Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tv 49 -55 cali do filmów/seriali/sporadycznie gier maks 3000.

Don Kozdro 26 Sep 2019 18:36 1164 49
    Don Kozdro
    Level 9  
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
    - 3 metry... Chyba... Nie mam metrówki w domu.

2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu?
    - głównie na wprost, ale często jak chodzę po pokoju to lekko po skosie oglądam prasując, albo robiąc co innego.

3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
    - żaden, jedynie monitor 23 cale do kompa, telewizor ma zastąpić monitor przy multimediach, który będzie stał z tyłu w pogotowiu jeśli będę robił rzeczy typowo komputerowe.

4. Jaką markę preferujesz?
    - SAMSUNG/LG, ale jestem otwarty na propozycje.

5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    - nie chciałbym przekroczyć tych już max, max 55 cali. Większy raczej odpada. Najlepiej na centralnej stopie z regulacją na boki i w pionie.

6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
    - komputer stacjonarny przez kabel hdmi.
    - profesor dźwięku audiotrak prodigy cube
    - słuchawki bluetooth.

7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    - filmy , seriale, ogólnie Netflix, YouTube

8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    - Gry z podłączonego PC Intel core i5 2400 plus GTX 1050 Ti. Dość rzadko gram, od wielkiego dzwonu.

9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    - YouTube i Netflix, ale to prędzej z kompa. Jednak jeśli nie będzie mi się chciało włączać stacjonarki to chętnie z telewizora przez apki.

10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
    - głównie wieczorami przy słabej lampce, ale nie jest całkiem ciemno. W dzień także.

11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora?
    - chciałbym się zmieścić w maks 3000, więcej odpada choć biorę TV na raty 0%. To maks ile jestem w stanie dać.
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Samsung 55Q60 lub inny serii 55Q6x. Zaczynają się od ok 3 tys pln.
    Lub tańszy 55RU8002.
    Oba VA, 120Hz.

Jesli chodzi o LG to z 55 calówek ciężko coś polecić bo same IPSy. Średiawy wybór do filmów/seriali.
    50 cali to praktycznie wszystkie od LG są na VA np dobry i tani ubiegłoroczny 50UK6500 czy 6950. No albo tegoroczny 50UM7500 ale to już 60Hz.
    Don Kozdro
    Level 9  
    Kurcze ten 50uk6500 kusi ceną. 1800 zł około to świetna cena. Czy dużo on odstaje jakością obrazu od ru8002 i tych droższych Samsungów?
    tedinho13
    Level 7  
    Witam. Sorry , że w tutaj ale brakuje mi punktów na utworzenie tematu ;-( samsung 49ru8002 czy Samsung QLED QE49Q60R ? Po 3 latach od kupna poprzedniego telewizora sony kdl 43w-755c (wysiadła płyta główna) przyszedł czas na nowy tv ;-) Oglądam głównie sport i to na wprost (wąski pokój 240cm) . Tv musi mieć koniecznie 4K wielkość od 43do 49'' .Zastanawiam się nad tymi dwoma samsungami , a może warto dołożyć parę złotych i kupić 55" ?
    Don Kozdro
    Level 9  
    A co to kogo obchodzi, że brakuje Ci punktów? Załóż swój temat.
    Ludwik XVI
    Don Kozdro wrote:
    Kurcze ten 50uk6500 kusi ceną. 1800 zł około to świetna cena. Czy dużo on odstaje jakością obrazu od ru8002 i tych droższych Samsungów?

Odstaje, bo ma matrycę 60Hz.
    Natomiast 50uk6500 to jeden z najlepszych modeli w swojej cenie.
    Don Kozdro
    Level 9  
    No i teraz pytanie czy zauważe różnice przy 60 Hz vs 120 Hz. W gry gram rzadko, a tak to głównie oglądane sprawy. No i czy va będzie dobrym wyborem. Musiałbym co jakiś czas obracać sobie TV w swoją stronę jeśli byłbym pod kątem.
    Don Kozdro
    Level 9  
    No nie wiem czy jest ok. Nie mam doświadczenia.. a dużo gorszy jest IPS Od VA?
    vakant34
    Level 22  
    Jeśli już IPS to polecam Philips 55PUS7334, albo starszy Philips 55PUS8303 z bardzo dobrą matrycą IPS.
    Don Kozdro
    Level 9  
    Ludwik XVI wrote:
    Kontrast na IPS ok 4-6 razy gorszy od VA.
    Kąty widzenia lepsze na IPS.

