Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Trafic 2,0 DCI 2013 - Podłączenie uniwersalnego tempomatu AP800

vipszybki 13 Sep 2019 07:24 849 9
    vipszybki
    Level 9  
    Potrzebuje podpowiedzi gdzie się podłączyć z przewodem pod sygnał prędkości montując uniwersalny tempomat model AP800 w aucie Renault Trafic 2,0 DCI 2013 rok. Urządzenie przełożyłem ze starszego modelu z 2007 roku gdzie sygnał był wzięty z zestawu wskaźników, ale w tym nowszym do zestawu wskaźników idzie już wszystko cyfrowo. Znalazłem info, że najlepiej się podłączyć pod sygnał z czujnika prędkości ABS koła LT, który znajdę w wiązce pod progiem drzwi kierowcy.
    Dostałem się tam, ale jest tam 8 skrętek przewodów (sugerując się tym, że przewody od czujnika ABS to skrętka 2 przewodów). Sprawdziłem kolory przewodów przy kole od czujnika ABS, ale kolory przewodów przy czujniku ASB przy kole nie odpowiadają tym kolorom w wiązce w progu.

Może ktoś posiada jakieś schematy ABSu do takiego auta, lub montował takie urządzenie ??? Proszę o pomoc !!!

W razie potrzeby mój e-mail: vipszybki @ o2.pl
    gałgan1
    Level 14  
    Kolory przewodu przy czujniku nie będą odpowiadać tym w wiązce w progu ponieważ po "drodze" jest jeszcze złącze i tam musisz sprawdzić kolor przewodów które idą do kabiny
    pp_pablo
    Level 26  
    vipszybki wrote:
    Sprawdziłem kolory przewodów przy kole od czujnika ABS, ale kolory przewodów przy czujniku ASB przy kole nie odpowiadają tym kolorom w wiązce w progu.

Możesz sprawdzić miernikiem
    vipszybki
    Level 9  
    Problem załatwiony. Podpiąłem się do przewodu sygnałowego od czujnika ABS pod samochodem na odcinku od czujnika ABS w kole do pompy ABS. Dalej od pompy ABS sygnał już idzie cyfrowo i nie ma przewodu pod który się podłączyć w modelach po 2011 roku !!!

Ważne również jest, aby podpiąć się pod odpowiedni przewód- "powrotny", ponieważ przy podłączeniu pod ten drugi tempomat działał, ale nieprawidłowo- po chwili od załączenia samoczynnie się rozłączał lub auto cały czas przyśpieszało po załączeniu tempomatu.

Dodatkowo trzeba wykonać procedurę kalibracji urządzenia. Jak coś to posiadam taką.
    mcjezioro
    Level 14  
    Witam
    Sporo czau minęło, ale proszę o jakieś informacje na temat tego tempomatu.
    Ta procedura, jakieś wskazówki przy podłączeniu itd.
    vipszybki
    Level 9  
    Instrukcja Montażu AP500
    Poniżej przedstawiamy instrukcję do montażu tempomatu AP500 (mechaniczne sterowanie
    przepustnicą):
    1. Zamontowad manetkę w obudowie kierownicy. Po zamontowaniu manetki umieścid
    przewody w obudowie złączki zgodnie z kolorami umieszczonymi na tej obudowie. Należy
    pamiętad, że zabronione jest sterowanie manetką po przez wkładanie ręki pomiędzy
    ramionami kierownicy !
    2. Wybrad miejsce montażu centralki wewnątrz pojazdu – patrz rys. 6.1 (instrukcja montażu
    angielska)
    3. Zamontowad siłownik elektryczny wewnątrz komory silnika. Patrz rysunek 4.1. Siłownik
    powinien byd umiejscowiony w odległości co najmniej 30 cm od kolektora wydechowego,
    alternatora i układu zapłonowego. I w takim miejscu aby było możliwe poprowadzenie linki z
    o promieniu załamania większym od 30 cm.
    4. Podłączyd linkę do sterowania przepustnicy a komorze silnika – patrz rysunki 5.2 do 5.7. W
    niektórych przypadkach nie ma możliwości podłączenia w komorze silnika wtedy należy
    podłączyd linkę bezpośrednio do pedału gazu – patrz rys. 5.8.
    Fabrycznie ustawiony skok linki silnika elektrycznego to 38 mm. Istnieje możliwośd zmiany tej
    wartości do 45 mm. Linka musi byd zamocowana w taki sposób aby skok linki silnika
    tempomat w swoim maksymalnym otwarciu przepustnicy nie otwierał jej w pełni a jedynie
    w około 80 %. Patrz rys. 5.1.
    5. Przeprowadzid 4 przewody (Zielono-czerwony, różowo-czerwony, czarny i niebiesko￾czerwony) od centralki do sterowania silnika elektrycznego, włożyd przewody do 4 pinowej
    obudowy zgodnie z kolorami oznaczonymi na obudowie złączki.
    6. Podłączyd przewód niebieski do sygnału prędkości. Zmierzyd woltomierzem zmiany
    napięcia (przy różnym położeniu przepustnicy) przed podłączeniem przewodu. Zmiany
    powinny się zawierad w przedziale pomiędzy 1,5 a 24 V. W praktyce są 4 podstawowe
    miejsca gdzie można znaleźd sygnał prędkości, są to: komputer, prędkościomierz, czujnik
    prędkości w skrzyni biegów lub złącze ISO za radiem.
    7. Podłączyd przewód żółty do sygnałów obrotomierza. W praktyce jest to W+ terminal
    alternatora, komputer, minus na cewce zapłonowej lub przewód sterujący obrotomierzem.
    Jeśli nie jest możliwe znalezienie sygnału obrotów to przewód żółty należy zaizolowad a
    przewód fioletowy podłączyd do pedału sprzęgła w taki sposób aby pojawiała się masa po
    wciśnięciu sprzęgła.

