Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Vitopend 100W WH06 - brak ciepłej wody użytkowej

gines890 13 Sep 2019 10:15 603 2
    gines890
    Level 2  
    Na początku się przywitam Dzień dobry wszystkich.
    Mój piec Vitopend 100W WH06 (nr 7182290...) przestał podgrzewać wodę ciepłą użytkową. Po odkręceniu kranu woda idzie na grzejniki. Wezwałem serwisanta i stwierdził że elektronika jest spalona bo cewka na zworze trójdrożnym nie działa. Serwisant wycenił naprawę na 1600 PLN wcisnął na stałe cewkę, wyłączył pokrętłem możliwość grzania na kaloryfery i sobie pojechał.
    Stwierdziłem, że jeżeli elektronika poszła to można ją naprawić. Pomierzyłem napięcie na wychodzące na cewkę i na stykach 30 było 0.
    Vitopend 100W WH06 - brak ciepłej wody użytkowej
    Czy to mierząc między brązowym, niebieskim czy żółto/zielonym.

Czytając trochę na forum wymieniłem przekaźniki K1, K2 i K3, oraz przekaźnik RT424024.

Napięcie się pojawiło po odkręceniu wody, ale;
    Na niebieskim i żółto/zielonym jest napięcie ~230V
    Na niebieskim i brązowym jest wow ~607V :o
    Na brązowym i żółto/zielonym jest napięcie chwilowe przy zamknięciu wody.
    Gdzie mogę szukać przyczyny w układzie, że są takie różne napięcia.
    zwłaszcza pomiędzy niebieskim i brązowym.

sprawa cewki. Jak podłączyłem cewkę bezpośrednio do zasilanie 230V cewka nie reaguje. czy to podłączam do styków brąz-niebieski, czy niebieski-żółty/zielony nie reaguje.
    Wiec może cewka jest padnięta.
    Wiec mierze rezystancje cewki i jest rozwarta. Dzwoniłem ponownie do serwisanta że cewka jest spalona i chciałbym kupić nową. Ale serwisant powiedział że takich cewek już nie ma i jak coś to można zamontować silniczek krokowy.
    Teraz pytanie do Was mądrzejszych głów.
    1. Czy gdzieś na rynku można jeszcze kupić taką cewkę. I ile kosztuje taka cewka.
    2. O jakim silniczku krokowym serwisant mówił i czy trzeba przerabiać instalację elektr. pod taki silniczek krokowy. Podawany powinien być sygnał ~230 ACV
    3. Co mam sprawdzić/wymienić na układzie, żeby naprawić podawanie właściwego napięcia na wyjściu na złączu 30.

z góry dzięki za pomoc.
    gines890
    Level 2  
    Dzięki pomocy Kolegi z forum Piracika piec naprawiony. Cewka wymieniona na oryginalną Viessmann'a. Piec jak działa.
    gines890
    Level 2  
    Dzięki pomocy Kolegi z forum Piracika piec naprawiony. Cewka wymieniona na oryginalną Viessmann'a. Piec jak działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Wymienione przekaźniki na płycie, wymieniona cewka.