Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie falownika KEB błąd E.EF

wosiekpl 21 Sep 2019 04:32 1248 1
    wosiekpl
    Level 21  
    Witam

Pokrótce napiszę co się stało i co się dzieje.
    W pralce przemysłowej 50 Kg uszkodził się falownik KEB 16F5G1E-340A. Uszkodzenie to brak napięcia 24 V na karcie kontrolnej (dokładniej na płycie mocy).
    Falownik ten steruje silnikiem o mocy maksymalnej 15 kW. W celu sprawdzenia karty kontroli (sterowania wejściem oraz wyjściem) wymontowałem ją i wsadziłem do innego urządzenia, (tego samego typu ale o mniejszej mocy, około 7.7 kW). W tym falowniku karta działa poprawnie i za pomocą programu Combivis udało mi się skopiować wszystkie parametry. Komputer podłączony był za pomocą adaptera do złącza HSP5 do konsoli sterowania.
    W celu uruchomienia pralki zakupiłem używany falownik 18F5G1G-340A (jak się okazało po zamontowaniu, musiał być wcześniej zainstalowany, gdyż pokrywały się otwory montażowe).

Falownik ten może sterować silnikiem o mocy do 22 kW. Po zamontowaniu, podczas uruchomiania pojawił się problem (Problem związany z oprogramowaniem). W tej chwili nie dysponuje komputerem, a raczej interfejsem. Muszę programować z konsoli sterującej ręcznie. Tak jak pisałem wcześniej , udało mi się zrobić kopię zapasową zaprogramowanych parametrów. Programowałem ręcznie, po zakończeniu postanowiłem uruchomić pralkę. Falownik zasilany jest napięciem 400 V, na wyświetlaczu konsoli (po uruchomieniu pralki) wyskakuje błąd "E.EF", co oznacza, że źle jest zaprogramowane wejście.
    Sterowanie podawane jest poprzez złącze X2A.
    Pin 10 - częstotliwość stala 1;
    Pin 11 - częstotliwość stala 2;
    Pin 12 - wyjście zaprogramowane jako błąd (przeciążenie, tak się pokazuje na wyświetlaczu programatora pralki);
    Pin 16 - uruchamia falownik;
    Pin 17 - reset;
    Pin 20 - wyjście + 24 V;
    Pin 16 - zwarty z pinem 20 (zworka)

A teraz problem z błędem. Po uruchomieniu programu prania, pralka zaczyna pobierać wodę. Na pinie 10 pojawia się 19V i silnik powinien uruchomić się na wolnych obrotach. Niestety ale stoi, na pinie 12 pojawia się napięcie, które podawane jest na programator y na wyświetlaczu pokazuje się napis "przeciążenie". I w tym samym czasie pralka zaczyna spuszczać wodę.
    Czyli w tym momencie mamy napięcie na:
    Pin 10 - start częstotliwość 1 napięcie 20 V;
    Pin 12 - błąd napięcie 20 V;
    Pin 16 - napięcie 20 V;

W tym momencie mam pytanie, gdzie jest zdefiniowany pin 10 ,11 , 12 aby zobaczyć jak on jest zaprogramowany?

Najpierw zaprogramowałem:
    1. dr00 do dr12;
    2. Parametry silnika (rpm, napięcie pracy ,moc ,cos ,częstotliwość ,rezystencja uzwojenia ,faktor hamulca ,typ chłodzenia i prąd nominalny);

Później parametry:
    1. Pn00 do Pn56
    2. oP00 do oP69
    3. cSoo do cS09
    4. uF00 do uF19
    5. cn00 do cn14
    6. d0 do do51

Założyłem, że oba falowniki maja taki sam typ sterowania tzn. w załączu X2A każdy pin w jednym i drugim falowniku spełniają takie same funkcje.
    Po załączeniu napięcia, na wyświetlaczu falownika pojawia się "nS", nie wiem jak wyjść z trybu DRIVE aby na wyświetlaczu pojawił napis "CP0"

Według instrukcji, w tym celu należy w tym samym czasie przez 3 seg nacisnąć FUN/SPEED i ENTER/F/R (falownik zatrzymany nOP lub LS).
    Mogę wejść w parametry ru i pozostałe ale w CP nie (nie wiem czy hasło jest dobrze wpisane, o ile pamiętam wpisałem albo 200 albo 440, niestety nie pamiętam. Siedziałem przy tym do późnej nocy i teraz dobrze nie pamiętam).
    Próbowałem uruchomić silnik ręcznie z poziomu konsoli, ale nie udało się.
    Tak wiec mam pytanie , otóż co najpierw zrobić aby wejść w tryb CP (tak jak napisałem, kiedy nacisnę oba przyciski, na wyświetlaczu zmienia się na przemian "LS - ru").
    Gdzie wejść aby sprawdzić "password" - hasło?
    Gdzie programuje się wejścia i wyjścia (pin 10 , 11 , 12)?

Częstotliwość wyjściową ustalana jest na pinie 10 i 11. (oraz kombinacji 10 + 11). Ja nie widzę gdzie zmienia się kierunek wirowania (normalnie pin 14 i 15 ale te nie są podłączone).
    Domyślam się ze na pinie 10 jest jedna częstotliwość 1 np. 20 Hz w prawo i na pinie 11 częstotliwość 2 np. 20 Hz w lewo. W instrukcji podane jest ze pin 10 + pin 11 dają częstotliwość stalą 3 ale nie wiem gdzie jest zmiana obrotów.

Mam nadzieje ze opisałem mój problem dość jasno aby koledzy, którzy znają się na temacie, mogli Mi coś pomoc.

Pozdrawiam
    wosiekpl
    Level 21  
    Powracam do tematu programowania falownika , bo wydaje się ze sprawa nie jest taka trudna jak się wydaje.
    Otóż znalazlem instrukcje jaka mamy do dyspozycji i wynika ze jest możliwe skopiowanie danych z jednego falownika do konsoli operatorskiej i później za pomocą tej samej wgrać oprogramowanie do nowego falownika. Czy to jest możliwe ? Jeśli tak , to jak to zrobić ?
    Z opisu wynika ze do konsoli muszę zapisać program parametri_profibus.op5 i za pomocą tego programu kopiuje parametry falownika.

Moja konsola tak wyglada
    Programowanie falownika KEB błąd E.EF

PS

Juz znalazlem czemu nie mam możliwości wyświetlenia parametrów CP , bo mam w Ud1 APPL i przez to mam zablokowane wyświetlanie.