Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Huawei B315s-22 karta PLUS nie działa

McPaNeK 26 Sep 2019 16:19 6366 5
    McPaNeK
    Level 2  
    Witajcie,

mam problem z internetem od PLUS w urządzeniu Huawei B315s-22 i nie wiem jak go rozwiązać. Mianowicie zakupiłem dziś ruter (w mediaexpert) i od razu poleciałem kupić kartę sim w PLUS (bo na moim terenie ma najlepszy zasięg) z taryfą ROK ważności konta i 30GB na start i dodatkowo po doładowaniu kolejne 30GB. Notabene mam już taką w tablecie i wszystko śmiga.

Po wpięciu karty sim i zaleceniach konfiguracji z instrukcji pojawia się komunikat brak połączenia. Po wpięciu karty sim do telefonu i jej sprawdzeniu wszystko śmiga jak należy - dzwoni, wysyła smsy i mmsy, transmisja danych chodzi super. Kilkakrotnie uruchamiałem ruter, wpinałem na nowo kartę, konfigurowałem i nic - dalej brak internetu.

Myślałem, że problem leży w ruterze ale dałem kartę z PLAY, z której korzystam na co dzień w telefonie i okazało się że ruter śmiga i mam połączenie z siecią. Wiec uważam, że problem tkwi w karcie z PLUSa. Co ciekawe jak z pozycji panelu administracyjnego rutera wysyłam sms na komórkę to wszystko chodzi i tak samo mogę je odbierać.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i mógłby mi pomóc?

Pozdrawiam:
    Michał

PS. w załączniku .jpeg z komunikatem o nieudanym połączeniu
    sosarek

Level 43  
    Skonfiguruj poprawnie połączenia, a dokładnie APN.
    McPaNeK
    Level 2  
    ustawiałem to zgodnie z zapisem na stronie PLUSa:

APN: internet
    a pozostałe opcje puste
    matek451
    Level 43  
    Oczywiście ze nie będzie to działać bo to karta pre-paid w taryfie głosowej więc prawidłowy APN w Plusie dla taryf voice to plus a nie internet. Zakup B315 za 300 zł to błąd, za tyle kupuje się B525 z agregacją2 pasm LTE. Jakie masz prędkości w Plusie? Z jakiego pasma LTE korzystasz, jakie parametry sygnału i z którym BTS-em się łączysz.
    McPaNeK
    Level 2  
    Problem rozwiązany. Należało w APN wpisać "plus" a nie "internet".

Bardzo dziękuję za pomoc.
    Co do pytań zaawansowanych z Twojej strony matek451 to nie odpowiem bo aż tak biegły w tych tematach nie jestem. Ustawiania są na automacie.
    matek451
    Level 43  
    Do zarzadzania pasmami LTE oraz diagnostyki sygnału i BTS-a na B315 służy https://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h To podstawa dla uzytkowników HiLinków Huawei. Jakie masz teraz Dl/UL w Plusie, gdzie z niego korzystasz.