie jest tym samym co masa (GND). Wzmacniacz i filtr zasilane są napięciem symetrycznym względem masy. Z tego rysunku, który zamieściłeś wynika, że prowadzisz sygnał z wyjścia filtra (+ na rysunku) a zamiast masy prowadzisz "-".
    _patelnia_ napisał:
    cały przewód sygnałowy biorę w ekran i podłączam ekran do masy. Z czego zrobić ekran?
    Niczego "nie robisz". Zamiast przewodów bez ekranu stosujesz przewód w ekranie - gotowy do kupienia z metra. Ekran łączysz do GND płytki filtra i wzmacniacza a nie do minusa zasilania (jak masz na schemacie wyżej).
  • Poziom 5  
    398216 Usunięty napisał:
    a nie do minusa zasilania

    Subwoofer DIY. Brum po podłączeniu filtra dolnoprzepustowego.
    Chodzi ci o to? Kurde przepraszam ale narysowałem minusa... tam miało być gnd wychodzące z sygnałem z filtra.
  • Poziom 43  
    Podepnij Efekt Behringera i wzmacnicz ADS na jednym uziemieniu...


    Czasami nie uziemiona obudowa buczy, czasami nie stykające się obudowy buczą. Czasami za długie kable buczą, czasami użycie za długiego kabla do zasilania.

    Czasami trzeba GND łączyć przez opornik do obudowy metalowej.

    Najlepiej jakby autor urządzenia udostępni zdjęcie konstrukcji i umiejscowienia kabli.

    Czasami pomaga złączenie masy w jednym punkcie - i stosowanie odpiętego z jednej strony przewodu ekranowego. Unika się wtedy pętli masy. Pomiędzy filtrem a wzmacniaczem pojawia się różnica napięcia (spadek) - jest wzmacniana przez układ. Indukuje się przez to że jedna masa jest zasilająca a druga sygnałowa raz łączy się od strony zasilaczy a raz pomiędzy urządzeniami.
  • Poziom 43  
    _patelnia_ napisał:
    narysowałem minusa... tam miało być gnd wychodzące z sygnałem z filtra.
    Mała pomyłka - duże zamieszanie. Schemat (jak sam widzisz) musi być narysowany poprawnie...
  • Poziom 43  
    Twój wzmacniacz ma podpięty przewód PE?
  • Poziom 5  
    Tremolo napisał:
    Najlepiej jakby autor urządzenia udostępni zdjęcie konstrukcji i umiejscowienia kabli.

    Subwoofer DIY. Brum po podłączeniu filtra dolnoprzepustowego.
    A więc zamieszczam. Nie jest to szczyt możliwości tylko pierwszy projekt takiego czegoś. Już widzę kilka błędów:
    - Przewód sygnałowy nie jest ekranowany ( przed otwarciem nie wiedziałem co tam wsadziłem jako iż robiłem to chwilę temu). W dodatku idzie obok zasilania 230v...
    - Przewód głośnikowy także idzie obok zasilania.
    Żółtą linią zaznaczona jest jedna wiązka kabli ( nie wiem czy to dobrze ale zrobiłem to ze względów estetycznych).
    Czerwoną linią zaznaczyłem zasilanie wzmacniacza.
    Na górze jak widać trochę wolnego miejsca jest zostawione na filtr.
    Jeżeli ktoś by pytał to radiator wzmacniacza jest z drugiej strony.
    398216 Usunięty napisał:
    Mała pomyłka - duże zamieszanie

    Widzę właśnie. Postaram się nie robić takich błędów.
    Tremolo napisał:
    Twój wzmacniacz ma podpięty przewód PE?

    Nie podpinałem uziemienia.