Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Premium 460dxi - przerywa,szarpie pod górę przy obciążeniu

Darekmoto19 24 Sep 2019 16:00 1524 2
Automation24
    Darekmoto19
    Level 3  
    Witam mam problem ciągnik siodłowy Renault Premium 460dxi szarpie przerywa pod górę od czasu do czasu. Ma moc, zapala prawidłowo po weekendzie i rano zimny / ciepły. Wyczyszczone smoki filtr z separatorem. Parę razy w trakcie przerywania przez chwilę był błąd pedału przyspieszenia (potencjometr) więc też został wymieniony na nowy. Raz przez chwilę podczas przerywania wyświetliło błąd performance loss czyli ciśnienie doładowania więc sprawdziłem przewody opaski itd. przeczysciłem czujnik doładowania nie pomogło nic. Turbina w normie tzn luzy i brak wycieków. Poza tym jest jeden błąd od początku istnienia w firmie tego auta dotyczy zaworu oleju na podstawie filtrów myślę że nie ma związku bo on jest od dawna a problem przerywania pojawił się w nie dawno. Proszę o pomoc co jeszcze może być przyczyną jeśli nie ma żadnych błędów z układów zasilania itd.
  • Automation24
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Problem z zaworami na filtrze to nie jest błahy problem. Ten błąd to mankament wcześniej produkowanych zaworów. Często dochodziło do ich uszkodzenia (zwarcia lub brak przejścia poprzez ukręcenia punktów podłączenia na korpusie izolatora) co wiązało się z problemami zasilania dla zespołu sterującego silnikiem (po zgaszeniu brak możliwości rozruchu silnika). Może warto by się problemowi przyglądnąć bliżej a problem o którym piszesz przy okazji by się rozwiązał. Sprawdzić też należało by dopływ paliwa bo wygląda na to że przy zwiększonej mocy gdy potrzeba więcej paliwa samochód zaczyna się dławić być może z braku dostatecznej ilości paliwa.Defekt ten można byłoby zaobserwować w parametrach podczas występowania defektu.