Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Beretta Compakt Green zawór nie puszcza gazu

Mirek_Gab 25 Sep 2019 23:39 792 4
    Mirek_Gab
    Level 13  
    Witam. Zawór gazowy Sigma - jaka powinna być rezystancja cewki elektromagnesu i na jakiej zasadzie działa taki zawór? Podczas startu pieca słychać delikatne pykanie w zaworze ale gaz nie leci.
    Nardis
    Level 13  
    Mam ten sam problem. Te zawory są na 24VDC i 230VAC. To układ 2 zaworów odcinających - główny i dodatkowy. Z tego co wyczytałem działa na zasadzie zmiany napięcia w cewce od 0 - 17V co powoduje zmianę ciśnienia gazu na wyjściu. Tym steruje modulator w sterowniku, który prawdopodobnie działa na dodatkowy zawór odcinający. Sterownik zamyka dopływ gazu, jak inne czujniki zabezpieczające źle działają lub ostatnio zadziałały. Wtedy najczęściej sterownik przechodzi w stan blokady, który trzeba zresetować.
    U mnie rezystancja dodatkowego zaworu na 230VAC wynosi ok 71 Ohm. Też nie wiem, czy jest dobra ta cewka? Po podaniu 230VAC otwiera ale buczy i się grzeje. Będę to sprawdzał jeszcze.
    Mirek_Gab
    Level 13  
    Ja rozebrałem zawór na czynniki pierwsze i przedmuchałem. Po kilkukrotnej próbie w końcu zaczął puszczać gaz. Od przeszło miesiąca wszystko jest ok.
    Nardis
    Level 13  
    Dzięki za podpowiedź. Tu wrzucę teraz konkretne info z innego wątku o tym zaworze.

Witam ponownie.

Są dwa zawory odcinające i jedna cewka modulująca 0-17VDC.

Zrobiło się cieplej więc nabrałem odwagi i rozebrałem piecyk. Pożyczyłem też palmscope'a no i sprawa się wyjaśniła. Przebieg napięcia sterującego zaworem modulującym wielkość płomienia (nominalnie 0..17VDC) w czasie grzania zmieniał się z 0V na coś w formie zbliżonej do piły o amplitudzie 12V (narastający do ok 12V a potem opadający do 0V - w kształcie inercji I-go rzędu). Więc diagnoza stała się prostsza - sterowanie PWM ale nie odfiltrowane bo,..... po 10-ciu latach ciężkiej pracy padł kondensator elektrolityczny z filtra końcowego.

Kondensator (470µF/25V) wymieniony i wszystko wróciło do normy - piękna modulacja płomienia a napięcie sterujące zaworem stałe i płynnie zmieniane (0,5..10VDC). Nota bene, latem wymienię wszystkie elektrolity - tak na wszelki wypadek - cóż standardowa usterka związana z wiekiem elektroniki, ale jakoś o tym wcześniej nie pomyślałem.

Może komuś przyda się to na przyszłość.
    Mirek_Gab
    Level 13  
    Czyszczenie rozwiązało problem.