Jest jedna szybkozłączka, która ma 2 tory, po 2 otwory, czyli można podłączyć do każdego toru po 4 żyły, razem może być 8 żył, z tym, że po dwa otwory w każdym torze są zajęte przez zasilanie z sieci(z jednej strony) i odpływ do oprawy(z drugiej strony)
Jeżeli chodzi o soczewkę to w wymienionych przeze mnie oprawach nie ma szans na jej przestawienie, gdyż cały czujnik łącznie z elektroniką jest zabudowany i nie ma do niego dostępu od strony lampy, po zdjęciu klosza.
Jednak nie to jest moim pytaniem.
Chodzi o to, że jest to urządzenie do odczytów wodomierzy i podzielników ciepła. Montowałem już tysiące tych urządzeń i zawsze działało. Podłączenie do opraw jest konieczne, gdyż montuje się je na klatkach schodowych i nie zawsze jest tam możliwość wpięcia się do puszek, gdyż ich często nie ma, lub są głęboko pod tynkiem, w niewiadomym miejscu i musiałbym skuć pół klatki schodowej, żeby je odnaleźć.
Przy ostatnim zleceniu jednak, spółdzielnia zgłosiła mi, że większość opraw po takim montażu przestała działać.(przypomnę, że te same urządzenia montowałem wcześniej w innych spółdzielniach i tam nie było problemu.)
Jestem (myślę) w miarę dobrym fachowcem, z odpowiednim wykształceniem i uprawnieniami oraz doświadczeniem(35 lat pracy w zawodzie.), dlatego zadałem pytanie, aby dowiedzieć się czy ktokolwiek spotkał się z takim przypadkiem. Chodzi o sam fakt "wtykania" przewodów do szybkozłączki, z której zasilona jest oprawa gdy jest załączone zasilanie. Czy oprawa może ulec uszkodzeniu wskutek takiego działania??? Moim zdaniem jest to dokładnie to samo co podłączanie urządzenia do puszki z której ta oprawa jest zasilana i nie powinno mieć to wpływu na działanie oprawy.
Chciałem się jednak upewnić, gdyż możliwe, że ktoś spotkał się z podobną sytuacją. Często podłączają się do opraw pracownicy kablówek, internetów czy inni fachowcy. Często podłącza się drugą oprawę z poprzedniej w ten sam sposób.
Jeżeli ktoś spotkał się z taką sytuacją, lub ma wiedzę, że coś takiego może wystąpić, proszę o info.
Oprawa:
Lampa LED z czujnikiem ruchu PIR i zmierzchu
SENSO-C
Dodano po 10 [minuty]: kkas12 wrote: Czyli oprawa nie świeci. Skoro nie świeci to równie dobrze może nie mieć zasilania.
Może wpinając dodatkowy odpływ powodujesz przerwę w zasilaniu wewnętrznych układów oprawy czyli właśnie tego czujnika ruchu.
Gdyby to był problem, to byłoby zbyt proste. Chodzi o to, że awaria czujnika polega na tym, że w niektórych oprawach nie odpala, w innych świeci ciągle