No i jak to ugryźć... Ja oglądam leżąc na łóżku, a telewizor będzie stał lekko wyżej niż moje oczy na biurku. To też słabe kąty będą?
    Kiedyś już napisałem post, ale tam byłby TV na regulowanym uchwycie i mógłbym go powiesić. W nowym mieszkaniu nie bardzo mogę wiercić dziur w ścianie.. musi stać na biurku, ale właśnie telewizor będzie stał lekko po skosie do góry, na biurku.
    Z kolei nie odpowiada mi właśnie słaby kontrast IPSów..
    Don Kozdro
    Level 9  
    no i z chęcią zakupiłbym, ale raz że mnie nie stać, a dwa ja oglądam góra 1 -2 h wieczorkiem coś tam i sporadycznie w dzień... hmmm zaraz się okaże, że w ogóle dla mojego ustawienia i sposobu korzystania nie ma odpowiedniego TV :(
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Jak musisz iść na kompromis, to musisz... Wybierasz co Ci najbardziej pasuje i tyle.
    To tylko telewizor. To nie jest życiowa decyzja.
    Don Kozdro
    Level 9  
    Wiem. Chciałbym przejść się do jakiegoś marketu i obczaić czy to faktycznie aż tak te kolory się psują. Mam monitor eizo foris fs2331 na matrycy VA, szczerze to często coś oglądam bokiem przy okazji prasowania, sprzątania, ale no jakoś mi nie przeszkadzało to, że bokiem jest odrobinę gorzej.. tylko ja go mogę obracać na stopce. Na wprost faktycznie ma lepsze kolorki.
    A są podstawy do TV na vesa?
    Don Kozdro
    Level 9  
    O widzisz. To już jeden problem rozwiązany, biorę w takim razie jakiś TV ma matrycy VA. Teraz pytanie czy warto dopłacać do Samsunga za ponad 3 tysiące względem tego LG za 1700.. w sumie rzadko gram, a do filmów i seriali powinno starczyć 60 Hz.
    Czy ten LG ma jakiś upłynniacz obrazu? Bo tylko tyle wiem, że ma niski input lag.
    Czy jest jakaś alternatywa od Samsunga z podobnym wyposażeniem (bluetooth mile widziany), która to ma lepszy obraz i płynność od LG? Oczywiście do 2 tysi
    Don Kozdro
    Level 9  
    Dobra, nie widzę sensu W MOIM PRZYPADKU na sporadyczne oglądanie kupować tv za 3 koła.
    Na tapet idzie LG 50UK6500 (jedynie opcja zakupu w Neonet - jedyny normalny sklep.

Ostatnie pytanie więc i zdecyduje który kupić:
    Czy od Samsunga znajdzie się jakaś alternatywa do 2k? Dobrze żeby miał bluetooth właśnie. Może jakiś Samsung będzie miał lepszy obraz od LG? Sprawniejszy Smart TV?
    Don Kozdro
    Level 9  
    No a tak obiektywnie patrząc lepszy jest LG UK6500 czy Samsung NU74XX?
    aruszaba
    Level 13  
    No a tak obiektywnie to SZAJSUNG się ceni a LG ma normalną cenę za podobne parametry.
    Don Kozdro
    Level 9  
    Tak myślałem.. podobnie jest ze smartfonami Samsunga.. ok to zamawiam LG skoro nie odbiega obrazem. Szkoda tylko że dostępny jest jedynie w Neonet, w Lublinie nie odbiorę. No ale trudno. Teraz tylko muszę przemyśleć czy chcę się bujać z ratami czy za gotówkę kupić. Mam rezerwy, ale trochę szkoda wydać mi na raz taki pieniądz.

Tak teraz patrzę i za 100 zł drożej jest SAMSUNG UE50NU7452. Ma centralną stopę, hmm może by do niego dopłacić ze względu na tę stopkę..
    Don Kozdro
    Level 9  
    Słuchajcie ubiegłoroczne Samsungi i LG nie do dostania, same powystawowe już.
    Jest jeszcze dostępny nówka LG 50UK6300MLB
    Czym on się różni od uk6500?
    No i ponawiam pytanie. Czy jeśli chce oglądać coś też czasem chodząc po pokoju to czy nie lepiej byłoby brać IPS?
    Ludwik XVI
    Tutaj masz porównanie 6300 do 6500: https://www.displayspecifications.com/en/comparison/1c91903b1

Jak chcesz oglądac z boków to lepszy bedzie IPS.
    Z LG to modele o przekątnej innej niz 50 cali (np. 49). Z tym, że serie UK mają wtedy IPS RGBW - poczytaj o tym zanim kupisz.
    Don Kozdro
    Level 9  
    Głównie będę oglądał sam więc czasem mogę sobie obrócić telewizor w kierunku środka pokoju. Góra w dwie osoby będzie oglądane, ale to rzadko dwie. Za to jak mówiłem będę bardziej z dołu patrzeć. 6300 niby nie ma local dimming i ultra luminance - czy to jakieś mega przydatne opcje? Ma chyba też inną ramkę
    Don Kozdro
    Level 9  
    Czyli ten local dimming I true luminance to zbędne bajery?