Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy konieczny zawór schładzający DBV1

mąci 18 Sep 2019 08:24 3957 7
    mąci
    Level 15  
    Witam,

Na dniach mają montować u mnie piec na pellet z dotacji, i wykonawca uparł się że muszę zamontować zawór schładzający bo mam zamknięta instalacje, a najlepiej żebym u niego kupił za 300zł + podłączenie 150. Trochę to brzmi jak naciąganie, ponieważ piec powinien mieć zabezpieczenia elektroniczne przed przegrzaniem, a w razie zaniku prądu piec sam się wygasi i nie ma zagrożenia wzrostu temperatury. Chyba że jest jakaś inna sytuacja.
    Czy jest jakaś norma lub przepis mówiąca o stosowaniu zaworu schładzającego przy zamkniętym obiegu i piecu na pellet.
    Czy zakładać ten zawór, i czy może być to zawór używany.
    Piec Rakoczy.
    W instalacji zastosowano zawór bezpieczeństwa, oraz naczynie wyrównawcze.

Pozdrawiam
    bro2004
    Level 30  
    Czytam instrukcje Cortina-Pellet i tam pięknie jest napisane, że taki zawór trzeba zamontować!!!
    Lenistwo straszne. Czytanie nie boli.
    Quote:
    WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZABEZPIECZEŃ INSTALACJI W UKŁADZIE ZAMKNIĘTYM

Kocioł zamontowany w układzie zamkniętym zabezpieczyć należy zgodnie z Polską Normą PN-99/B-02414 Ogrzewnictwo i ciepłownictwo. Zabezpieczenie wodnych zamkniętych systemów ciepłowniczych. Wymagania.
    Do urządzeń zabezpieczających instalację w układzie zamkniętym należą:
     zawór bezpieczeństwa  przeponowe naczynie wzbiorcze o odpowiedniej pojemności
     dodatkowo zawór schładzający do odprowadzania ciepła nadmiarowego.

Kocioł zamontowany w układzie zamkniętym podlega pod uproszczoną formę Dozoru Technicznego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki, pracy i polityki
    społecznej z dn. 9 lipca 2003 r. (Dz. U. nr 135 poz. 1269)
    W celu zachowania bezpieczeństwa producent zabrania montażu zaworów bezpieczeństwa o ciśnieniu otwarcia większym niż: 2,5 bar (0,25 MPa)!

Producent wymaga zastosowania dwudrożnego zaworu schładzającego DBV1 firmy Regulus. Instalacji zaworu może dokonać wyłącznie osoba wykwalifikowana.

Przed instalacją zaworu schładzającego należy zapoznać się z instrukcją montażu i użytkowania dołączoną do opakowania w/w urządzenia.
    Dla sprawnego funkcjonowania dwudrożnego termostatycznego zaworu schładzającego konieczne jest zachowanie przewidzianych warunków jego instalacji oraz zachowanie kierunku przepływu oznaczonego na korpusie zaworu.
    18

Nie należy stosować zaworu schładzającego w obiektach, w których instalacja wodociągowa jest zasilana hydroforem. W takich systemach instalacji występuje możliwość równoczesnego zaniku zasilania energią elektryczną pompy hydroforowej i pompy obiegowej instalacji grzewczej, co grozi przegrzaniem kotła bez możliwości jego awaryjnego wychłodzenia.

Należy pamiętać, że woda odprowadzana z kotła w sytuacjach awaryjnych posiada wysoką temperaturę bliską 100°C, dlatego też instalacja kanalizacyjna do której będzie odprowadzana koniecznie musi być odpowiednio do tego celu przygotowana i zabezpieczona.

Praca kotła w układzie zamkniętym bez zamontowanego urządzenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła zagraża zdrowiu i życiu jego użytkowników, powoduje także utratę gwarancji.

mąci
    Level 15  
    Sprawdziłem to ale już po napisaniu postu. A jak jest hydrofor, to pisze aby nie stosować, to co w takim ma otworzyć układ?
    bro2004
    Level 30  
    Bo hydrofor jest zależny od dostaw prądu. Tylko i wyłącznie dlatego. Ma to być urządzenie które schodzi układ nawet jak pompy, hydrofor i elektronika nie będą działały.
    mąci
    Level 15  
    przecież w piecu nie wzrośnie temperatura jak nie będzie prądu, bo się wygasi.
    Mam otworzyć układ? Czy zastosować ten zawór.
    Wojewoda82
    Level 28  
    bro2004 wrote:
    Bo hydrofor jest zależny od dostaw prądu. Tylko i wyłącznie dlatego. Ma to być urządzenie które schodzi układ nawet jak pompy, hydrofor i elektronika nie będą działały.

A woda wodociągowa to nie? Jak nie ma prądu to często i nie ma wody, szczególnie na wsiach, gdzie stacje uzdatniania są na tej samej linii zasilającej co prąd do domów.

Przepis jest mądry i głupi jednocześnie. Mądry bo w 80-90% przypadków zawór spełni swoją rolę, a głupi bo w tych 10-20% zagotuje i tak kocioł (chociaż ten pelletowiec ma nikły procent szans na zagotowanie, tylko jakby zwariowała elektronika). Zawór musisz zamontować bo tak wymagają przepisy. Choćby miał służyć tylko jako zbędny wydatek.

Wymagany powinien być na pewno zasilacz awaryjny dla samej pompy obiegowej. W razie zaniku prądu kocioł powoli wygaśnie, a pompa rozgoni całe ciepło. To jest pewniejsze zabezpieczenie każdego kotła na paliwo stałe.

Inna prawa, że instrukcja wskazuje konkretny zawór (markę) bo jak nie to utrata gwarancji, dobre.
    mąci
    Level 15  
    Powiem że hydrofor może być pewniejszy bo po zaniku prądu ciśnienie jeszcze będzie w zbiorniku aby przez chwile schładzać. A jak na stacji uzdatniania wody nie będzie prądu to chyba nie będzie wody zaraz po zaniku prądu. Nie wiem czy dobrze myślę, chodź przypadek wodociągu mnie nie dotyczy.
    mąci
    Level 15  
    I jeszcze czy mogę zastosować zawór schładzający wcześniej używany? Mam możliwość zakupu takiego.