Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kocioł Immergas Victrix Tera + sterownik Tybox 137 - brak współpracy

Captain Nemo 24 Sep 2019 23:05 4308 2
  • #1
    Captain Nemo
    Level 2  
    Witam.

    Posiadam kocioł Immergas Victrix Tera 28 oraz sterownik Delta Dore TYBOX 137.
    Samodzielnie wykonałem instalację sterownika wg instrukcji: odbiornik podłączyłem do sieci 230 V kablami niebieskim (Neutralny) i brązowym (Line), a kable czarny i szary podłączyłem do zacisków 44/40 i 41 na płycie kotła (wszystko wg schematu).
    Kocioł Immergas Victrix Tera + sterownik Tybox 137 - brak współpracy

    Kocioł Immergas Victrix Tera + sterownik Tybox 137 - brak współpracy



    Odbiornik komunikuje się z bezprzewodowym nadajnikiem (słychać działanie przekaźnika, dodatkowo dioda pracuje prawidłowo), jednak cały układ w ogóle nie steruje piecem. Wg instrukcji pieca na wyświetlaczu powinna się ukazać ikona nr 10:
    [img-0] Kocioł Immergas Victrix Tera + sterownik Tybox 137 - brak współpracy

    jednak ikony nie ma. Piec nie reaguje na sterownik - pomimo, że na sterowniku wyświetla się ikona płomienia (symbolizująca pracę pieca), to piec nie grzeje.
    Pod piecem wisiały dwa zmostkowane kabelki (podejrzewam, że to mostek o którym wspomina instrukcja pieca) - usunąłem ten mostek.

    Jaka może być przyczyna braku komunikacji?

    Z góry dzięki za pomoc (to mój pierwszy post i temat na tym forum).

    //edit: zapomniałem dodać, że początkowo podłączyłem sterownik do płyty bez usuwania mostka X40 - czy to mogło uszkodzić sterownik/płytę pieca?
  • Helpful post
    #2
    Wojewoda82
    Level 28  
    Ten sterownik to po prostu radiowy programator on off (nazywamy rzeczy po imieniu, do sterownika to mu dużo brakuje). Nie chce mi się wgłębiać w instrukcję bo znalazłem po francusku, ale wygląda na to, że powinieneś podłączyć kable sterujące z odbiornika właśnie pod ten mostek, co go usunąłeś.

    Inaczej, załóż na próbę ten mostek tam gdzie był, kocioł powinien się uruchomić (przy odłączonym od prądu kotle, bo cię może popieścić). Odbiornik z tego co wyczytałem, posiada styk beznapięciowy, co tym bardziej potwierdza, że to zwykły radiowy programator off/on. Po błędnym wcześniejszym podłączeniu nic nie powinno się stać, bo na kabelkach podłączonych do złych styków kotła nie powinno było pojawić się jakiekolwiek napięcie z odbiornika.

    Zmostkowane złącze w nowym kotle to właśnie złącze termostatu. Przy instalacji programatora on/off usuwa się mostek i w jego miejsce montuje kable sterujace od programatora (beznapięciowe), który zwykle jest też termostatem.

    Sterownik CAR to pewnie sterownik działający modulująco na kocioł specjalnym złączem E-BUS lub podobnym. Działa on na innej zasadzie niż programator off/on. On przejmuje dosłownie kontrolę nad kotłem i z jego poziomu można sterować różnymi funkcjami kotła (a nie z poziomu kotła). Ta 10-tka przy tym programatorze ci się nie zapali.
  • #3
    Captain Nemo
    Level 2  
    Dobry wieczór.

    Programator działa, winne było nieprawidłowe podłączenie - coś po prostu namieszałem przy pierwszym uruchomieniu.
    Podsumowując: mostek X40 ma być usunięty, kable czarny i szary podłączone do zacisków 44/40 i 41 na płycie kotła i wszystko działa.


    Dziękuję i pozdrawiam.