Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Meriva A - blokada skrzyni biegów

Paul-K 18 Sep 2019 08:26 1335 3
    Paul-K
    Level 10  
    Witam.

Ostatnio kilkukrotnie włączyła mi się kontrolka serwisu i zauważyłem, że w kiedy się świeciła, skrzynia biegów nie reagowała na zmiany w trybie manualnym (nawet nie dało się przejść w ten tryb). Auto jest wyposażone w skrzynię biegów w której można zmienić tryb automatyczny na manualny i w tym momencie nie byłem w stanie przełączyć na tryb manualny.
    Nie wiem czy to ma związek, ale drugi raz zauważyłem, zjeżdżając z wyższych krawężników, że przy gwałtowniejszym "zerwaniu" dzieje się coś takiego.
    Czy może być tak, że skrzynia jest na to aż tak wrażliwa?
    Czy zdecydowanie udać się do warsztatu i odczytać kod błędu? Jak uruchamiam auto ponownie, to błędu już nie ma.

Ostatnim razem podobny objaw tylko, że o wiele gorszy w skutkach opisałem w poniższym temacie:
    Link

Pozdrawiam
    Paweł
    Paul-K
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź.

Czy naprawa w tej sytuacji (skrzynia Easytronic) to coś bardzo skomplikowanego?
    Czy jazda przez najbliższych kilka dni to duże ryzyko, że coś może się bardziej uszkodzić? (do pracy mam 40km, więc dziennie przejeżdżam ok. 80km)
    z jakim kosztem przy w/w naprawie mogę się liczyć?

Paweł
    bubu1769
    Level 42  
    Rozłożenie, wyczyszczenie i prawidłowe złożenie mechanizmu wybieraka wymaga trochę wiedzy.
    Czy można jeździć bez obaw nie jestem w stanie stwierdzić bez znajomości błędów.
    Kosztów nie znam bo wszystko przy samochodzie robię sam i na szczęście Easytronic-a nie musiałem jeszcze ruszać poza przyuczeniem sprzęgła.