2
    8. Podłączyd analogowo sygnał z pedału hamulca. Przewody brązowy podłączyd do zasilania
    czujnika światła STOP (+12V) a przewód biało brązowy podłączyd do wyjścia sygnału +12v z
    czujnika światła STOP. To znaczy na przewodzie biało-brązowym powinno pojawiad się + 12V
    kiedy naciśniemy pedał hamulca. Kiedy pedał hamulca nie jest używany to na tym
    przewodzie powinna byd masa.
    9. Podłączyd +12 V po zapłonie – przewód pomaraoczowy (najczęściej skrzynka
    bezpieczników)
    10. Podłączyd masę – przewód zielony
    11. Przeprowadzid kalibrację.
    a) zapalid silnik
    b) włączyd tempomat)
    c) nacisnąd pedał hamulca i trzymad wciśnięty
    d) wcisnąd ZATWIERDZENIE (SET) cztery razy
    e) zwolnid pedał hamulca
    g) nacisnąd pedał hamulca i trzymad wciśnięty
    h) nacisnąd POWRÓT *RES+ jeden raz
    i) zwolnid pedał hamulca
    j) jechad z prędkością 70 km/h
    k) wcisnąd ZATWIERDZENIE (SET) jeśli chcemy aby informacja o prędkości pochodziła z
    przewodu niebieskiego
    lub
    wcisnąd POWRÓT (RES) jeśli chcemy aby informacja o prędkości pochodziła z przewodu
    żółtego.
    *pojawi się pojedynczy dźwięk+ jechad kilkadziesiąt metrów obserwując czy urządzenie
    trzyma zadaną prędkośd
    l) wcisnąd pedał hamulca (na chwilę)
    l) zatrzymad się w bezpiecznym miejscu (nie gasid silnika)
    m) nacisnąd pedał hamulca i trzymad wciśnięty
    n) cztery razy nacisnąd ZATWIERDZENIE (SET) *pojawi się jeden długi sygnał+
    12. Sprawdzid poprawnośd działania urządzenia
    13. Cieszyd się urządzeniem.
    mcjezioro
    Level 14  
    Mam rozumieć że procedura kalibracji jest taka sama dla AP800?
    A jeśli możesz, to przyliż podłączenie AP800.
    Chciałbym coś takiego kupić (używka), ale widziałem w manualu, że oprócz centralki, powinna być w zestawie jakaś dodatkowa puszka podpinana pod pedał gazu, a tym zestawie tego niema.
    Głownie chciałbym się dowiedzieć co to za puszka jest i czy jest potrzebna.
    vipszybki
    Level 9  
    Nie wiem, jak z montażem ap800, nie jestem w tej dziedzinie specjalista, poprostu miałem taki model pod ręką i go zamontowałem, powyższą instrukcje zdobyłem od dystrybutora tego urządzenia i wg. niej sam zamontowałem. Z tego co pamiętam AP 500 jest analogowy i można go podłączy do wszystkiego. W przypadku ap 800 i w górę one przesyłają sygnał już cyfrowo po can-ie dlatego ma tą "puszkę" i montaż jest wiele prostszy bo jest plug&play czyli wszystkie kostki są przygotowane pod dany model auta, tylko wpinasz, kalibrujesz (nie wiem procedura jest ta sama) I ma działać.
    pp_pablo
    Level 26  
    mcjezioro wrote:

Głownie chciałbym się dowiedzieć co to za puszka jest i czy jest potrzebna.

Poczytaj sobie Link
    mcjezioro
    Level 14  
    vipszybki wrote:
    Nie wiem, jak z montażem ap800, nie jestem w tej dziedzinie specjalista, poprostu miałem taki model pod ręką i go zamontowałem, powyższą instrukcje zdobyłem od dystrybutora tego urządzenia i wg. niej sam zamontowałem. Z tego co pamiętam AP 500 jest analogowy i można go podłączy do wszystkiego. W przypadku ap 800 i w górę one przesyłają sygnał już cyfrowo po can-ie dlatego ma tą "puszkę" i montaż jest wiele prostszy bo jest plug&play czyli wszystkie kostki są przygotowane pod dany model auta, tylko wpinasz, kalibrujesz (nie wiem procedura jest ta sama) I ma działać.

Wybacz, ale kompletnie nie rozumiem. Przecież od początku piszesz o AP800, a teraz że nie wiesz jak z tym jest.
    Ta puszka, to nie can, tylko jakiś "interfejs", do podłączenia pedału. Tak to wygląda wg instrukcji montażu, którą można łatwo znaleźć.
    Ale ogólnie zamieszanie w tymi urządzeniami jest spore. Z tego co wykopałem w sieci, to są dwa rodzaje AP800: z pojedynczym złączem i z tym interfejsem w zestawie, i drugi - z dwoma złączami, bez interfejsu i w tym chyba jest właśnie can. Ten zestaw wygląda zresztą jak AP900. No chyba że w sieci są jakieś błedy, albo źle powstawiane fotki, czy coś. Ale to nawet na stronie producenta musiałyby być takie błędy, bo tam między innymi szukałem.