Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sprzęgło KIA Sportage I - regulacja sprzegła - bierze na samej górze jak wyre

Zielony KIA 18 Sep 2019 00:09 3765 4
    Zielony KIA
    Level 12  
    Witam, chcę zapytać jak wyregulować poprawnie luz sprzęgła- przy ruszaniu bierze na samej górze, samochód KIA SPORTAGE I
    silnik 2,0 MRI 8V 95 KM, sprzęgło kompletne zostało wymienione 3 lata temu a pojazd przejechał od tego czasu około 35 tys km.
    Przebieg całkowity około 200 tys km, proszę o pomoc i może jakieś rysunki lub zdjęcia poglądowe. Nie dysponuje żadna książka ani dokumentacją serwisową .
    Kia Sportage I 2.0 MRI 4x4 - 95 KM zabytek grudzień 1994 rok chyba najstarszy w Polsce
    Fiat 126 ELX 1997 r po całkowitym kapitalnym remoncie 2018/2019
    Skoda Octavia II 1,6 MPI 2005 r
    domellus
    Level 29  
    Wg. tego co znalazłem to sterowanie sprzęgła w tym pojeździe jest hydrauliczne, a jedyna regulacja jest na pompie sprzęgła przy pedale sprzęgła i jest ona zapewne do ustawiania odpowiedniego luzu pedału sprzęgła. Ale tak wnioskuję po wyglądzie siłownika sprzęgła i pompy sprzęgła więc mogę się mylić. Myślę że na pewno znajdzie się ktoś kto zna ten samochód i powie coś więcej.
    Zielony KIA
    Level 12  
    Dziękuję za cenne uwagi.Muszę znaleźć czas aby to sprawdzić..., czy mozliwe aby jeśli jest tam wyprzęglik układ był zapowietrzony?Jesli byłaby taka możliwość to proszę o jakieś zdjęcia tych podzespołów .. Z góry dziekuję
    domellus
    Level 29  
    Pompa - OE KIA 0k01A41990A
    Wysprzęglik - OE KIA 0k01141920A
    Odpowietrzyć na pewno nie zaszkodzi. Aczkolwiet tak jak pisze przedmówca może być to również zużyte sprzęgło. Co do ewentualnych przyczyn zużycia to może być ich wiele więc nie ma co się rozpisywać.