Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z obrotami Vectra A 1.6 1991 rok

slawekBB 19 Wrz 2005 12:56 1086 2
  • #1 19 Wrz 2005 12:56
    slawekBB
    Poziom 11  

    Witam!

    Mam następujący problem z obrotami w w/w vectrze. Na zimnym silniku jest ok. W miarę jak nagrzewa się silnik zwiększają się wolne obroty. Obroty są na poziomie ok 2000 obr/min (nie mam obrotomierza) Po odłączeniu czujnika położenia przepustnicy silnik jeszcze bardziej przyspiesza. Po odłączeniu silnika krokowego też obroty się zwiększają. Komputer pokazuje brak sygnału z czujnika położenia przepustnicy. Sprawdziłem czujnik i jest w porządku. Co może być przyczyną takiego zachowania? Proszę o pomoc bo juz nie mam siły tak jeździć


    Pozdrawiam

    P.s. Przepustnica cała wymyta i wyczyszczona

    0 2
  • #2 19 Wrz 2005 23:07
    iglotkz
    Poziom 11  

    Witam w jaki sposób sprawdziłeś ten czujnik bo jeżeli komputer pokazuje ze coś z nim jest to raczej tak jest jeśli nie z czujnikiem to z kablami łączącymi do z komputerem jeżeli jednak okaże się że jest dobry to sprawdź czujnik temperatury bo jego awaria może powodować takie objawy jak napisałeś
    Pozdrawiam

    0
  • #3 20 Wrz 2005 11:54
    slawekBB
    Poziom 11  

    Wykręciłem czujnik, odpaliłem auto i pomału śrubokretem zmieniałem położenie potencjometru. Wraz z "otwarciem przepustnicy" silnik zwiekszał obroty (prawdziwa przepustnica była zamknięta) czyli wychodzi że czujnik jest dobry bo silnik reaguje na zmianę jego położenia. Sprawdze jak radzisz czujnik temperatury.

    Pozdrawiam

    1