Mam termoter taki nazwijmy strzelający lecz nie wiem czy on jest dokładny ale zmierze temperaturę jak będę coś suszył... W Siemensie jak mierzyłem to w środku było ponad 70 stopni.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereDorilll wrote:Ja nie mam właśnie, a chcialem zawsze zmierzyć do ilu ten nasz ele sie grzeje.
Quote:Szanowny Panie,
Suszarki z pompą ciepła w istocie osiągają niższe temperatury niż tradycyjne suszarki grzałkowe. Istnieją jednakże różne warianty urządzeń, o różnej wydajności oraz efektywności kondensacji. Pański model, tj. WT7U46EPL, jest modelem o relatywnie krótkim czasie suszenia, co przekłada się na osiągane temperatury. Wraz z czasem suszenia, temperatura osiągana na skraplaczu wymiennika ciepła jest coraz wyższa, normalnym zjawiskiem jest zatem odczucie wysokiej temperatury w końcowej fazie suszenia. Efekt potęguje fakt, że im bliżej końca suszenia, tym mniejsza zawartość wilgotności resztkowej odbierającej ciepło podczas parowania. Temperatura zmierzona przez technika, tj. 67⁰C przy teście sprężarki, jest temperaturą zgodną ze specyfikacją techniczną urządzenia. Przy osiągnięciu powyższej temperatury na czujniku, sprężarka wstrzymuje pracę.
Odnośnie suszenia w krótszym czasie, niż to podano w instrukcji – programy automatyczne opierają się na aktywnym pomiarze wilgotności wsadu. Czasy początkowe podane w instrukcji oraz na wyświetlaczu, są czasami orientacyjnymi, które zmieniają się w zależności od faktycznej wilgotności wsadu. Zależnie od rodzaju, różnorodności, ilości oraz wilgotności początkowej suszonych ubrań, czas ten jest dostosowywany do wartości bliższych rzeczywistości.
Przed suszeniem należy zawsze zweryfikować oznaczenia na metce. Wiele ubrań nie nadaje się do suszenia w suszarkach bębnowych lub nadają się do suszenia jedynie w niskich temperaturach, zgodnie z wytycznymi producenta odzieży. Efektem niezgodnego z zaleceniami suszenia może być skurczenie tkanin. Jak wspomniano na początku wiadomości – różne modele urządzeń mogą osiągać różne temperatury suszenia, pomimo zastosowania tej samej technologii.
Pozdrawiam,
Daniel Skuza
Specjalista ds. Napraw Terenowych (PL/SM-CSTT)
BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 183
02-222 Warszawa
Tel.: +48 (22) 57-27-628
www.bsh-group.pl
slaver wrote:Jestem nieszczęśliwym posiadaczem suszarki Siemens WT7U46EPL, tej samej którą ma Kriss, i jest odpowiednik suszarki Bosch z wątku.
Suszarka osiąga bardzo wysokie temperatury podczas suszenia w końcowej fazie. Skurczyła wiele ubrań bawełnianych które z powodzeniem były suszone w innych suszarkach.
Jak na poniższym filmie, suszarka osiąga 76 stopni na programie Mix przy wsadzie z jednego ręcznika bawełnianego.
https://www.youtube.com/watch?v=aiYfuvVMB9w&feature=youtu.be
Pomiaru dokonałem termometrem przewodowym, a termopara umieszczona była w koszyku na kłaczki i nie dotykała ścianek.
Suszarka suszy krócej niż podane czasy w instrukcji a pranie wręcz parzy przy dotyku. Bęben jest bardzo gorący.
Serwisant stwierdził poprawność działania urządzenia w programie testowym. Sprężarka wyłączyła się przy temperaturze 67 stopni na wyświetlaczu.
Odpowiedź z serwisu Bosch:
Quote:Szanowny Panie,
Suszarki z pompą ciepła w istocie osiągają niższe temperatury niż tradycyjne suszarki grzałkowe. Istnieją jednakże różne warianty urządzeń, o różnej wydajności oraz efektywności kondensacji. Pański model, tj. WT7U46EPL, jest modelem o relatywnie krótkim czasie suszenia, co przekłada się na osiągane temperatury. Wraz z czasem suszenia, temperatura osiągana na skraplaczu wymiennika ciepła jest coraz wyższa, normalnym zjawiskiem jest zatem odczucie wysokiej temperatury w końcowej fazie suszenia. Efekt potęguje fakt, że im bliżej końca suszenia, tym mniejsza zawartość wilgotności resztkowej odbierającej ciepło podczas parowania. Temperatura zmierzona przez technika, tj. 67⁰C przy teście sprężarki, jest temperaturą zgodną ze specyfikacją techniczną urządzenia. Przy osiągnięciu powyższej temperatury na czujniku, sprężarka wstrzymuje pracę.
Odnośnie suszenia w krótszym czasie, niż to podano w instrukcji – programy automatyczne opierają się na aktywnym pomiarze wilgotności wsadu. Czasy początkowe podane w instrukcji oraz na wyświetlaczu, są czasami orientacyjnymi, które zmieniają się w zależności od faktycznej wilgotności wsadu. Zależnie od rodzaju, różnorodności, ilości oraz wilgotności początkowej suszonych ubrań, czas ten jest dostosowywany do wartości bliższych rzeczywistości.
Przed suszeniem należy zawsze zweryfikować oznaczenia na metce. Wiele ubrań nie nadaje się do suszenia w suszarkach bębnowych lub nadają się do suszenia jedynie w niskich temperaturach, zgodnie z wytycznymi producenta odzieży. Efektem niezgodnego z zaleceniami suszenia może być skurczenie tkanin. Jak wspomniano na początku wiadomości – różne modele urządzeń mogą osiągać różne temperatury suszenia, pomimo zastosowania tej samej technologii.
Pozdrawiam,
Daniel Skuza
Specjalista ds. Napraw Terenowych (PL/SM-CSTT)
BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 183
02-222 Warszawa
Tel.: +48 (22) 57-27-628
www.bsh-group.pl
Podsumowując, "ten model tak ma" że mimo że jest suszarką z pompą ciepła to suszy w wysokich temperaturach a producent nie stara się aby użytkownicy suszarki mogli mimo wszystko suszyć ubrania które na metkach mają zakaz suszenia. (jak stara się robić Electrolux)
Dorilll wrote:Szok, ale nie tylko electrolux suszy delikatnie.
Dorilll wrote:I mi o to właśnie chodzi, niech suszy dlugo ale łagodnie.
Dorilll wrote:Tam jest chyba status, czyli aktualnie w tej fazie akurat pranie jest do prasowania, potem pewnie zmienia się na szafę A na koniec schladzanie. Dobrze myślę abuhamza?
Dodano po 1 [minuty]:
Jest jeszcze opcja delikatne suszenie, ale tutaj nie jest włączona chyba?