xxxpablo wrote: Nie ma takiego parametru jak dolny poziom napięcia.
Jak jest impulsowe ładowanie, to na pewno jest, tylko nie jest podany, bo jest mnie istotny niż górny próg, on wynika z histerezy. Możesz sprawdzić w przybliżeniu wartości górnego i dolnego progu, mierząc napięcie na biegunach akumulatora podczas takiego impulsowego ładowania.
xxxpablo wrote: Jest dostęp do cel więc podniosę do 30,0V (bo więcej się nie da).
Tu na początek zalecałbym ostrożność. Sprawdziłbym jak się będą zachowywały akumulatory i prąd podczas końcowej fazy ładowania gdy napięcie już w granicach 29-30 V. Nie wiem na jakiej zasadzie działa Twój regulator, ale jeżeli tylko kontroluje napięcie, a nie reaguje, nie ma wpływu na prąd ładowania, bo ładowanie akumulatorów z paneli, zupełnie inaczej przebiega, niż przy ładowaniu z prostownika. Mnie to trochę zaskoczyło. Może być tak i prawdopodobnie tak jest, że nawet przy w pełni naładowanych akumulatorach, przy napięciu 30 V na jego biegunach, będzie w niego ładowany maksymalny prąd jaki panele mogą dać (pisałeś o 10-11 A). Dlatego trzeba sprawdzić, jak wtedy zachowuje się akumulator - czy mocno gazuje i ewentualnie obserwować jak szybko szybko obniża się poziom elektrolitu w celach.
Ja nie mam regulatora tylko kontroler napięcia. I to co mnie zaskoczyło, to że prąd ładowania z paneli przy napięciu na akumulatorze 12.6 V, był taki sam jak przy napięciu 15.2 V, bo spodziewałem się, tak jak przy ładowaniu prostownikiem, że prąd ładowania będzie malał wraz ze wzrostem napięcia. Teraz czekam na grudzień, bo wtedy uzyskuję największy prąd z paneli, żeby sprawdzić jak wygląda to o czym wyżej pisałem, głównie mi chodzi o intensywność gazowania.
Przy ładowaniu prostownikiem przy odpowiednio niskich parametrach napięciowych, gazowanie jest niewielkie, bo prąd ładowania jest malutki - to sprawdzałem wielokrotnie.
xxxpablo wrote: Dodam tylko że jak tego UPSa odłączę od paneli foto i podłączę do prądu z gniazdka to określa on poziom na około 40-45% i ładuje, a napiecie podczas tego ładowania nie przekracza 28V nawet przy 100%.
Nie bawiłem się z UPSami, więc tylko przypuszczam, że w UPSach stopień naładowania określa się na postawie napięcia na akumulatorze podczas ładowania. Nie wiem jaki jest w nich ustawiany górny próg napięciowy, ale z tego co czytałem to po osiągnięciu tego progu, następuje przejście na ładowanie konserwacyjne (chyba tak się to nazywa) przy napięciu 13.8 V, to przy baterii 24 V będzie 27.6V. Trudno więc wtedy twierdzić, że przy tym napięciu akumulator jest naładowany tylko powiedzmy w 60-ciu % - tak ja to widzę.